Yaz aylarında en sık karşılaşılan sorunlardan biride güneş yanığıdır. Havaların ısınması ile beraber pek çok kişinin yaşadığı güneş yanığı ağrılı bir süreç olmasına karşın neredeyse güneş yanığı yaşayan hiç bir kime bu durumda doktora gitmez. Sizlere bu yazımızda güneş yanığına ne iyi gelir, güneş yanığı ağrısı nasıl geçer, güneş yanığına ne iyi gelir bitkisel yöntemler nelerdir yazarak yardımcı olmaya çalışacağım. Güneş yanığı ne iyi gelir sorusuna cevap vermeden önce güneş yanığı neden oluşur sorusuna cevap vermek istiyorum.
Güneş yanığı nasıl oluşur?
Yaz denince akla ilk gelen üç şey; deniz, kum ve güneştir. Kim istemez ki sıcaktan kavrulan günlerde, kendini serin sulara atıp, daha sonra güneş altında ya da gölgede keyif yapıp, tüm yılın stresini ve yorgunluğunu atmak. Bu tablonun rehavetine kapılıp, koruyucu güneş kremi sürmeden, kıştan yeni çıkan, savunmasız cildi direkt olarak ultraviyole ışınlarına teslim edince ise, akşam ciltte kırmızılıkla birlikte, acı ve yanma oluşur. Güneş yanığı ile tanışmış olursunuz. Teninize hiçbir şey değmesin diye hokkabazlık yaparken, hareket etmemek, hatta yatağa uzanmak bile keyfi, işkenceye çevirir. Sabaha kadar uykusuz birkaç gece geçirmenin yanında, tatili zehir eder.
Yüzeysel olan yanıklar birkaç bitkisel yöntemle kolaylıkla giderilip, ertesi güne daha az şikâyetle tatile devam edilebilirken, bazılarında ise su toplama, ağrı, yüksek ateş ve kusma gibi fizyolojik negatif durumlarla karşı karşıya kalınır. Böyle durumlarda bir sağlık kuruluşuna başvurup gerekli ilaçlarla duruma müdahale edilmelidir. Kortizonlu kremler, ağrı kesici, ateş düşürücüler ve bepanthen tarzı cilt yenileyici ve onarıcılar kullanılabilir. Her türlü cilt yanığında vücut müthiş bir su kaybıyla karşı karşıya kalır. Sürekli hissedilen sıcaklık, vücuttan suyun buharlaşmasına neden olur. Bu durumda vücuda su alımı 2 kat arttırılmalıdır. Bir sağlık kuruluşuna başvurduğunuzda ise serum takarak eksilen suyun, yerine konulmaya çalışılır. Ayrıca şekersiz içecekler, limonlu su ve ayranda iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
Güneşe çıkılırken nelere dikkat edilmelidir?
Güneş yanıklarının nedeni olan, yaz aylarında yeryüzüne dik olarak gelen güneş ışınları, ister sahil kenarında, ister arabada, ister şehirde açıkta kalan bölgeleri hemen yakalar. Güneş ışınlarının eskisi kadar dost olmaması, sık sık cilt yanıklarının oluşması, cildin alt katmanlarına da zarar vermektedir. Çok seneler sonra çıkan benler veya cilt kanserlerinin nedeni güneşten gelen zararlı ultraviyole ışınlarıdır. Özellikle 11 ile 16 saatleri arası güneş ışınları ciltte yanıklara neden olur. Bu saatlerde mutlaka güneşe çıkmadan 20 dakika önce, koruyucu kullanılması, hatta terden ve sudan etkilenmez ibaresi olsa bile, gün içinde tekrar sürülüp yenilenmelidir. Akşam ise ciltten temizlenmelidir. Uv-a ışınları uzun zaman sonra etkisini gösteren ve erken cilt yaşlanması, kırışıklıklara neden olan ışındır. Uv-b ise cildin üzerinden nüfuz ederek, cilt radikallerini serbest bırakarak cilt yanıklarını meydana getirir. Çok fazla ultraviyole ışınlarını absorbe ederek, kimyasal reaksiyonların tetiğini çekip, hücreleri öldürür.
Güneşin zararlı etkilerinin yanında, yararlı etkileri de mevcuttur. Kemikler için gerekli olan D vitamini salgılanmasını sağladığı ve ruhsal sağlığa iyi geldiği bilinmektedir. Bunun için güneş kremi alırken üzerinde yazılan spf yani sun protection factor, türkçe deyişle güneş koruma faktörü oldukça önemlidir. Özellikle ilk güneşe çıkışta 45 faktörlü güneş kremleri kullanılmalıdır. Bunun üzerinde olan yüksel faktörlü güneş kremleri güneşle cilt arasında bir geçirimsiz tabaka oluşturur ki güneşin yararlı etkilerinden faydalanamaz hale getirir. Güneşe çıktıktan 10 dakika sonra yanmaya başlıyorsanız ve 15 koruma faktörlü bir krem sizi 150 dakika yani 15 kat uzun süre güneşten korur. Kendi cildinize ait güneş kremi seçiminizi böylelikle yapabilirsiniz.
Güneş yanığına buz iyi gelirmi
Güneş denilince her ne kadar akla yaz günleri gelse de kışın da ultraviyole ışınları cilde etkiyerek yanıklara neden olabilir. Kar örtüsü, buz ve yüksek rakımlı yerlerde, yansımadan kaynaklı, ultraviyole ışınlarına bağlı yanıklar oluşur. Yani yanıkların sıcakla ilgisi yoktur.
Yanık olunca direkt olarak cildi soğuk ya da buz ile temas ettirmek o anki acıyı ve sıcaklamayı alırken, daha sonra ki soyulma aşamasına geçmeden kuruyan ve gerilen bir cilt ile karşı karşıya kalınır. Bunun için duş alırken ılık su ve her tür uygulama için hazırlanan banyo veya karışımlar ılık olarak kullanılmalıdır. Sıcak sudan bahsetmek bile yersizdir. Zaten acı ve yanma varken sıcak su temas eden ciltte dayanılmaz acıyla karşı karşıya kalınır.
Güneş Yanığı Acısı Nasıl Geçer
- Yanık olduktan sonraki günler güneşe çıkmamak gerekir. Her ne kadar acısı geçse de cilt normal bir renge dönene kadar güneşle temas kesilmelidir. Aksi takdirde daha alt katmanlara inen ve daha güç iyileşen yanıklar meydana gelebilir.
- Kıyafetler hatta yatakta kullanılan çarşafın kumaşı bile bu durumda son derece önemlidir. askılı kıyafetler, yanıklara denk gelen lastikler, havludan çarşaflar can acıtıcı ve hatta ağlatıcı olabilir. Zaten sorunlu olan bölgeyi irite ederek sulu yaralar oluşabilir. Bu durumdan kaçınmak için bol ve pamuklu giysiler tercih edilmelidir. Dikişlerin sert olmaması ve yanıklara sürtmemesi on derece önemlidir. Ayrıca giydiklerinizi hafifçe ıslatmak, bir süreliğine rahatlamanıza ve cildin nem dengesi kurmasına yardımcı olur.
- Yanık yerleri ovuşturmamak ve tırnakla kaşımamak yaralar açılması açısından önemlidir. Bu kabarcıkları oluşmuşsa, bunları patlatmamak, kendiliğinden sönmesine izin verilmelidir.
- Lanolin ve E vitamini içeren çeşitli kremler cildi rahatlatır.
- Bronz bir ten istiyorsanız, kademeli olarak güneşe çıkılan dakikaları arttırarak, güneş faktörlü kremi sürerek çıkılmalıdır. Ten rengi değiştikçe koruma faktörü de azaltılabilir. Aynı zamanda güneşte kalma süresi arttırılabilinir. Yine bir miktar koruma faktörlü krem kullanmayı bırakmamak gereklidir.
Güneş Yanıklarına Ne İyi Gelir Bitkisel Öneriler
Aşırı acıyan ve sızlayan güneş yanıkları için, öncelikle pamuklu ve dikişleri sert olmayan bir giysi soğuk su ile ıslatılır. Islatılan giysinin üzerine bir miktar elma sirkesi püskürtülür. Yanan ve acıyan kısımların üzerine konulur. Kıyafet ısındıkça, buzlu su dolu bir kovayı yanınızda bulundurup, tekrar sirkeyi sıkıp, başka yanan bölgeye uygulayabilirsiniz. Islak olan bölge kuruyunca, üzerine hindistancevizi yağı sürülünce, ertesi güne yanık acılarından eser kalmaz. Ayrıca rengi de açılır.
Yeteri kadar kuru yulaf ezmesini bir tülbenttin veya gazlı bezin arasına koyun. Bu bezi ılık suya koyup bir süre bekletin. Tülbentti veya gazlı bezi suyun içerisinden çıkarıp, çıkan suyu 2 veya 4 saatte bir yanan yerlerinize yumuşak hareketlerle sürün. Bunun için makyaj pamuğu veya tülbent gibi hafif bir bezden yardım alabilirsiniz. Parmaklarınızı da kullanabilirsiniz.
Güneş yanığı kaşıntısına ne iyi gelir
1 bardak yağsız sütü, 4 bardak suyla karıştırıp, birkaç tane buz küpü ekleyin. bir tülbent yardımıyla bu suyu yanan yerlerin üzerine 15-20 dakika boyunca uygulayın. Her 2 ve 4 saat arasında uygulamayı tekrar edin.
Yanık yerinizin büyüklüğü kadar mısır nişastasını, yeteri kadar su ile birleştirip macun kıvamına getirin. Yanık yerlerin üzerine sürün. İstediğiniz zaman durulayın.
1 litre suda, 5-6 tane marul yaprağını kaynatın. Çıkan suyu süzüp, birkaç saat buzdolabında bekletin. Makyaj pamukları yardımıyla, fazla baskı yapmadan, yumuşak hareketlerle yanıkların üzerine sürün.
Tanik asit içeren siyah çay çok iyi bir güneş yanığı gidericidir. İster daha önce demlediğiniz poşet çayları, ister çok demli çay suyunu yanıkların üzerine sürülebilirsiniz.
Evinizde küvetiniz var ise, ılık su ile doldurup, içine 1 bardak elma sirkesi atıp, cildinizdeki acıyı giderebilirsiniz. Elma sirkesi yerine, birer çay bardağı mısır nişastası ve karbonatta eklenebilir.
10 damla lavanta yağı, 10 damla nane yağı, yarım su bardağı içilebilir su ya da cadı fındığı yağı ve doldurulabilir spreyli şişeyle yapacağınız karışım güneş yanığı acılarınız ve gerilmeleriniz anında giderilecektir. Kullanmadan önce şişeyi çalkalamayı unutmayın. Bu karışımı tek kullanımlık yapmak için, 3 damla lavanta yağı, 1 damla nane yağı, 1 yemek kaşığı taşıyıcı yağ( hindistancevizi yağı ya da kapsül vitamin e) cilde direkt olarak uygulanır Günde 3 kere, güneş yanığı geçene kadar uygulama tekrarlanmalıdır.
Güneş yanığı kaşıntısı bitkisel çözüm
Yarım su bardağı aloe vera jeli, 10 damla lavanta yağı, 10 damla nane yağı ve 10 damla defne yağı karıştırılarak, yanmış ve sıcak olan cildi rahatlatmak için, ister el ile ister ister spreyli şişeye konarak uygulanır.
Sadece aloe vera jeli sürülerek de güneş yanıklarını giderebilirsiniz. Gerginlik ve acıyı azaltır. Ferahlık verir.
1 adet patatesi rendeleyin. 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı bal ekleyip karıştırın. Yanık yerin üzerine sürüp yarım saat bekledikten sonra ılık suyla yıkayın.
Yeteri kadar domatesi rendeleyip, yanık yerin üzerine dairesel ve yumuşak hareketlerle sürün. 10-15 dakika bekledikten sonra ılık su ile durulayın.
1 salatalığı rendeleyin. 1 çay kaşığı süttozu ve yarım çay kaşığı limon suyu ekleyip karıştırın. Yanan yerin üzerine sürdükten sonra kurumasını bekleyin. Duruladıktan sonra tekrar tekrar uygulanabilir.
Güneş yanığına yoğurt iyi gelir mi
Genel bir bilgi olarak bilinen yanığa yoğurt sürmek geçici bir rahatlama sağlar. Ancak ciltte iyileşme görülmez. Ciltte iyileşme olması için, 2 yemek kaşığı yoğurt, 2 silme yemek kaşığı un ve bir çimdik zerdeçal eklenip karıştırılır. Yanan yerlere sürülüp kuruması beklenir. Temizlerken ovarak cildinizden çıkarıp, ılık su ile durulayın.
Rahatlatıcı bir banyo yapmak istiyorsanız; 2 su bardağı kurutulmuş sarıpapatya, 1 su bardağı kurutulmuş gül tomurcukları ve yaprakları, 1 su bardağı kurutulmuş lavanta, 2 su bardağı karakafes yaprakları, 12 adet büyük poşet siyah çay gereklidir. Tüm bitkileri birbirleri ile iyice bir kapta karıştırılır. Poşet çayların poşetlerinin içi yarı yarıya boşaltılıp, bitki karışımı ile doldurulup, kapatılır. Su sıcakken küvetin içine atılıp, yarım saat hem ılınmasını hem de bitkilerin demlenmesi için beklenir. Su ılınınca, suyun içine girilip yarım saat dinlenilir. Sudayken bitki ve çay poşetleri içerden çıkarmamanız önerilir.
Uygulaması basit ve el altında kolaylıkla bulunabilecek mayonez ile de yanıkları giderebilirsiniz. Sürüldükten sonra 10-15 dakika beklenip, ılık su ile durulanır.
4 yemek kaşığı karbonat ile 1 su bardağı suyu karıştırın. Gazlı bez veya tülbent yardımıyla yanıklara uygulayın.
Yanıkların üzerine sürülen bal ise cildi hızlı bir şekilde onarır. 20 dakika bekletmek yeterlidir.
Kolloidal gümüş, nergis yağı, kukui fındık yağı, mor ekinezya yağı, ısırgan otu yağı, sarı kantaron yağı tek başlarına mükemmel bir cilt yatıştırıcı ve yanıkları onarıcıdır. Kısa zamanda cildiniz eski haline gelecektir.
Güneş Yanığı Kaç Günde Geçer
Güneş yanığı nasıl geçer, güneş yanığına ne iyi gelir, güneş yanığına iyi gelen bitkisel yöntemleri anlattıktan sonra merak edilen güneş yanığı kaç günde geçer sorusuna cevap vermek istiyorum. Güneş yanığı çok derin değilse 3 ile 5 gün içerisinde geçer.
Güneş yanığı kaşıntısı nasıl geçer, güneş yanığı acısı nasıl geçer diyenlerdenseniz sizlere verdiğimiz doğal yöntemlerle ağrı ve acıdan kurtulmanız mümkün. Güneş yanığına bitkisel çözümler etkilidir ve yaşadığınız sorunun kısa sürede ortadan kalkmasını sağlayacaktır.
Sizlere bu yazımızda güneş yanığına ne iyi gelir, güneş yanığı acısı nasıl geçer ve güneş yanığı kaç günde geçer hakkında bilgi vermeye çalıştım. Sizlerde konu hakkında aklınıza takılanları yorum kısmına yazarak bizlere sorabilirsiniz. Yüzdeki güneş yanığı nasıl geçer diyorsanız sizlere verdiğim yöntemleri yüzünüze uygulayabilirsiniz.