Balgam Söktürücü İlaçlar

Balgam söktürücü ilaçlar iki şekilde kullanılır. Tıbbi yollarla olan ilaçlar boğazda biriken balgamı dışarı atmak ve balgamın oluşmasına neden olan faktörleri ortadan kaldırmak için kullanılan ilaçlardır. Balgam söktürücüler tıbbi olarak sıvı halde yani şurup halinde satılıyor. Bitkisel olarak balgam söktürücüler ise çay olarak tüketiliyor.

Balgam sökücü olarak birçok ilaç kullanıyor. En iyi balgam sökücüler ise bitkisel yollarla olanlar arasından çıkıyor. Solunum yollarında biriken bu sıvı solunum organları tarafından salgılanıyor.

Balgam Söktürücü İlaçlar

Balgam söktürücü ilaçlar nelerdir sorusundan önce balgam nedir sorusunu cevaplayalım. Balgam solunum yollarında bulunan ve solunum organlarının salgıladığı bir sıvıdır. Balgam neden olur diye sorulduğunda ise; balgam, nefes alıp verirken burundan ve ağızdan giren toz, kir ve bunun gibi nesneleri vücuttan atmayı sağlar.

Balgam herhangi bir hastalık değildir ancak yoğunluğuna ve rengine göre önemli bir hastalığın habercisi olabilir. Şayet gri renkte balgam çıkarıyorsanız bu önemli bir hastalığın habercisi olabilir. Çünkü solunum yollarına dolan toz, kömür, kirli hava gibi zararlı maddelerin çok olduğu anlamına gelir.

Şeffaf balgam astım hastalığının belirtilerindendir. Bunun yanında kırmızı balgam çıkarmak da akciğerle ilgili bir hastalığın varlığına işarettir. Bu şikâyetleriniz varsa kesin bir teşhis konulabilmesi için doktor kontrolüne başvurmanız gerekir.

En İyi Balgam Söktürücü İlaçlar

Balgam söktürücü ilaçlar tıbbi ve bitkisel olmak üzere ikiye ayrılıyor. Tıbbı olarak en iyi balgam söktürücü ilaçlar ve en iyi balgam söktürücü şuruplar ise şu şekilde sıralanıyor:

  • Nac 600 mg Efervesan Tablet

Tablet şeklinde olan Nac 600 mg Efervesan Tablet, üst solunum yolu enfeksiyonları, akciğer ve bronşlarda oluşan iltihaplanma durumunda, solunum yolundaki balgamları eritmeye ve atılmasını kolaylaştırmaya yaramaktadır.

İlacın etken maddesi Asetilsistein‘dir. Ayrıca yüksek dozda alınmış olan parasetamol zehirlenmelerinde de karaciğerin zarar görmesini azaltır ve zehirlenmeyi önlemeye de yarar.

  • Alles 600 mg Efervesan Tablet

İlacın etken maddesi Asetilsistein olan Alles 600 mg Efervesan Tablet, soğuk algınlığı ve üşütmeye bağlı durumlarda solunum yolundaki iltihaplanma sonucu oluşan balgamları eritip kolayca dışarı atılmasını sağlar.

Yüksek dozda oluşan parasetamol zehirlenmeleri sonucu karaciğerdeki hasarı azaltır ve zehirlenmenin önüne geçer. Solunum yolundaki balgamı eriterek sıvı kıvama getirir ve yoğun öksürük oluşumuna sebep verir. Bu da balgamı kolayca dışarı atmanıza yardımcı olur.

  • Asist Cold C

Toz içerikli şase olarak satılan bu ilacın etken maddesi parasetamol, C vitamini ve asetilsistein olduğu için ağrı kesici, balgam eritici, öksürüğü azaltıcı ve ateş düşürücü etkileri vardır. Balgamın oluşumunun önüne geçen bu ilaç balgamı sulandırarak öksürükle birlikte atılmasını sağlıyor.

En iyi balgam söktürücü ilaçlardan olan Asist Cold C, üst solunum yolları enfeksiyonlarında ağrı ve öksürük giderici etki yaratır.

  • Mucofix 1200/400

Tablet şeklinde olan bu balgam sökücü ilacın etken maddeleri asetilsistein ve doksofilin. Göğüs ve akciğerde meydana gelen kas sıkışmalarını gevşeten ilaç, bronşların genişlemesini de sağlıyor.Balgam attırıcı ilaçlardan olan Mucafix, özellikle KOAH hastalığında, broş iltihabında ve astımda kullanılıyor.

  • Daymol

Tablet şeklinde olan bu ilacın etken maddelerinde parasetamol ve asetilsistein bulunuyor. Yoğun balgamı söktüren ilaç, balgamın kıvamını açarak dışarı daha kolay atılmasını sağlıyor.

Ağrı kesici ve ateş düşürücü etkilere de sahip olan bu ilaç, gripte ve soğuk algınlığında da kısa süreli olarak kullanılabilir.

Balgam söktürücü ilaçları kullanamayanlar için en iyi balgam söktürücü şuruplar ile tedavinizi de gerçekleştirebilirsiniz.

En İyi Balgam Söktürücü Şuruplar

  • Mukoral 30 mg Şurup

İlacın etken maddesi Ambroksol hidroklorür olan bu şurup, balgam söktürücü şuruplar arasında yerini almıştır. Solunum yollarında bulunan koyu ve yapışkan balgamın yoğunluğunu ve yapışkanlığını azaltıp solunum yollarından kolayca atılmasını sağlar.

Ayrıca öksürüğü de rahatlatıp solunumu iyileştirir. Bronşit, nefes darlığı, akciğerdeki bronşların genişlemesi, burun iç yüzey iltihabı, orta kulak iltihabı gibi hastalıkların tedavisinde de kullanılır.

  • Sekrol 15 mg Pediatrik Şurup

Sekrol 15 mg Pediatrik Şurup  etken maddesi Ambroksol hidroklorür‘dür. Solunum yolunda oluşan koyu ve yapışkan haldeki balgamın ypışkanlığını ve koyuluğunu azaltarak solunum yollarında kolayca atılmasını sağlar.

Ayrıca öksürüğü rahatlatma etkisi de bulunmaktadır. Solunumu iyileştirir. Bronşit, nefes darlığı, akciğerlerde bulunan bronşların genişlemesi, burun iç yüzey iltihabı, orta kulak iltihabı gibi hastalıkların tedavilerinde de kullanılmaktadır.

  • Dekoferin-E

Şurup şeklinde olan balgam söktürücü şurup arasında yerini alır ve etken maddesi guaifenesindir. Solunum yolunda olan salgıların yapışkanlığında azalma yaratan ilaç, balgamın koyuluğunu da düşürüyor. Hastayı öksürterek balgamın atılmasını sağlayan bu ilaç, bu yolla göğüs tıkanıklığını da açıyor.

Bu ilacın özelliklerinden de anladığımız gibi balgam söktürücü ilaç öksürük yapar mı sorusunun cevabı evet. Her ilaç yapmasa da bazı balgam sökücü ilaç öksürük yapar.

 

  • Sudafed Ekspektoran

Guaifenesin ve psödoefedrin hidkolür etken maddeli bu ilaç, solunum yollarının ürettiği salgıların yapışkanlığını azaltarak balgam atılmasını kolaylaştırır. Hastada verimli öksürüğe neden olarak balgamın sökülmesini sağlayan ilaç, göğüste olan tıkanığı geçirirken üst solunum yolunu da açar.

12 yaşından küçük çocukların kullanamayacağı bu ilacı yetişkinler de yalnızca doktor tavsiyesi ile kullanabilir.

Balgam söktürücü ilaç her daim doktor tavsiyesinde ve kontrolünde kullanılmalıdır. Hastalardaki yoğun balgamın giderilmesini ve balgamın dışarıya atılmasını sağlayan bu ilaçların oldukça dikkatli kullanılması gerekir.

Balgam söktürücü ilaç kullanımı konusunda doktorun tavsiyesine uyulmalıdır. Kısa süreli kullanılması gereken bu ilaçların yan etkileri kontrol edilmelidir. Böbrek yetmezliği, tansiyonu ve karaciğer sorunları olan hastalar bu ilaçları kullanamazlar.

Balgam söktürücü ilaçlar ve balgam söktürücü şuruplar ile tedavilerin dışında evde yapabileceğiniz doğal balgam söktürücü bitkiler ile kolaylıkla balgam sorunundan kurtulabilirsiniz.

Balgam Söktürücü Doğal Yöntemler

Balgam söktürücü doğal tariflerle evde kolay şekilde balgam sorununuzdan kurtulmanın yollarını sıralayalım. Öncelikle evde kolay bulabileceğiniz yöntemlerden bahsedelim.

Öncelikle Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun balgam söktürücü kür tarifleri ile sizleri aydınlatalım.

  • Yarım litre suyu kaynamaya koyun ve içerisine 10-15 tane tere (buda yaklaşık yarım demet anlamına geliyor) atın ve kısık ateşte ağzı kapalı bir tencere gibi kapta 3 dakika kadar kaynatın. Soğumasını beklemeden süzün. Soğuduktan bir süre sonra aç veya tok karnına ( yemekten 2 saat sonra) sadece haşlanmış suyu için. 1 hafta kadar bu yöntemi tekrarlayın. Etkisini göreceksiniz.
  • 1 tatlı kaşığı balı ve 1 tatlı kaşığı tere yağını iyice karıştırın. Her gece yatmadan önce bu karışımı yapıp yiyin. 1 hafta kadar bu uygulamayı yapın ve balgam söktürücü etkisini göreceksiniz.

Buhar Soluma

Evde kolaylıkla yapabileceğiniz bir yöntem olmakla beraber, ilk uygulamaya koyacağınız yöntemdir. Katılaşmış balgamı kurutup bünyeden atılmasını sağlar. Tekrar oluşmasını engelleyen buhar soluma yöntemi ile balgam sorunundan kurtulabilirsiniz.

Buhar soluma yöntemiyle solunum yollarında bulunan balgam yumuşayarak kolayca dışarı atılır.

Tuzlu Su

1 bardak ılık suya 1 tatlı kaşığı kadar tuzu ekleyip karıştırın. Elde ettiğiniz karışım ile gargara yapın. Ancak tuzlu suyu yutmayın. Bu yöntem balgam oluşumunu önlediği gibi ağzınızda bulunan bakterileri de uzaklaştırır.

Limon Suyu

En zengin c vitamin olan limon ile balgam söktürücü etkisi sayesinde rahatlarsınız. 1 bardak sıcak su içine 1 yemek kaşığı limon suyunu ekleyip için. Bu yöntem sayesinde balgam sorunundan kolayca kurtulabilirsiniz.

Zencefil Çayı

1 bardak sıcak su içerisine 1 yemek kaşığı rendelenmiş kök zencefili ekleyin ve demlenmesini bekleyin. 10 dakika kadar bekledikten sonra suyunu süzüp için. Bu uygulamayı sabah ve akşam olmak üzere 1 hafta boyunca gerçekleştirin.

Zerdeçal Çayı

1 bardak ılık suyun içerisine 1 çay kaşığı toz zerdeçalı ekleyin ve karıştırıp için. Gün içerisinde bu uygulamayı 3-4 defa yapabilirsiniz.

Tavuk Suyu Çorbası

Bu uygulamayı herkes kolay bir şekilde yapabilir. Ancak tavuk çorbasının içerisine limon sıkarak daha etkili bir yöntem oluşturmuş olursunuz. Tavuk suyu çorbası solunum yolu enfeksiyonlarına etkili bir yöntemdir.

Acı Biber

Herhangi bir acı olmak şartıyla biber tüketin. Balgamın sökülmesine yardımcı olacaktır. Boğazda bulunan enfeksiyonların giderilmesi konusunda son derece etkilidir.

Bal

Bal tüketimi günlük hayatımızda kullandığımız bir gıdadır. Antibakteriyel özelliğine sahip bal, balgam sökümünde sizlere yardımcı olacaktır.

Soğan

Gündelik hayatta kokusu yüzünden soğan tüketimi neredeyse çok azdır. Ancak soğan doğal bir antibiyotik olmakla birlikte, enfeksiyonlara bağlı hastalıkları engeller ve balgam sökümünde sizlere yardımcı olur.

1 baş soğanı rendeleyin. İçerisine 1 yemek kaşığı şeker ekleyin. 30 dakika kadar bekleyin ve sulandığından emin olun. Bu sudan 1 yemek kaşığı kadar için. Günde 2-3 defa bu sudan tüketin.

Havuç

Havucun içerisinde bulunan vitaminler sayesinde bağışıklık sisteminiz güçlenir. Öksürük ve balgam sökmede size yardımcı olur. 4-5 tane havucu püre haline getirin ya da suyunu çıkartın. 1 bardak su ve 1 tatlı kaşığı bal ilave edin ve karıştırın. Daha sonra bu suyu için.

Balgam Söktürücü İlaçlar Hamilelik

Balgam söktürücü ilaçlar hamilelikte kullanılmaz. Yan etkilerinden dolayı ve içinde bulunan maddelerden dolayı hem anneye hem de bebeğe zarar verebilecek olan bu ilaçlar, doktor kontrolünde dahi olsa hamilelikte alınmamalıdır. Hamilelikte kullanılmaması gereken ilaçlar arasında sıklıkla isimleri geçer.

Balgam Söktürücü İlaçlar Emzirme Dönemi

Balgam söktürücü ilaçlar emzirme döneminde kullanılmaz. Emzirme döneminde süt aracılığıyla annede olan besinler bebeğe geçer. Yan etkisi ve etkili etken maddeleri dolayısıyla da emzirme döneminde kullanılmaması gereken ilaçlar arasında yer alırlar.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Baş Ağrısına İyi Gelen İlaçlar

Gaviscon Advance Şurup Ne İçin Kullanılır?


 

Hakkında Bakımlı Ve Sağlıklı

Kontrol et

Uyku Apnesi Nedir?

Uyku Apnesi Nedir ve Nasıl Anlaşılır? Uyku apnesi uyku sırasında horlama olarak meydana gelir ve …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir