Dudak kuruluğu nasıl geçer, kış aylarında daha sık görülen dudak kuruluğu sıklıkla vitamin eksikliği, şeker hastalığı, soğuk havanın etkisi yada rüzgardan dolayı oluşabilir. Dudak kuruluğunun en büyük nedeni aslında vitamin eksikliğinden kaynaklanır. Dudaklarınızın kurumasından, çatlamasından ve soyulmasından yana dertli iseniz sizler bu yazımızda dudak kuruması nedenler, dudak kuruluğu nasıl geçer, dudak kuruluğuna ne iyi hakkında bilgi vermeye çalışacağım.
Dudak kuruluğu eğer rüzgar yada nem kaybına bağlı olarak oluşuyorsa mutlaka sıvı tüketimi artırılmalı ve evde dudak kuruluğu geçirmek için uygulayacağınız basit yöntemlerle bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz. Sizler dudak kuruluğu nasıl geçer hakkında bilgi vermeden önce dudak kuruluğu nedenleri hakkında bahsetmek istiorum.
Dudak Kuruluğu Nedenleri
Son derece hassas ve ince bir deri yapısında sahip olan dudaklar, kılcal damarların çokça bulunduğu yüzümüzün en dikkat çekici yerlerinden biridir. Sadece damarlar bu yapıyı beslemekte olup, herhangi bir yağ bezi yoktur. Vücudun her yerinde deriyi besleyen yağ bezi olduğundan, cilt kendi kendime nem dengelenmesini ve çevresel etkenlerden korumayı gerçekleştirir. Dudaklarda böyle bir durum olmadığından dış ve iç faktörlerden ilk hamlede etkilenirler. Dudak derisi kendi kendine yetemediği için, dışarıdan bakılınca farklılıklar hemen görülür.
Soğuk, sıcak, ortamın nem dengesi, vücut sıcaklığı, susuzluk, stres, kullanılan bazı ilaçlar, demir ve folik asit eksikliği, bazı kanserler, alerjiler, çinko eksikliği, dudak ısırma ve yalama alışkanlığı, A vitamini yüksekliği, bazı saç şampuanları ve ürünleri, açlık, süresi geçmiş veya iyi koşullarda üretilmemiş rujlar ya da cilde sürülen kozmetik ürünleri, çeşitli hastalıklar, aşırı sigara tüketimi en çok dudaklara etki etmektedir. Bunun yanında ağzın açık olarak uyunması, horlama, burunda et bulunması yada grip veya nezleden kaynaklanan ağızdan nefes alma, diyabet, tiroit, B vitamini eksikliğinden dolayı dudaklarda kuruluk gözlenebilir.
Dudakların kurumasına neden olan faktör dış etkenlere bağlı ise, kısa bakım ve biraz dikkat etme yoluyla bu sorun ortadan kalkar. Eğer sorun vücudun içerisinden gelen bir hastalığa, vitamin eksikliğine bağlı ise gerekli testler yaparak hastalığın ya da eksikliğin ne olduğu saptanmalıdır. Aksi takdirde dudak kuruluğu ne yaparsanız yapın geçmeyecek, sürekli kendini tekrarlayacaktır
Kuruyan dudaklara kendimizce yapılan sık tedavi yalamak, sık sık ıslaktır. Bu geçici bir çözümdür. Ayrıca ağzın içinde sindirime yardımcı olan enzimler bulunduğundan, bu enzimler dudaklara zarar vermekte, yaralanmalara yol açmaktadır. Ayrıca dudak çevresinde kızarıklara neden olur. Kurumuş dudaklar için yapılacak en doğru şey nemin uzun süre dudakta kalmasını sağlayan formüllerdir.
Dudak kuruluğunda ilk göze çarpan, parça parça olan dudak derisidir. Bunlar dudağın ölü derisidir. Ölü deriden kurtulunmadığında ise deri daha da kuruyarak kabuk halini alır. Günlük dudak peelingi yapmak isterseniz dişinizi fırçalarken dudaklarınızı da fırça kuruyken ve ıslakken fırçalamanızı tavsiye ederiz. Böylelikle yeni deri oluşumuna yardımcı olurken, kötü görünümden de kurtulursunuz. Ruj sürdüğünüzde pürüzsüz bir görüntü elde edersiniz.
Dudak Kuruluğu Nasıl Önlenir
- Soğuk ve rüzgârlı havalarda, kurumanın önüne geçmek için atkı kullanımı çok önemlidir. Sadece aksesuar, kıyafeti renklendirmek için düşünülen atkılar, sağlığımızı korumak içinde faydası vardır. Ağzımızı burnumuzu kapatarak soğuk algınlığı, bronşit, anjin gibi hastalıklardan da korur.
- Sıcak günlerde ise birden bire kavrulan dudaklar, yazın işkence haline gelir. İçilen limonata, yenilen sıcak bir şey deyince, deniz tuzu ya da tuzlu yiyecek, hele bir de acı bir şey yenmişse, dudaklar sanki şişerek ve kızararak sizden ayrı bir dünyaya geçerler. Adeta o dudaklar artık sizin değildir. Sıcak günlerde, dudaklarınızı korumak için şapkadan faydalanabilirsiniz. Güneş koruyucu faktörlü yüz veya güneş kremleri ya da dudak balsamları mutlaka yanınızda olmalıdır.
- Kalorifer veya klimaya bağlı, ortamın havasının kuruyor aynı zamanda dudaklarda kuruyor ise mutlaka ortamı nemlendirecek hava nemlendirici kullanılmalıdır. Hava nemlendiricilerin soğuk buhar veya sıcak buhar verenleri vardır. Kalorifer ile ısınan yerlerde, radyatörlerin üzerine 1 kap su koyarak ortamın nemlenmesini sağlayabilirsiniz. Bazı klimalarda ortamın nemini dengeleyen sistem de mevcuttur.
- Vücuda yeterli miktarda alınmayan su, sonucu dudaklar çatlayabilir. Meşrubat, çay veya kahve gibi içecekler suyun yerini tutmaz. Aksine kahve ve çay vücuttaki olan uyu da dışarı atar. Günde en az 8 bardak su içmek gereklidir. Buna rağmen dudaklarınız kuruyorsa, vücut daha fazla suya ihtiyaç duyuyor demektir. Bu yüzden su tüketimi arttırılmalıdır.
- Her gün kullandığınız rujlar dudağın kurumasını önler. Ruj satın alırken dikkat edeceğiniz nokta içinde bir miktar nemlendirici veya cilde yararlı bir yağ içermesidir. Eğer ruj sürdüğünüzde aynada biraz pütürler kendi gösteriyorsa, koli bandı veya diş fırçası ile fırçalama yöntemiyle alttaki ölü derilerden kurtulmalısınız. Koli bandını yapıştırıp, nazik bir şekilde çekmeniz yeterlidir. Aksi takdirde dudakta yaralanmalar olabilir.
Dudak Kuruluğuna Ne İyi Gelir
- Lip Balm denilen, kozmetik ürünler satan yerlerde ve eczanelerde bulunan dudak balsamı, bu durumdan sıklıkla şikâyetçi iseniz mutlaka çantanızda taşımanız gereken bir üründür. Çeşitli meyve ve aromalı olanları vardır. Bazılarının içinde renklendirici veya içerdiği meyvenin özlerinden bulunduğundan dudağa renk de verir. Fakat bunlar alerjiye neden olup dudaklarda kuruma ve kızarmaya neden olabilir. Dudak balsamı alacaksanız parfümsüz ve renksiz olanları tercih etmelisiniz.
- Bal ve vazelin karışımı ise en etkili dudak balsamıdır. Kendiniz evde yapabilirsiniz. Bunun için birer çay kaşığı vazelin ve bala ihtiyacınız olacaktır. Bir de yaptığınız karışımı saklamak için kapaklı ufak bir kutu bulabilirseniz, her daim karışımı yanınızda taşıyabilirsiniz. Vazelini ben mari usulü erittikten sonra balla iyice karıştırıp, ılık iken kutuya koyun. İhtiyacınız oldukça parmağınız yardımıyla dudaklarınıza sürün. Eğer karışımı yapacak vaktiniz yok ise dudaklarınıza sadece vazelinde sürebilirsiniz.
- Dudaklarınıza bakım yapmak için sadece bal kullanımı ise oldukça etkilidir. Dudaklarınıza sürüp yalamadan mümkün olduğunca çok tutup, ardından ılık su ile temizleyin. Aynı zamanda peeling etkisi gösterir.
- Hindistan cevizi yağı, cilde iyi gelen bir nemlendiricidir. Aynı zamanda onarıcı etkisi de vardır. Kışın katı halde kalabildiğinden sürmesi daha kolaydır. Yanınızda taşımak için eski bir far kutusundan faydalanabilirsiniz. Yazın ise sıvı halde olduğundan, ufak bir şişede saklanabilir. Sürdükten sonra güneşle temas etmemesi gereklidir. Aksi halde güneş yanığı meydana gelebilir.
- Zeytinyağı içeriğinde bulunan zengin E vitamininden dolayı cildi besler. Dudakları kısa zamanda iyileştirir. Kurumuş dudaklarınıza sürerek, uzun süre kalmasını sağlayın. Durulamaya gerek yoktur.
- Sabah kahvaltıda yediğiniz ve yemeklerde kullanılan içeriğindeki sütten dolayı, kalıcı bir dudak nemlendiricidir. Sadece dudaklarınıza keskin olmayan bir bıçak yardımıyla sürerek, vücut sıcaklığında erimesini bekleyin. Akmaması için etrafını pamukla silebilirsiniz. Dudak neme ihtiyaç duyduğundan kolaylıkla emilir.
- Salatalık bünyesinde sadece su barındırdığından dışarıdan nemlendirme açısından çok başarılıdır. Krem kıvamındaki salatalık sütünü dudaklara sürerek, dudaklarınızı kısa sürede iyileştirebilirsiniz. Salatalık sütünü elde etmek için uç kısmına yakın bir yerden salatalığı keserek ve kestiğiniz parçaları birbirine sürterek, çıkan beyaz özü dudaklarınıza sürmelisiniz. Eğer bunu yapmakta başarılı olamazsanız cacık yaparken gibi rendelenen salatalıkların suyunu elinizle sıkarak çıkan suyu dudaklarınızı nemlendirme de kullanabilirsiniz. Dudaklar eğer çatlayacak kadar çok kurumuşsa birer çay kaşığı bal, salatalık suyu ve yoğurt karıştırılarak dudaklara sürülür. Kıvamı çok koyu olursa salatalık suyu eklenebilir. 15 dakika bekletilip, ılık su ile durulanır.
- Aloe vera jeli dudaklara özellikle güneşten veya soğuktan kaynaklı yanıklarda oldukça etkilidir. Bu yanıklar sonucu da dudaklarda kuruluk meydana gelir.Hazır olarak satılsa da evinizde saksıda yetiştirdiğiniz, taze aloe vera dan elde edilen jel ise ağrıyı ve acıyı alacak niteliktedir. İrileşmiş bir aloe vera dalını dibinden kırarak, verevine ortadan ikiye kesiniz. Bir kaşık yardımıyla jeli ağzı kapalı bir kaba alın. İhtiyacınız oldukça dudaklarınıza sürün.
- Dudaklardaki kuruluğu gideren ve ölü deriyi alan karışım için 1 yumurta sarısı ve 1 tatlı kaşığı öğütülmüş yulaf gerekmektedir. İki malzemeyi birbirine karıştırıp, dudaklarınıza sürüp 15 dakika bekleyin. Ardından ılık su ile dairesel hareketlerle dudaklarınız yıkayın.
- Dudaklarınıza peeling yapmak aynı zamanda gerekli nemi sağlamak için birer çay kaşığı karbonat ve bal karıştırarak dudaklarınıza sürün. 5 dakika bekledikten sonra ılık su ile durulayıp, kurulamadan zeytinyağı ile nemlendirin. Karbonat yerine esmer şekerde kullanılabilinir.
- 2 adet gülün yapraklarını rondodan ya da blenderdan geçirerek suyunu çıkarın. Bir miktar süt ekleyerek krem kıvamını almasını sağlayıp, 1-2 saat bekleterek, birbiri içinde çözünmesine izin verir. Çıkan karışımı buzdolabında bir ay saklayarak her gün dudaklarınıza sürün.
- Türk kahvesi cildi canlandırması ve tanecikli yapısıyla ölü deriyi giderme özelliği vardır. Birer çay kaşığı kahve bal alınarak birbiriyle iyice karıştırılır. Macun kıvamı aldığından dudaklara sürülür. 10 dakika bekledikten sonra ılık su ile durulayın. Kuru cilt fırçası ile fırçalayarak tüm ölü derilerden de acısız ve dudaklara zarar vermeden kurtulunur.
- E vitamini kapsülünü eczaneden alarak direkt olarak kurumuş dudaklarınıza uygulayabilirsiniz. Durulamaya gerek yoktur.
Dudak Kuruluğuna Bitkisel Çözüm
Dudak kuruluğuna doğal çözüm arayanlar dudak kuruluğuna iyi gelen elen bitkisel çözüm yollarını deneyebilir. Dudak kuruluğuna iyi gelen bitkiler dudak kuruluğu, çatlama ve soyulmaları çok kısa sürede geçirmektedir.
Ceviz yağı
Susam yağı
Sarı kantaron yağı
Mango yağı
Badem yağı
Jojoba yağı
Shea butter
Gliserin
Dudak Kuruluğu Tedavisi
Dudak kuruluğu önemsenmezse dudaklara çatlaklara ve ardından yaralara neden olabilir. Yemek yenemeyecek ve konuşamayacak hale gelinebilir. Kurumuş dudaklar birbirine yapışarak ağzınızı açarken bile acı verir. Kuruyan ve çatlayan parçalar koparılırsa dudakta kanamalara, soyulmalara, açık yaralara ve bir türlü geçmeyen dudak sorunlarına yol açar. Viral ve bakteriyel enfeksiyonların önünü açar. Çok fazla çevresel faktörlere bağlı dudak kuruluğu yaşayanlarda, ileri yaşlarda küçük dudak kanserleri görülebilmektedir. Uzun süre geçmeyen çatlaklar ve iyileşmeyen yara ve şişkinlikler var ise mutlaka bir hekime başvurmalısınız.
Dudak kuruluğu nasıl geçer, dudak kuruluğu nedenleri ve dudak kuruluğuna doğal çözüm önerileri hakkında sizler bilgi vermeye çalıştım. Dudak kuruluğu uzun süre varsa yada durmadan tekrarlıyorsa sabah aç karın ile dahiliye doktoruna gidip bir test yaptırmanızda fayda vardır.
Sizlere bu yazımızda dudak kuruluğu hakkında bili vermeye çalıştım. Konu hakkında aklınıza takılan soruları yorum kısmına yazarak bizlere sorabilirsiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kışın Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?
Sonbaharda Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?