ayak peelingi nedir, ayak peelingi nasıl yapılır

Ayak Peelingi

Ayak peelingi mutlaka ayaklara düzenli olarak yapılması gereken bir bakımdır. Vücudumuzun bütün yükünü taşıyan ayaklarımız düzenli olarak ayak peelingini hak etmektedir. Ayak peelingi evde basit şekilde deneyebileceğiniz doğal ve etkili yöntemlerden sizlere bahsetmeye çalışacağım. Sizlere vereceğim ayak peeling maskesi ayaklarınız dinlendirdiği gibi ayak bakımına yapacaktır.

Ayak Peelingi Nedir

Ayaktaki ölü derinin birikmesiyle birlikte, göze güzel gelmeyen bir görüntü meydana gelir. Bu görünüm özellikle yaz aylarında terlik, sandalet giyilmeye başlanması ile birlikte göze çarpmaya başlar. Kışın ise her ne kadar görüntüyü sadece kendimiz görsek de, kurumuş ve sertleşmiş deri, giyilen çoraplara takılmaya başlar. Eteklerin, elbiselerin altına giyilen ince çorapların ise daha ayaktan geçirirken kaçmasına neden olur.

Ayakta ölü deri oluşumu, üst derinin rutin olarak kendini yenilemesi sırasında, derinin kendi kendine atamaması sonucu, ayakların normal ten renginden daha sarı hale gelmesiyle belli eder. Buna kapalı ayakkabı ortamı, sürtünme ve baskı da eklenince özellikle topuk bölgesinden başlayan, ayakaltının tümü ve parmak aralarındaki sertleşme, pul pul dökülme, renk değişimine eklenir. Sağlıksız ve bakımsız bir görünüme neden olur.

Genel ve en bilindik ayaklardan ölü deriyi arındırma şekli ise; ayakları sıcak suya konulup, ayak derisi iyice yumuşayınca, topuk törpüsü veya ponza taşıyla ayakların törpülenmesidir. Ancak bu işlem çok sık ve bilinçsizce yapılırsa ayaklarda alttan gelen yeni ve taze deriye de zarar vermektedir. Yeni gelen son derece hassas olan deri zarar geldiğinde ise ayakkabı giymek acı verici olabilir. İncelen deri yüzünden en rahat giydiğiniz ayakkabı da bile, ayakta yaralanmalar meydana getirir.

ayak peelingi nasıl yapılır, evde ayak peelingi

 

Ayak Peelingi Ne İşe Yarar

Ayak peelingini yaparken mutlaka ılık su kullanılmalıdır. Kaynar derecede olan sıcak su ayak derisinde yanıklara neden olabilir. Ayaklarınızı bu suya sokmadan önce, kendinize uygun olan sıcaklık için, bir su termometresi veya dirseğinizi suya değdirme gibi yollardan yardım alabilirsiniz.

Ayak peelingine başlamadan önce ayaklar günlük kir ve varsa çorap kalıntılarından arındırılmalıdır.

Haftalık bakım rutininize ekleyeceğiniz ayak peelingi tarifleri ise hem ayaklarınızı rahatlatır hem de ayak sağlığınızı korur. Kötü görünümü engellemenin yanında ponza taşının ayak derisine vereceği zararın önüne geçer. Ayak peelingi yapıldıktan sonra ayağı mutlaka bir nemlendiriciyle nemlendirmek gerekmektedir. Peeling yardımıyla, yeni ortaya çıkan derinin beslenmesi ve korunması sağlanır.

Ayak Peelingi Nasıl Yapılır

Ayak peelingi nasıl yapılır konusunda tam bilginiz yoksa sizlere basit ama bir o kadarda etkili ayak peelingi tarifleri vermek istiyorum. Ayak peelingi evde basit olarak yapabileceğiniz tarifleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Size uyun olan ayak peeling maskesini hazırlayıp uygulayabilirsiniz.

  • 1 litre ılık suya, 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 fincan süt eklenir. Ayaklarınızı içine rahat koyabildiğiniz bir leğenin içine yaptığınız bu karışımda, 10 dakika beklenip, ayaklar durulanır.
  • 1 adet taze sıkılmış limon suyu ile 2 yemek kaşığı deniz tuzu karıştırılarak, ayaklar 5 dakika ovulur. 1 litre ılık suya 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı eklenerek, limon ve tuzla ovulan ayaklar durulanmadan bu suya konulup, 20 dakika bekletilir. Daha sonra durulanır.
  • 1 su bardağı diş ve ağız temizliğinde kullanılan gargarası, 1 su bardağı elma sirkesi ve 1 litre ılık su ile karıştırılır. 15 dakika ayakları bu suda beklettikten sonra durulanır. Kullanılan ağız gargarası nane aromalı olursa ayaklarda hissedilir şekilde bir rahatlama olacaktır. Elma sirkesi yerine 1 fincan epsom tuzu konularak da etkili bir ayak peelingi banyosu hazırlanabilir.
  • 1 su bardağı elma sirkesi ve 10 damla çay ağacı yağı, 1 litre ılık suya eklenir.15-20 dakika ayakları bu suda bekletilip durulanır. Ölü derilerin suda kaldığını göreceksiniz.

ayak peelingi evde

 

En İyi Ayak Peelingi

  • 2 yemek kaşığı Betonit kil, 1 litre ılık suda eritilir. Ayaklar 15 dakika bekletildikten sonra durulanır.
  • 1 litre suya, 1 fincan karbonat eklenir. Karbonatın doğal tanecikli yapısını sayesinde, ayaklarınızı koyduğunuz leğenin içinde oynattığınızda ölü derilerin hızla ayağınızdan uzaklaştığının farkına varırsınız. Yarım saat bekledikten sonra ayaklarınızı durulayabilirsiniz.
  • 1 litre ılık suya 1 fincan epsom tuzu ve birkaç damla lavanta yağı eklenir. Ayaklar 15 dakika bu suda bekletilir. Sert ve fazla pürüzlü olmayan bir topuk törpüsü ile ölü deri uzaklaştırılır. Bu işlemi yaparken ayağınıza bir iki kere sürtüldüğünde kolaylıkla ölü deriler çıkacaktır.
  • 1 litre ılık suya, 2 yemek kaşığı limon suyu, 1 fincan karbonat, ayak için özel yıkama jeli eklenir.20-30 dakika bekledikten sonra, çıkmayan ölü derileri uzaklaştırmak için elinizden veya topuk törpünüzden yardım alabilirsiniz.
  • 5 yemek kaşığı Himalaya tuzu, 2 çorba kaşığı tatlı badem yağı birbiriyle karıştırılır. 10 ar damla çay ağacı yağı ve nane yağı eklenir. Dairesel hareketlerle masaj yaparak ayağa sürülür. Bu kürü yapmak için ekstra suya ihtiyaç yoktur. Yağların vereceği kayganlık hissi ve özel içerikleri sayesinde himalaya tuzunun tanecikleri hızla ayaktaki ölü deriyi kaldıracaktır. Ayrıca banyoda veya geniş bir leğen içinde kürü yaparsanız etrafa tuzlar sıçramamış olur. Her bir ayağı 3-4 dakika bu şekilde ovulduktan sonra durulanıp, nemlendirici sürülür.

ayak peelingi nasıl yapılır, evde ayak peelingi

 

Evde Ayak Peelingi

  • Oda sıcaklığında erimiş 2 çorba Hindistancevizi yağı veya zeytinyağı 2 çorba kaşığı esmer şeker ile karıştırılıp, ayaklara masaj yapar şekilde ovulur. Şekerin tanecikli yapısı ölü deriyi alırken, Hindistancevizi yağı veya zeytinyağı ayak derisini besler. Ovma işlemi bittikten sonra 15-20 dakika ayakta bekletilmelidir. Daha sonra ayaklar ılık su ile durulanır.
  • Hindistancevizi yağı veya zeytinyağına aynı ölçüde karıştıracağınız Türk kahvesi çok iyi bir peeling kürüdür. Esmer şekerli tarifte olduğu gibi karışımla ovduğunuz ayaklarınızı bir süre beklettikten sonra ılık su ile durulayın.
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı süt, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı tozşeker, 1 çay kaşığı limonsuyu iyice karıştırılır. Karışım tüm ayağa yedirip ovulur. Dilerseniz bir havlu kâğıt yardımıyla ayaklardaki ıslaklığı alınıp, durulanır.
  • Muz kabuğundan çıkan lifler, ayaktaki ölü deriyi arındıran bir malzemedir. Yediğiniz muzun kabuğunun içini veya kabuğundan çıkan lifleri kabuktan ayırıp ayaklarınıza sürtmeniz aynı zamanda dairesel hareketlerle ovmanız yeterlidir.
  • 1 tatlı kaşığı badem yağı, 1 tatlı kaşığı bal, 1 çorba kaşığı yoğurt, 1 tatlı kaşığı limon, 1 çorba kaşığı yulaf ununu karıştırarak ayaklarınıza sürün. 10 -15 dakika beklettikten sonra dairesel hareketler yardımıyla, ılık su ile durulayın.
  • 2 tatlı kaşığı maden suyu, 2 tatlı kaşığı Türk kahvesi, 2 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı ile karıştırılarak, ayaklar dairesel hareketlerle ölü deri çıkıncaya kadar ovulur. Daha sonra ayaklar ılık su ile durulanır.

Evde Ayak Peelingi Nasıl Yapılır

  • Ceviz kabuğu pudrası çok iyi bir peeling malzemesidir. İçindeki vitamin ve mineraller sayesinde ayak derisi derinlemesine beslenir. Ceviz kabuklarının un kıvamında gelinceye kadar öğütülmesiyle meydana gelir. Sürülmesini kolaylaştırmak ve peeling etkisi için bir miktar zeytinyağı veya Hindistancevizi yağı ile karıştırılır. Ayak tabanına ve parmak aralarına masaj yapılarak tüm ayağa yedirilir. Sürme sırasında miktar ölü çıkarken, ılık su ile durulanırken dairesel hareketler yardımıyla tüm ölü deri ayaktan uzaklaştırılır.
  • 2 çorba kaşığı yulaf ezmesi, 1 çorba kaşığı irmik, 1 çorba kaşığı tuz, 10 ar damla nane ve limon yağı, çok az su eklenerek kremi bir kıvam elde edilir. 5 ila 10 dakika boyunca ayağa masaj yapılır. Ölü deriler çıkınca durulanır.
  • 1 çorba kaşığı bebek pudrası, 10 ar damla susam ve nane yağı karıştırılarak kremsi bir kıvam elde edilir. Bebek pudrasının yapı itibariyle ince olduğundan, küçük ölü derileri arındırabilir. Dairesel hareketler yardımıyla ayağa sürüldükten sonra durulanır. Ayak törpüsü yardımıyla küçük dokunuşlar yaparak daha büyük ölü deri parçaları çıkarılabilinir.
  • 1 çorba kaşığı avokado yağı, 1 fincan toz şeker, 1 buçuk çorba kaşığı limon suyu, 5 damla limon yağı karıştırılır. Derinlemesine peeling etkisi yapması için daha fazla pürüzlülük gerektiğinden, isteğe bağlı 1 yemek kaşığı daha şeker eklenebilir. Karışım ayağa masaj yapılarak ölü derilerin çıkması sağlanır. En son işlem olarak ayaklar durulanır.
  • Yarım salatalık rendesi, 1 fincan şeker, 2 yemek kaşığı eritilmiş Hindistancevizi yağı, 10 damla nane yağı karıştırılarak ayağa sürülür. Masaj yapılarak sürülürken çıkan ölü deriler, yıkanarak ayaktan uzaklaştırılır. Artan karışım buzdolabında saklanabilir.
  • 1 fincan beyaz şeker, 2 yemek kaşığı karbonat, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı bal ben mari usulü hafif ısıtılarak birbiri içinde iyice karışması sağlanır. Ölü deri arındırılıncaya kadar karışım ılıkken ayağa masaj yapılır. Ölü deriler çıkınca ayak yıkanır.
  • 1 fincan esmer şeker, 1 fincan beyaz şeker 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı vanilya ekstratı karıştırılarak ayaklara dairesel hareketlerle masaj yapılır. Ayaklarda rahatlama sağlandıktan sonra, durulanır.
  • Yarım fincan esmer şekeri, 1 yemek kaşığı toz tarçın, yarım fincan beyaz şeker, yarım fincan Türk kahvesi, 1 fincan erimiş hindistancevizi yağı ve 1 kapsül kırılmış E vitamini ile karıştırın. Ayaklarınızı ılık su ile temizledikten sonra kurulayıp, karışımı ayaklarınıza sürün. Sert hareketlerle masaj yapıp, ölü deriden ayaklarınızı arındırın. Daha sonra ayaklarınızı durulayın.
  • Sirke eklenmiş su ya da epsom tuzunun eritildiği suda ayaklarınızı dinlendirin.10-15 tane aspirini havanda ezerek üzerine 1 limon suyu ekleyin. Kalın bir macun kıvamı ve homojen bir yapı elde edene kadar karıştırın. Ayağı sudan çıkarıp kuruladıktan sonra ayağınıza limon ve aspirin ile hazırladığınız karışımla ovun. Kurumuş kısımlar daha çok macun sürülüp, daha çok ovulmalıdır. Ayaklarınızı streç film yardımı ile sarıp, çorap giyerek gece boyunca bu karışım ayaklarınızda uyuyun. Sabah ılık su ile durulayın. Daha sonra nemlendirici kullanmayı unutmayın
  • 1 bağ taze naneyi bıçak yardımıyla küçük parçalara ayırın. 2 yemek kaşığı elma sirkesi, 2 yemek kaşığı süttozu, 3 yemek kaşığı yoğurt, 3 yemek kaşığı şeker ve parçalanmış naneleri macun kıvamına gelince kadar karıştırın. 5 dakika masaj yaparak, ayaktaki ölü deriyi çıkarın. Çıkan derileri bir kâğıt havluyla silip, ayaklarınızı durulayın.
  • Özellikle yaz aylarında ayakta ölü deri giderilmesi kolaylaşır. Deniz suyunda ıslanan ayaklarınız, sahilde bulunan kumlarda veya taşların üzerinde yürüdüğünüzde kendi kendine ölü derilerin düşmesini sağlar.

Bakımlı ve Güzel Ayaklar İçin Öneriler

Bakımlı ve güzel ayaklara sahip olmak için sizler evde ayak peelingi hakkında bilgi vermeye çalıştım. Tabi yak peelingi yapmanın yanında vereceğim bazı öneriler daha bakımlı ayaklara sahip olmanızı sağlayacaktır.

  • Ayaklarını her gün ılık yada soğuk su ile yıkayın.
  • Ayak kremi yada nemlendirici sürmeyi ihmal etmeyin
  • Daha yumuşak ayaklara sahip olmak istiyorsanız akşam yatmadan nemlendirici sürün ve çorap giyerek yatın
  • Her akşam ayaklarınıza masaj yapın bu kan dolaşımını hızlandırabilirsiniz
  • Topuklarınız her banyodan sonra ponza taşı ile temizleyin
  • Ayaklarınıza rahat olan ayakkabıları giyin

Sizlere bu yazımızda ayak peelingi nedir, ayak peelini ne işe yarar, ayak peelingi nasıl yapılır hakkında bilgi vermeye çalıştım. Evde ayak peelingi yaparak sağlıklı ve güzel ayaklara sahip olabilirsiniz.

Hakkında Bakımlı Ve Sağlıklı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir