depresyon belirtileri

Depresyon

Depresyon günümüzde çok yaygınlaşan bir tür ruh hastalığıdır. Özellikle cep telefonlarının ve bilgisayarların yaygınlaşması ve yoğun iş temposu depresyona zemin hazırlayan en büyük etmenler arasındadır.

Depresyon sadece yetişkinler için değil çocuklar içinde görülen bir rahatsızlık olma durumuna gelmiştir. Hatta bazı hayvanlarda da depresyon görülebiliyor, bu nedenle depresyona yakalanmamak adına kişilerin gün içinde keyif alıcı aktiviteler yapması gerekir.

Depresyon Nedir

Depresyon çoğu zaman 2 hafta gibi süren ruhsal bir sıkıntı durumudur. Ruhsal çökme denen depresyon kişileri mutsuzlaştırır, tembelleştirir ve hayattan zevk alamaz hale getirir, depresyona giren kimseler hayattan tat alamadıkları için hiçbir işlerinde başarıyı elde edemez ve mutsuz bir şekilde yaşamaya devam ederler.

İlerleyen depresyon durumlarında depresif insanlar kendilerine zarar verebilirler bu bazen kolunu kesme, saçını kesme gibi olurken bazen de daha ileri giderek intihara bile kalkışabilirler.

Depresyon Nedenleri

Depresyona neden olan en büyük etmenlerden bir tanesi beyindeki kimyasal dengenin bozulmasıdır. Beyinde bulunan mutluluk hormonlarının arasında bulunan boşlukların azalması depresyona neden olabilir.  Boşlukların azalması kendiliğinden olabileceği gibi zorlu ve stresli yaşam tarzı da neden olabilir.

Depresyonun nedenleri başında, geçmişten kalan travmatik durumlar, büyük kayıplar ve ölümler, aşırı üzüntüler, eğitim azlığı ve yoksulluk depresyon nedenleri arasındadır. Tüm bunların yanında depresyon ve depresif haller kalıtsal özellikler de taşır yani ailesinde depresyon rahatsızlığı olan kimselerde depresyon görülme olasılığı fazladır.

Kadınlarda depresyon daha fazla görülür bunun nedeni, kadınların iş yükünün erkeklere göre daha fazla olması ve sürekli değişen hormonlarıdır.

Özellikle hormonal bozuklukların içinde tiroit bezleri yer alır tiroit bezlerinin çok çalışması ya da az çalışması depresyon için etkili nedenler arasındadır. Hormonal tedaviler sonucunda depresyon hastalıkları iyileşebilir fakat bazı ilerlemiş depresyonlar hormonal tedaviler ile geçmez.

Özellikle yas içinde olan kişiler uzun süre bu yastan çıkamazlarsa depresyon ilerler, hayat ve gelecek kaygıları bazı önemli sınavlar ve bu sınavların getirdiği kaygılar da büyük oranda depresyona neden olur. Arkadaş arasında geçen olaylar ve aile arasında yaşanan olumsuz olaylar da depresyona neden olan etmenlerdendir.

Depresyon belirtileri

Depresyon belirtilerine bakacak olursak;

  • Duygularını kontrol etmede zorluk çekme,
  • Günlük yaşama karşı duyarsızlık ve yapılan işlerden zevk alamama
  • İştahta kesilme ya da iştahın fazla açılması,
  • Kilo alma problemi ya da aşırı kilo verme problemi,
  • Uyku düzeninde bozulmalar örneğin; çok uyuma ya da hiç uyuyamama,
  • Geçmeyen öfke ve sinir,
  • Enerji seviyesinde düşüş,
  • Her şeyden kendini sorumlu tutma,
  • Kendine öfke,
  • Dikkatsizlik,
  • Bir işe odaklanamama,
  • Beden ağrıları, gibi belirtiler depresyon belirtileri arasında yer alır.

Mevsimsel Depresyon Nedir

Özellikle mevsim geçişlerinde meydana gelen sıkılma, bunalma durumudur. Bu durum genelde birkaç hafta içinde geçer.

Depresyon tedavisi

Depresyon tedavi edilebilen bir hastalıktır. Depresyon orta dereceli ve ağır dereceli olarak iki kategoriye ayrılır. Ağır depresyonlar için antidepresan ilaçları ve psikoterapi tedavileri uygulanır. Bu tedaviler beraber uygulanırsa büyük oranda depresyon hemen iyileşebilir. Hayata pozitif bakarak ta depresyon tedavi edilir.

Depresyonun geçme süreci kişinin çevresine, sosyalliğine, ailesine bağlı olarak değişebilir. Bunun yanında kişi kendisine müzikal terapi uygulayabilir, çeşitli aktivitelerde bulunabilir ve vücut açısından yararlı olabilecek egzersizlerde yapabilir. Depresyonun tedavisi mümkündür.

Depresyonun Fiziksel Belirtileri

Depresyon ruhsal olarak ve duygusal olarak fark edilebilir, bunlara ek olarak depresyonun fiziksel belirtileri de vardır bu belirtiler çoğu kişi tarafından bilinmez. Depresyonun fiziksel belirtileri ise;

Aşırı yorgunluk ve durgunluk;  aşırı yorgunluk ve sürekli uyku uyuma isteği depresyonun en önemli fiziksel belirtileri arasında yer alır. Gün içinde işinden çok çabuk sıkılan ve sürekli uyumak isteyen kimselerde hafif depresyon ya da şiddetli depresyon görülme olasılığı fazladır.

Kilo kaybı veya aşırı kilo alma; depresif kişilerde ani kilo alımı ya da kilo kaybı sık yaşanan durumlar arasında yer alır. Bununla beraber, depresyondaki kişiler, damak tadını kaybederler ve yediklerinden tat alamazlar bu durumda da aşırı kilo kaybı yaşanır.

Bazı depresif kişilerde de ruhsal boşluklar olduğu için, yiyerek doymama gibi durumlar ortaya çıkar bu nedenle de kilo alımı yaşanır.

Baş Ağrıları; baş ağrıları depresyonda olan kimselerde sık rastlanır eğer migren gibi rahatsızlıklarınız varsa bu depresyonla daha da artacaktır.

Göğüs ağrıları; depresyon sebebi ile göğüs ve kalp etrafında ciddi ağrılar meydana gelebilir. Bu durumda vakit kaybetmeden doktora gidilmesi gerekir.

Sırt ağrıları; depresyonda olan kimselerde sırt ağrıları meydana gelir bu ağrılar için herhangi bir sebebe gerek yoktur.

Sindirim problemleri; sindirim problemleri depresif insanlarda çok görülür özellikle sık yaşanan mide bulantıları bu duruma örnek gösterilebilir.

Depresyon Testi

Depresyondaki kişiler kendilerine depresyon testi yapabilirler. Aşağıdaki konularda ilgili değerlendirmede çıkan sonuca göre pozitif veya negatif sonuç depresyon seviyenizi belirleyecektir.

Kendisini başarılı bulma

Geçmiş ve gelecekle ilgili düşünceler

Suçluluk hissi

Ölümü düşünmek

Ağlama hissi

Sinirlilik

İkili ilişkilerde tutum

Karar vermedeki etki

Uyku ve iştah düzeni

Sürekli yorgunluk

Cinsel istek

Hakkında Bakımlı Ve Sağlıklı

Kontrol et

Uyku Apnesi Nedir?

Uyku Apnesi Nedir ve Nasıl Anlaşılır? Uyku apnesi uyku sırasında horlama olarak meydana gelir ve …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir