Bitin asıl oluşma nedeni kirli, bakteri ve mikrop barındıran alanlardır, bit hala varlığını sürdüren asalak canlılardır. Özellikle toplu alanlarda hızlıca çoğalır. Bu canlılar büyümek ve çoğalmak için insan kanına ihtiyaç duyarlar. Yetişkin bir bit büyüklük olarak yaklaşık bir susam tanesine eş değerdir ve kalın kabuğa sahiptir. Bitler asalak canlılar olduğu için yaşayabilmek için insan vücuduna, kanına ihtiyaç duyarlar insan vücudu olmadan sadece üç gün hayatta kalabilirler. Bitler sıcak yerleri severler bu nedenle daha çok kulak arkası ve enseleri ve saç diplerini tercih ederler. Bitler yumurtalarını daha çok kulak arkasına ve enseye bırakırlar böylece daha hızlı bir şekilde yumurtadan çıkabilirler. Bu asalak canlılar, pireler kadar zıplayamaz ve uçamazlar, bir kişiden diğer bir kişiye bitin geçebilmesi içini yakın temas kurulması gerekir.
Bitler Nasıl Bulaşır?
Bitler daha çok toplu alanlarda bulaşır örneğin; okullarda, iş yerlerinde, huzur evlerinde yurtlarda, gibi çoğunluğun hakim olduğu alanlarda hızlıca bulaşabilirler. Bitlerin bulaşmasına en büyük etmenler ise;
- Ortak kullanılan yastıklar,
- Şal ve eşarplar,
- Ortak kullanılan taraklar,
- Saç fırçaları,
- Tokalar,
- Özellikle battaniye ve pelüş yumuşak kumaşlardan hızlıca ve kolayca bit bulaşması gerçekleşebilir.
Bit Belirtileri Nelerdir?
Bitlerin bulaştığı kimsede varlıkları kolayca anlaşılır bit belirtilerine gelecek olursak;
- Saç diplerinde aşırı, tahrişe sebep olabilecek kadar kaşıntı,
- Kulak arkası ve ense diplerinde kaşıntı ve yanma,
- Baş ağrısı,
- Başta ısırık acısı,
- Saçlarda kepeğe benzeyen sirkelerin oluşması bit belirtileri arasında yer alır.
Bit bulaşmasının ilk etabı sirke adı verilen kepeğe benzer bit yumurtası transferleridir. Bit yumurtaları saç tellerine yapışır ve belirli bir süre içinde yumurtadan çıkar bu durumda da saç diplerinde kaşıntılar meydana gelir, bu kaşıntıların şiddeti oldukça fazladır ve bazen kafa derisi üzerinde yaralara ve aşırı tahrişe neden olabilir. Özellikle kulak arkası ve ense bölgesinde yoğunlaşan sirkeler, rahatsızlık verici şekilde kaşıntıya sebep olur. Bitler fark edildiği andan itibaren koltuk altı, sakal, kaş, bıyık gibi kıl ve tüy bölgelerinin de kontrol edilmesi gerekir, zira bitler bu alanlara da kolayca yapışarak çoğalacaktır.
Bit Nasıl Yok Edilir?
Bitler özellikle 7- 10 yaş aralığındaki kız çocuklarında yaş itibariyle toka paylaşımı vs.den dolayı daha fazla görülür, kişiden kişiye geçtiği için yayılması kolay olduğundan oldukça tehlikeli olan bu parazitlerin anında temizlenmesi ve tedavi edilmesi gerekir. Bit nasıl temizlenir? Sorusunun cevabını bulmak için vereceğim yöntemleri denemeniz yeterli olacaktır. Bit ve sirke temizliği sabır ve süreklilik isteyen bir aşamadır. Burada önemli olan bit ve sirkelerden kurtulmak değil, aynı zamanda da tekrar bitlenmemek olmalıdır. Bitlerden kurtulma yöntemleri ise;
Hindistan cevizi yağı; hindistan cevizi yağı bitlerin yaşam alanlarını dağıtır ve parazitlerden hızlıca kurtulmanıza yardımcı olur. Bu tedaviye başlarken önce saçların elma sirkesi ile yıkanması ve bitlerin sirke sayesinde zayıf düşmesi sağlanmalıdır. Elma sirkesi ile yıkanan saçlara daha sonra Hindistan cevizi yağı sürülür, Hindistan cevizi yağı sürülen saçlar gün boyunca durulanmaz ve bir tülbende sarılı halde beklenir. Bu işlemi çocuklara uygulamak istediğinizde gece yatmadan önce uygulamak daha doğru olacaktır. Uygulamanın akabinde saçlar bit tarağı ile taranır ve şampuanla yıkanarak durulanır. Bit tarağı olmasına özen göstermelisiniz çünkü bit tarakları diğer taraklara nazaran çok daha sıktır. Bu işlemi 10 gün boyunca düzenli olarak yapmanız bitlerden daha etkili bir şekilde kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
Sirke; sirke asidik bir yapıya sahip olduğu için bitleri yok etme ve güçsüzleştirme konusunda oldukça etkili bir yöntemdir. Sirke düzenli ve doğru bir şekilde kullanıldığı zaman bitlerden hızlı bir şekilde kurtulmanıza sebep olacaktır. İşlem için aynı miktarda su ve sirkeyi homojen olarak karıştırın, saçlara karışımı sürüp yaklaşık bir saat boyunca bekletin ve bit tarağı ile saçlarınızı ölü bitlerden ve bit yumurtalarından arındırın bu işlemi yaklaşık yedi gün boyunca düzenli uygulamanız yeterli olacaktır.
Zeytinyağı; bir miktar zeytinyağı ve sirkeyi karıştırıp saçlarınıza uygulayın ve bir saat boyunca bu karışımı saçlarınızda bekletin, daha sonra saçlarınızı yıkayıp bit tarağı ile tarayın. Uygulama bir hafta boyunca düzenli olarak yapıldığı zaman bitlerden tamamen kurtulabilirsiniz.
Bebe yağı; bebe yağı ile sirkeyi karıştırarak saçlarınıza uygulayın. Yarım saat karışımı saçlarınızda beklettikten sonra saçlarınızı bol su ile durulayın.
Tuz; bir yemek kaşığı tuz ve bir yemek kaşığı beyaz sirkeyi temiz bir sprey şişe içerisine koyup saçlarınıza uygulayın, püskürttüğünüz bu karışımın saçlarınızda yarım saat kapalı bir şekilde beklemesi gerekir. Daha sonra saçlarınızı yıkayabilirsiniz. Tuz ve sirke karışımı bitlerin ve bit yumurtlarının kuruyup saçtan kendiliğinden düşmesini sağlayacaktır.
Bit şampuanı; bit şampuanları bitleri yok etmek kadar, bitlerin bir daha oluşmalarını büyük oranda engeller. Bit şampuanlarına eczanelerden ulaşabilirsiniz. Bit şampuanını doğru ve düzenli bir şekilde uyguladığınızda bitleri tamamen yok etmek mümkündür. Kullanılmadan önce şampuanın içerisindeki prospektüsü okumanızda fayda vardır.
Bit tokası; küçük kız çocuklarına çok kolay bulaşabilen bitler için üretilmiş özel bit ilacı barındıran bit tokalarını kullanabilirsiniz. Saçları toplarken bu tokalardan kullanmanız faydalı olacaktır. Görünüş olarak normal süslü tokalardan hiçbir farkı yoktur. İlaç barındırdığı da diğer tokalar gibi hiçbir fark olmadığından anlaşılmaz.
Bitler boyalı saçlarda canlı olarak yaşayamazlar. Saç dipleri boyalı olan kimselerde yanlış bilinen bir detay, bitlerin onlara gelmeyeceğidir. Fakat bitler her saça gelirler sadece boyalı saçlarda aşırı kimyasal nedeni ile canlı olarak barınamazlar. Yani yine de saçlar kontrol edilip temizlenmelidir.
Bit Yumurtası
Sirke adı verilen bit yumurtaları saç üzerine sıkıca tutunur ve yaklaşık 3 gün içerisinde bite dönüşür. Bit yumurtalarını yok edebilmek çok önemlidir. Tekrar bitlerle karşılaşmamak için saç telleri üzerine tutunmuş bit yumurtalarını bit tarakları ile temizleyebilirsiniz. Temizlenmeyen sirkeler zamanla çoğalarak kişilere, saç diplerini tahriş etmeleri başta olmak üzere zararlar verecektir.