Uyku Apnesi Nedir?

Uyku Apnesi Nedir ve Nasıl Anlaşılır?

Uyku apnesi uyku sırasında horlama olarak meydana gelir ve uyku problemlerinden bir tanesidir. Sağlıklı bir yaşamın esas sırrı kaliteli bir uyku sürecinden geçer, bu nedenle günün yorgunluğunu atmak ve güne daha dinç uyanmak isteyenler daha rahat ve daha kaliteli uyku uyumak isterler. İyi uykusunu alamayan kimseler gün içinde daha mutsuz ve daha yorgun olabilir, buda kişilerin iş ve sosyal yaşamlarına direk olarak yansır. Uyku apnesine yol açan etmenlere bakacak olursak, tansiyon hastalıkları, özellikle yüksek tansiyon hastalarında daha fazla görülür. Yine kalp hastaları ve kalp ritim bozuklukları hastalıkları, felçlilerde daha çok görülür.

Uyku Apnesi  Belirtileri Nelerdir?

Uyku apnesi, uyku sırasında nefes alamama olarak bilinir. Kişilerde bazı rahatsızlıklara bağlı olarak, solunum durur ve yüksek miktarda horlamalar meydana gelebilir. Uyku apnesi uyku sırasında pek çok kez meydana gelebilir bu da uykunun kalitesini büyük oranda düşürür. Uyku apnesi sorunu yaşayan kimselerde üst solunum yolları tıkanır özellikle, üst solunum yollarında olan kaslar gevşer ve yumuşak damağın bademcikleri tıkaması sonucu kişiler uyku sırasında nefessiz kalabilir. Bu süre 10 saniye kadar sürer, daha sonra hava yolları açılır ve yüksek sesle horlama devam eder. Uyku apnesi tanısı ise gündüzleri sık sık uyuma durumu, gece yüksek sesle horlama ve nefesin kesilmesidir. Uyku apnesi septomlarına bakacak olursak;

  • Uyurken nefessiz kalma,
  • Aşırı ve yüksek horlama,
  • Uyku sırasına boğulma,
  • Kalitesiz nefes alma,
  • Uyku saatleri dışında uyuklama ve sürekli uykulu hissetme,
  • Sürekli kesintiye uğrayan huzursuz uyku,
  • Agresiflik,
  • Konsantre olamama,
  • Ruhi değişiklikler,
  • Depresif hal,
  • Normalden farklı uyuma pozisyonları,
  • Gece terlemeleri,
  • Sosyal hayatta performans düşüklükleri

Uyku Apnesi Tedavi Nasıl Yapılır?

Uyku Apnesi Tedavisi ve Uyku Apnesi Testi

  • Uyku apnesinden kurtulmanın birkaç püf noktası vardır vereceğimiz bilgileri doğru ve düzenli olarak yaptığınız takdirde uyku apnesinden büyük oranda kurtulabilirsiniz.
  • Fazla kilolarınızdan kurtulun, aşırı kilolu insanların nefes yolları tıkanabilir buda uyku apnesine neden Bu nedenden dolayı fazla kilolarınızdan kurtulmanız daha kaliteli uyku uyumanıza yardımcı olacaktır.
  • Ritmi düşük olan yürüyüşler daha rahat nefes almanıza yardımcı olacaktır. Her gün 30 dakikalık yürüyüşler uyku apnesi sorununa iyi gelecektir. Örneğin işe gidiş gelişlerde araç kullanmak yerine yürüyüş yapmak gece daha rahat uyumanıza destek olacaktır.
  • Alkol tüketimini azatlamak ve bazı sakinleştirici ilaçları kullanmayı bırakmak uyku apnesi probleminin son bulmasına yardımcı olacaktır. Sakinleştiriciler ve alkol tüketimi uyku apnesini tetikler, bu ilaç ve alkollerin tüketimini azaltmak ise büyük oranda daha kaliteli bir uyku süreci geçirmenize yardımcı olacaktır.
  • Sırt üstü yatmak nefes alıp – vermeyi zorlaştırır bu nedenle yüz üstü yatarak uyumak daha faydalı olacaktır.
  • Geceleri burun tıkanıklığını önlemek daha rahat nefes almanıza yardımcı olur bu nedenle, sürekli tıkanan burunlar için burun bantları, tuzlu su gibi burun açıcı uygulamalar yapabilirsiniz.
  • Ağır yemekler yerine daha hafif ve sebze türü yemekler yemek daha avantajlı olur. Özellikle, kahve ve çay tüketimini azaltmak uyku apnesini büyük oranda hafifletecektir. Yemek yedikten sonra hemen uyumamaya dikkat etmeniz gerekir, yediğiniz yemekleri sindirip uyumak daha iyi uyku kalitesine ulaşmanıza yardımcı olur.
  • Nefes egzersizleri ile daha doğru nefes almayı öğrenebilirsiniz. Böylece geceleri de sorunsuz ve rahat nefes alabilir ve daha rahat bir uyku dönemi geçirebilirsiniz.
  • Sarımsak tüketimini artırmak nefes yollarında oluşan iltihaplanmanın önüne geçer ve nefes yollarını açar.

Uyku Apnesi Ameliyatı

Yüksek sesle horlama ve uyku apnesi olan kimselerde genellikle burun ve geniz eti teşhis edilmiştir. Bunun yanında burun kemiği eğrilikleri görülür. Bu sebepten dolayı burun ameliyatı yoluna gitmek uyku apnesine kesin çözüm olacaktır. Eğer hastada burunla ilgili bir problem teşhis edilmemişse yumuşak damak kontrol edilir ve yumuşak damak ameliyatı yoluna başvurulur. Yumuşak damak ameliyatında ise; damak radyofrekans, impant, pillar implant, küçük dil kısaltması gibi tedaviler yumuşak damak ve küçük dil arkasında yer alan hava kanallarının açılmasına yardımcı olur ve uyku apnesi sorununu ortadan kaldırır. Eğer yumuşak damak ya da küçük dilde bir problem yoksa, o halde soluk borusundan delik açma yöntemine başvurulur. Eğer kişilerde ağır derede ödeme bağlı olarak uyku apnesi sorunu yaşanıyorsa trakeotomi tedavisi yapılır.

Uyku apnesi ve horlama ameliyatı çoğu kimseler için oldukça faydalı olacaktır. Bu ameliyatların türleri için mutlaka doktorunuzla konuşup detayları öğrenmenizde fayda olacaktır.

Uyku Apnesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Eğer uyku apnesi problemi nörolojik bir sebepten dolayı ise nöroloji bölümüne gidilmesi gerekir, problem akciğer ve astım kaynaklı ise göğüs hastalıkları bölümüne gidilmelidir. Bu bölümlerin yanında uyku apnesi için kulak – burun – boğaz bölümüne gidilmelidir.

Sizlere bu yazımızda uyku apnesi nedir nasıl anlaşılıır, uyku apnesi tedavisi, uyku apnesi belirtileri nelerdir sorularını cevaplamaya çalıştık. Siz de uyku apnesi hakkında merak ettiklerinizi yorum kısmından bize sorabilirsiniz.

 

Hakkında Bakımlı Ve Sağlıklı

Kontrol et

Sodyum Bikarbonat Nedir?

Sodyum Bikarbonat, evlerde oldukça sık kullanılan ve faydaları saymakla bitmeyen bir maddedir. Sodyum Bikarbonat, karbonatın …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir