Vitiligo Nedir?
Vitiligo, her cinste ve her yaşta görülebilen bir deri hastalığıdır. Hastalığın tanımlaması ise, ciltte bulunan pigment ve melanositlerin belirli bölgelerde yoğunlaşıp belirli bölgelerde hiç olmaması durumudur. Vitiligo septomları, cilt renginin belirli alanlarda yok olması ve bu alanların beyaz lekelere dönüşmesidir. Vitiligo, vücudun tüm alanlarında görülebildiği gibi, lokal olarak ta görülebilir, bu durum kişiden kişiye değişir.
Genelde uzmanlar tarafından durum, vücudun bağışıklık sisteminin vücuttaki sağlıklı hücrelere saldırıp tahrip etmensinden kaynaklı olarak vitiligo, hastalığının meydana geldiği söylenir. Fakat vitligonun kesin nedeni henüz bulunamamıştır. Hastalığın genetik olma olasılığı fazladır ve genellikle yirmili yaşlardan önce görülebilen bir durumdur. Vitiligo troid hormonları ile ilişkili olabileceği de söylenmektedir.
Vitiligo Nedenleri
Vitiligo nedenleri tam olarak bilinmiyor fakat yapılan araştırmalar vitiligo hastalığının daha çok genetik kaynaklı olduğunu söylemiştir. Otoiimnün hastalık olduğu bilinir ve daha çok genç yaşlardaki kimselerde görülür. Güneş yanığı ve üzüntünün de vitiligoya neden olabileceği söylense de bu durumlar kanıtlanmamıştır.
Vitiligo Belirtileri Nelerdir?
Vitiligo belirtileri en başta deride beyaz yama gibi lekelerin oluşmasıdır. Bu beyaz lekeler daha çok güneş ışınlarına direk maruz kalan bölgelerde daha fazla görülür. Lekeler elerde, ayaklarda ve vücudun diğer bölgelerinde görülebilir yani belirli bölgede görülmez. Lekelerin en fazla görüldüğü alanlar ise; koltuk altında ve kasık bölgelerinde, ağız ve göz çevrelerinde, burunda ve göbek bölgelerinde daha sık görüldüğü bilinir.
Vitiligo Başlangıcı
Vitiligo başlangıç döneminde lekeler çok belirgin değildir. Başlangıç sırasında hafif ya da şiddetli kaşıntılar meydana gelebilir. Vitiligo başlangıcı kişilerde büyük estetik sorunlara neden olur. Güneş ışınlarına maruz kalındıkça vitiligo lekelerinde çoğalma ve belirginleşme görülür.
Vitiligo Tedavisi Var Mı?
Vitiligo tedavisi tam anlamı ile yoktur, hastalık bazı kimselerde az seyrederken bazı kimselerde daha fazladır ve hiçbir tedaviye cevap vermez. Buna ek olarak kişiler lekeli olan alanları kozmetik ürünleri ile kapatabilirken, yine dövme gibi seçeneklerle de kapatılabilir.
Vitiligo Tedavi Yöntemleri
Vitiligo tedavi yöntemlerine bakacak olursak, vitiligo tam tedavisi olmasa da baştan önlem alındığı takdirde lekelerin daha düzgün ve daha az görünmesine yardımcı olabilir. Tedavi çeşitleri ise;
- Beyaz leke sayılarına bakılır,
- Lekelerin yaygınlığına,
- Hastanın tercih ettiği tedavi yöntemleri vitiligo tedavi çeşitleri arasında yer alır.
Bazı tedavi yöntemleri her hasta için uygun olamayabilir. Tedavi çeşitleri kişilerde yan etkilere neden olabilir bu nedenle kişiler yapılarına göre analiz edilerek tedaviye başlanır. Vitiligo tedavisi çok uzun sürebilir ve çoğu kimsede vücut tedaviye yanıt vermez. Vitiligoda uygulanan tedaviler ise;
- Krem ve ilaçlar,
- Uva ışınları tedavisi,
- Renk eşitleme tedavileri
Vitiligo Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Vitiligo Tedavi Yöntemleri
Vitiligo hastalığında cerrahi destek alınabilirken, bitkisel yöntemlerle de hastalık en aza indirilebilir. Bu tedavileri uygulamadan önce mutlaka hastalığınız ile ilgili detaylı bilgiler edinin ve hastalığınızın derecesini bilin. Yine hastalığın iyice yaygınlaşmasını önlemek amacı ile güneş ışınlarından vücudunuzu sakının böylece vitiligo bitkisel tedaviye daha olumlu cevap verecektir. Kişiler doktoruna danışmadan ve doktor onayı almadan bitkisel tedavi uygulaması yapmamalıdır.
Papaya ile vitiligo tedavisi; papaya, içerisinde pek çok vitamin ve minerali barındırır, özellikle c ve e vitaminleri ile vitiligo hastalığına şifa kaynağı olabilir. Bunun için yapmanız gereken ise bir dilim kadar papaya meyvesini soyun ve çekirdeklerini aldıktan sonra meyveyi ezerek macun kıvamına getirip lekeli olan bölgelerinize uygulayın. Yine meyveyi sade olarak ta tüketebilirsiniz. Papatya meyvesinin suyunu da içebilirsiniz.
Zencefil ile vitiligo tedavisi; taze zencefilin suyunu çıkarıp kırmızı kil ile bir macun hazırlayıp lekeli bölgelerinize macunu uygulayın bu işlem kan akışını hızlandıracak ve lekelerin daha az görünmesine yardımcı olacaktır. Yine toz zencefili bir bardak su içerisinde kaynatıp sorunlu bölgelere bir pamuk yardımı ile uygulayabilirsiniz.
Elma sirkesi ile vitiligo tedavisi; elma sirkesi vücut için bulunmaz nimetlerin başında gelir. Özellikle enfeksiyonlu ve bakterili derilerin daha temiz ve daha sağlıklı olmasını sağlar vitiligo hastalığı için de elma sirkesi uygulayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken, elma sirkesini bir miktar suda eşit olarak inceltip, lekeli alanlara günde iki kez olmak üzere uygulayın.
Aloe vera bitkisi ile vitiligo tedavisi; aloe vera bitkisinin yapraklarını kesip içerisindeki jeli vitiligo olan bölgelerinize sürün ve mümkünse yıkamadan yatın, bu uygulamayı iki ay boyunca her gün yapmanızda büyük fayda vardır.
Kırmızı kil; kırmızı kil yüksel miktarda bakır içerir. Cildin renginin eşitlenmesi ve beyaz alanların daha koyu renge dönmesine yardımcı olur. Kil maskesinin içerisine bir miktar gül suyu eklemek kilin etkisini çoğaltacaktır.
Vitiligo Hastalığına Hangi Doktor Bakar?
Vitiligo hastalığına, deri hastalıkları bölümü ve dermatoloji bölümü bakar. Hastaların bu bölümlerden randevu almaları gerekir.