Antioksidan nedir ne işe yarar sorusu sizler için ayrıntılı olarak araştırdık. Antioksidan nedir, ne işe yarar, antioksidan faydaları ve nerelerde bulunduğunu ayrıntılı olarak yazımızda bulabilirsiniz.
Antioksidan Nedir
Antioksidanların hayatımızdaki rolü çok büyüktür. Antioksidan kelimesinin anlamını araştırıldığında, karşımıza çıkan bir diğer bilmediğimiz kavram serbest radikaldir. Çünkü antioksidanlar serbest radikalleri nötralize yani etkisiz hale getiren tek maddedir.
Serbest radikal nedir nasıl meydana gelir?
Hücrelerin yaşam kaynağı olan oksijen, vücutta birçok reaksiyona girer. Hayatın devamlılığını sağlar. Özellikle enerji açığa çıkması için girdiği reaksiyonların sonucunda oksijenin yapısı bozularak, kendi bünyesinden elektron kaybeder. Bu durumda kaybettiği elektronu kendine sağlayabilmek için, başka hücrelerden, vücutta yararlı olan bileşiklerin yapısından veya tepkimelerden kaybettiği elektronu adeta çalar. Zincirleme olarak bu şekilde vücutta serbest radikal artışı ortaya çıkar. Tüm bu olayla vücut içinden kendiliğinden gelişebildiği gibi, serbest radikallerin ortaya çıkmasında bazı çevresel faktörlerde devreye girer.
Serbest radikallerin artmasını sağlayan faktörler nelerdir?
- Sigara içmek veya dumanında bulunmak
- Stres.
- Alkol kullanımı.
- Yoğun ve uzun saatler ultraviyole ışınlarına maruz kalma.
- Bazı ilaçlar.
- Meyve sebzeler üzerindeki zirai ilaçlar ve suni gübreler.
- Elektromanyetik radyasyona sıklıkla maruz kalma.
- Paketli ve fast food yiyecekler hayatınızda geniş yer tutması.
- Çevresel toksinler, solunan hava ve içilen suyun kalitesizliği.
Sayılanlar serbest radikallerin oluşma hızını ve miktarını arttırır.
Serbest radikallerin vücutta neden olduğu hastalıklar
- Serbest radikaller DNA da bulunan proteinlere de zarar verebilir. Bunun sonucunda da kanser ve çeşitli mutasyona uğrayan hücrelerden kaynaklanan vücut ve organ fonksiyon bozuklukları görülür.
- Cildin yapısında bulunan ve cildin genç görünmesini sağlayan kolajenin yapısına girdiğinde ise; cilt yaşlanmaları ve doku sertlikleri görülür. Sık sık görülen güneş lekeleri ve yaşlılık noktaları serbest radikaller tarafından oluşturulur. Bunların dışında akne, egzema, dermatit ve cilt kanserlerini meydana getirir.
- Kan damarlarında oluşturduğu zarar ise, ciltte oluşan kadar sadece görünüme has değildir. Buradaki hücrelerin zarlarının, serbest radikallerin zararına uğradığında damar sertliği ve bunun sonucu damarların kalınlaşıp, akan kanın debisinden dolayı kalp krizlerine veya felçlere neden olabilir.
- Bağışıklık sistemi çökertme veya kısmen zarara uğratma.
- Romatizma
- Kronik bronşit
- Alerji türleri,
- Katarakt
- Diyabet
- Ağır metal zehirlenmeleri
- Kronik ağrılar,
- Astım
- Gut
- Parkinson
- Alzheimer gibi hastalıkların oluşmasında önemli rol oynar.
Serbest radikaller vücuda giren bazı bakteri ve virüsleri, kendi karasız hallerinden dolayı bünyelerine girerek etkisiz hale de getirir. Bu da serbest radikaller tek yararlı halidir.
Antioksidan Cilde Faydaları
Uzmanların sıklıkla dile getirdiği antioksidanlar sadece sağlığımızı korumaz ayrıca antioksidan cilde faydaları bulunmaktadır. Günümüzde antioksidan içeren kremler üretilmesine karşı bunu doğal yoldan almak her zaman daha iyidir.
- Kan dolaşımını hızlandırır
- Cildin sıkılaşmasını sağlar
- Yaşlanma etkilerini geçiktirir
- Güneşin zararlarını yok eder
- Cildin kolajen üretimi artırır
- Cildin daha yumuşak ve nemli olmasını sağlar
- Cildin daha az hasar görmesini sağlar
- Cildin kendini yenilemesini sağlar
- Saçların daha sağlıklı olmasını sağlar
Serbest radikallerle savaşan antioksidanlar
Serbest radikallerin vücutta kontrol altında tutulabilmesi için antioksidanlara ihtiyaç duyulur. Antioksidanlar, kendi bünyelerinden eksik kalan elektronu serbest radikale vererek etkisiz hale getirir.
Bünyeniz kendi kendine antioksidan enzimleri üretebilir. Bu enzimler, tükettiğiniz sağlıklı besinlerle birlikte çalışarak fazla serbest radikalleri yok eder. Ancak bu enzimlerin oluşması 25 yaşından itibaren çok azalır. Dışarıdan daha çok antioksidan içeren besin alma gereksinim duyulur. Özellikle ciddi hastalıklardan korunmak ve cildi yıllar boyu genç gösterme konusu düşünülürse önemi bir kez daha anlaşılır.
Antioksidan İçeren Besinler
Andioksidan içeren besinler ve aktioksidan hangi gıdalarda bulunur merak edenlere en çok antioksidan içeren gıdaları sırası ile yazmak istiyorum.
- Kuru erik
- Ispanak
- Brokoli
- Dolmalık biber
- Üzüm çekirdeği
- Isırgan otu
- Rezene
- Elma
- Ceviz
- Kiraz
- Baharatlar
- Kırmızı tüm sebze ve meyveler: özellikle çilek, yaban mersini, ahududu
- Sarımsak
- Yeşil çay
- Domates
- Pancar
- Gdo suz mısır
- Şeftali
- Enginar
- Karanfil
- Bitter çikolata
En Güçlü Antioksidan Nedir
Antioksidan bakımından zengin besinler tüketmek önemlidir. Düzenli olarak bu gıdaları ve besinleri tüketerek sağlığınızı ve güzelliğinizi koruyabilirsiniz.
E vitamini, A vitamini, C vitamini, beta karoten, selenyum, flavonid ve lignan içeren tüm besinler önemli antioksidan kaynaklarıdır. Ancak C vitaminli besinler diğerlerine göre bir adım daha öndedir.
C vitamini açısından zengin besinler: Tüm narenciyeler , koyu yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı ve sarı biberler, ananas, kavun, mango, papaya
E vitamini içeren besinler: Zeytin, soya, pamuk çekirdeği, aspir, bütün tahıl ve tohumlar, kahverengi pirinç, yulaf, soya, yeşil yapraklı sebzeler, bakliyatlar, tüm tohumların yağları, ayçiçeği.
Selenyum içeren besinler: Bira mayası, yulaf, tavuk, yumurta, süt ürünleri, şeker kamışı, soğan, deniz mahsulleri, somon ve ton balığı, buğday tohumu, baklagiller.
A vitamini ve Beta karoten içeren besinler. Turuncu renk sebzeler, kayısı, tüm yeşil, sarı ve kırmızı sebze ve meyveler, havuç, bal kabağı, kabak, lahana, karaciğer.
Flavonid içeren besinler: Soya, çay, kırmızı şarap, nar, kızılcık.
Lignan içeren besinler: Keten tohumu, yulaf, çavdar, arpa.
Sayılan besinleri tüketirken dikkat edilecek önemli püf noktası, organik ve gdo suz olmalarıdır. Ayrıca suni gübre ve çeşitli hormonlarla büyütülen sebze ve meyveler antioksidan görevi görememektedir. İnsan sağlığı ciddi oranda tehttit eden gdo hakında yazdığımız GDO Nedir Zararları Nelerdir adlı makalaemizi inceleyebilirsiniz.
Uzmanlar günlük ortaya çıkan serbest radikalleri yok etmek için bir skala oluşturmuştur. Oksijen radikali emme kapasitesi (ORAC) denilen bu tabloda, her bir besinin ne kadar serbest radikali bünyesine alacağı belirlenmiştir. Yani içerdiği antioksidan miktarını gösterir. Günlük 3000-5000 ünite ORAC alarak vücudunuzu serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyabilirsiniz. Ayrıca tek bir ORAC ünitesi fazla besini tüketmek, her bir reaksiyonda ayrı ayrı ortaya çıkan serbest radikallerin bertaraf edemediğini belirtmişlerdir. Besinlerin çeşidine göre vücuda etki etme bölgesi değişmektedir. Bu yüzden ORAC besinleri dengeli ve hepsinden kararında tüketmek gerekmektedir.
100 gr için bazı besinlerin ORAC değerleri
Karabiber———–34000
İşlenmemiş kakao- 26000
Goji meyvesi——- 25000
Bitter çikolata—— 21000
Yaban mersini——14000
Barbunya———– 13000
Nar ——————10500
Enginar————– 9400
Kızılcık————– 9000
Ahududu———— 6000
Kuru erik————- 5770
Dut——————– 5300
Elma——————-5300
Çilek——————-2600
Şeftali—————– 1300
Antioksidan Faydaları Nelerdir
Antioksidan faydaların arasından en göze çarpanları serbest radikallerin neden olabileceği kalp, şeker, kanser, bulaşıcı ciddi hastalıklar bağışıklık sistemi neden olduğu rahatsızlıklarından korumaktır. Antioksidanlar aslından bu hastalıkların tedavisinde değilde bu hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
Andioksidanlar ayrıca yaşlanma etkilerini ortadan kaldırarak daha genç ve daha canlı görünmenizi sağlar.
Sizlere bu yazımızda antioksidan nedir ne işe yarar, antioksidan cilde faydaları, aktioksidan içeren besinler hakkında bilgi vermeye çalıştım. En güçlü antioksidan içeren bitkiler, meyveler tüketerek sağlığınızı ve cildinizi koruyabilirsiniz. Konu hakkında aklınıza takılanları yorum kısmına yazarak bizlere sorabilirsiniz.