Evde Saç Boyama Teknikleri

Evde saç boyama teknikleri; Saçınızı kendiniz boyamaya karar verdikten sonra, dikkat etmeniz ve bilmeniz gereken bazı püf noktaları vardır. Bunları bilip, uyguladıktan sonra, kuaför salonunda boşa geçen zamanlarınız için üzülebilirsiniz. Gayet basit olan bu püf noktaları adeta sizi kendi kendinizin kuaförü yapacaktır. Sizin için uygun boyayı ve rengi seçip, alerji testini geçtikten sonra artık boya yapmaya hazırsınız demektir.

Evde Saç Boyama Püf Noktaları

Evde saç boyamaya karar verdiğinizde doğru yöntemler ve püf noktaları uyguladığınızda profesyonelce yapılmış işlemden farksız olacaktır. Pek çok kadının tercihi olan evde saç boyama aslında sanıldığı kadar zor değildir. Doğru teknikle yapılan saç boyası hem saçların istenen tonda olmasını sağlar hemde boyanın kalıcı artar. Evde saç boyama teknikleri hakkında merak ettikleriniz yazımızda.

  • Saç boyasının daha kalıcı ve boya işlemi sırasında saç diplerinin yanmaması için saçınızı minimum 48 saat önce yıkamış olmanız gerekmektedir. Ayrıca saçta saç jölesi, spreyi ya da briyantin gibi ürünler saçta kullanılmamış olmalıdır. bu tip ürünler saçla boya arasında bariyer oluşturacağında, saça uygulanan boya tutmaz.
  • Saçın kirli olmasından dolayı, saçın kendi ürettiği doğal yağ, saç boyasıyla birleşip daha etkili bir saç boyası sonucu elde etmenizi sağlar. Ayrıca temiz ve yeni yıkanmış saçlarda, saç köklerindeki gözeneklerin açık olabileceğinden, boya; tahrişe, kızarıklığa ve kaşıntıya neden olabilir.

Evde Saç Boyama Renk Tutturma

  • Saçlarınızda çok beyaz var ise; saç boyama kitinin içinden çıkan oksidan solüsyonlar beyazları kapatmakta etkili olmayabilir. Satılan kit halindeki saç boyaları, az sayıda beyazı kapatma veya beyaz olmayan saçlara uygulama için geliştirilmişlerdir. Çok sayıda beyazı kapatmak için, boyanın içine bir miktar düşük derecede oksidasyon solüsyonu alınıp, ayrıca katılmalıdır. Beyaz saçlarda, saç tellerinde renk veren pigment olmadığı için, sürülen boya sayesinde rengi diğer saçlarla aynı renge gelir. Boyanın saça güçlü bir şekilde tutunması ve nüfuz etme hızı diğer yerlerle aynı olması gerektiğinden de ayrıca oksidasyon solüsyonu eklenir. Beyaz kapatma için genelde 20 volümlük oksidasyonlar tercih edilir. Beyazların fazlalığı ve yaygın olması oksidasyon solüsyonunun miktarının arttırılmasını gerektirir. Ayrıca satın alacağınız 20 volümlük oksidasyon solüsyonunda kullanma talimatlarında bu doğrultuda bilgi verilmektedir.

Evde saç boyam teknikleri

 

  • Boyanın saça eşit olarak yayılmasını sağlamak için, boyaya başlamadan önce saçlarınızı iyice taramalı, karışmış olan bölgeleri açmalısınız. Karışmış yerlere boya denk geldiğinde boyanın sağlıklı bir şekilde saça nüfuz etmediği, yıkama sonrasında hiçbir şekilde bu bölgenin boyanmadığı fark edilir.
  • Saç boyadıktan sonra en çok şikâyet edilen durumlardan biri de, alnınızın üzerindeki ve kulak arkası, ensedeki, şakaklardaki saçları boyarken, bu alanlardaki derinin de boyanmasıdır. Özellikle koyu renklerle boya yapılıp saç yıkandıktan sonra, deriye geçmiş boya görünümü geçmemektedir. Ancak birkaç yıkama sonrasında deriden boya akıp gitmektedir. Bu durumun önüne geçmek için; tüm sayılan bu yüz çerçevesini içeren bölümlerdeki deriye çepeçevre vazelin veya nemlendirici bir krem sürülmesi önerilir. Ancak saçlara değmesinden kaçınılmalıdır. Aksi takdirde bu bölümdeki saçlara vazelin veya nemlendirici krem bariyer görevi görürken, buralardaki saçlar boyanmaz.
  • İster aplikatör tüpü, ister fırça ve boya tası kullanılsın, her iki uygulama için boyalar iyice birbiriyle homojen bir şekilde karışmış olmalıdır.

Evde Saç Boyama Nasıl Olmalı

  • Boya işlemine başlamadan önce eldivenleri giyip ve tüm boya işlemi boyunca eldiven kullanımı, ellerin ve tırnak uçlarının boyanmaması için çok önemlidir. Eldivensiz boyama işlemlerinde tıpki krem veya vazelin kullanılmadan boya yapılan yüz çerçevesinde oluşan kötü görüntünün hatta bir tık üstü kötü görünümü, 2 hafta kadar parmak uçlarında yoğun olmak üzere, tırnak içleri, tüm ellerde kalabilmektedir. Eğer bu durumla karşı karşıya kalırsanız, çamaşır suyu ve ev işlerinde kullanılan deterjan ellerde kalan rengi biraz açabilir. Ancak yinede geçmesi için belirli bir süre geçmesi gerekir.

evde saç boyama yöntemleri, evde saç boyama teknikleri

 

  • Üzerinizdeki kıyafete, oturduğunuz koltuğa, saç boyası damlayınca çıkmayacağını göz önüne alarak eski ve kullanmadığınız kıyafetlerinizden giymenizi öneririz. Boya işlemi ise mutlaka banyoda veya etrafta çok eşya olmayan bir yerde yapılmalıdır. Ayrıca boya yaptıktan sonra, damlayan boyaların havluda renk bırakabileceğinden kendinize bir boya havlusu da ayırmanız, tüm havlulularınızın rengârenk ve boyalı olmasının önüne geçecektir.
  • Boyaya başlamadan önce ensenize koyacağınız eski bir havlu ve önden bu havlulunun kaymaması için bir saç kıskacına ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca boya kutusunun içerisinden çıkabilecek önden yapıştırılan bir naylon sizi, etrafınızı ve kıyafetlerinizi koruyacaktır. Eğer böyle bir naylon kutudan çıkmazsa, büyük boy bir çöp poşetini kafanızdan geçecek kadar daire şeklinde, makas yardımıyla bir delik açarak keserseniz, bu da koruyucu naylon görevini görecektir.
  • Saç boyamaya ilk başta saçımızı kısımlara ayırmakla başlamalıyız. Öncelikle ortadan ikiye, daha sonra arka tarafı ikiye ayırıp topla dört bölüm elde etmeliyiz. Bir diğer saç ayırma şekli ise, ortadan enseye kadar ikiye ayırıp, bir kulak hizanızdan diğer kulak hizanıza doğru düzgün bir yay şeklinde ayırıp, yine 4 farklı bölge elde edebiliriniz.
  • Beyazların olduğu yerlerde boyanın daha çok kalması gerektiğinden nerede beyaz saçınız çok ise boyama işlemine oradan başlamalısınız.
  • Fırça ile uygulamada fırça ile öncelikle ortadan ayırdığınız kısımdan dibe sürüp, daha sonra ister sağ ister sol tarafa doğru saçınızdan ince bir tarak yardımıyla ayırıp, boyanan kısmın üzerine doğru alarak altlara doğru inilmelidir. Saçınızın arka tarafını boyarken ikinci bir aynadan yardım alırsanız, her tarafın eşit bir şekilde boyandığını görebilirsimiz. Arka tarafta kalan saçları boyarken önce alttan başlayıp, kalan üst taraflara doğru boyamanızı öneririz.
  • Boya tüpü aplikatörü ile boyarken, tüpü sıkarak yine ayırdığınız saç diplerinize sıkarak ince bir şerit elde edersiniz. Bu ince şeridi küçük parmak dokunuşlarıyla, dip boyanın geldiği kısma veya 4-5 cm uzunluktaki alana dağıtılmalıdır. Aplikatörü tarak gibi kullanarak saçı aynı fırça ile boyarkenki gibi kolayca ayırabilirisiniz.
  • Dip boyası işlemi tamamlandıktan sonra genellikle 20 dakika beklenmelidir. Bu sırada boyanın katılaşmaması ve uçlara sürülmesinin kolay olması için fırça ile karıştırılmalı veya tüp arada çalkalanmalıdır. Yine de bu bekleme süresi için kullandığınız boyanın kullanım talimatlarını okumalısınız.
  • Bekleme süresi içinde ev içinde dolaşacaksanız, boyanın yürüdüğünüz rüzgârdan etkilenip, katılaşmaması için üzerini bir naylon torbayla veya buzdolabı poşetinle kapatmalısınız.

 

  • Saçların uzunluğuna ve sıklığına bağlı olarak, kalan boyayı veya hazırlanacak ikinci kutu boyayı kalan bölgeye yani saç uçlarına uygulayıp 10 dakika daha beklenip saç durulanmaya geçilmelidir. Saç uçlarına boya uygulaması yaparken, saçları tutam tutam ayırıp, boya sürülüp, ellerimizle yapışan boya iyice tutama yedirilmelidir. Aksi takdirde boya tüm saç tellerine eşit dağılmayıp, saç yıkanıp kurutulduktan sonra renk farklılığı göze çarpacaktır. Saça boyanın eşit sağılması için saç uçlarında sürülen boyayı, bir tarak yardımıyla tarayıp, her yerinin eşit olarak ıslandığından da emin olunabilir. Burada dikkat edilecek husus ise tarama işlemi sırasında saç diplerindeki boyanın sıyrılmamasıdır. Sadece yeni sürülen boya taranmalıdır. Saç uçlarını boyarken, tas içinde boya kaldıysa, saç yardımıyla bu boya tamamıyla sıyrılıp, saça yedirilebilinir.
  • Yıkama işlemine geçmeden önce cildinize boya bulaşmasını engellemek için sürdüğünüz krem ya da vazelini harekete geçirmek için dairesel hareketlerle boya ile buluştuğu yeri parmak uçlarıyla ovmalısınız.
  • Saç diplerine masaj yaparak bekleyen boyanın yumuşamasını ve daha kolay durulanmasını sağlayabilirsiniz.
  • Öncelikle boyayı ılık su yardımıyla akıtıp, eğer kutunun içinden çıkan renk koruyucu maske çıkmış ise bununla saçı yıkamalıyız. Öncelikle saç uçlarına iyice yedirilip daha sonra saç diplerine sürülüp 2 dakika bekleme süresi yeterli olacaktır. Eğer herhangi bir koruyucu maske yok ise saçınızı ilk yıkamada sadece ılık su ile durulamalısınız.
  • Genelde saçlarınız omuz hizasında ise 1 kit boya yeterli olurken, gür saç yapısı ve uzun saçlara sahipseniz 2 veya 3 kit boya, boya işlemine başlamadan hazır bulundurulmalıdır. Saça uygularken bittikçe yenisi hazırlanmalıdır.
  • Saç için hazırlanan boyaların belirli bir bekleme süresi vardır. Uzun saatler beklettiğiniz boyalar katılaşıp, saça renk verme özelliğini yitirir. Boya işleminden sonra kalan boyaları bir saklama yöntemi yoktur. Ne yazık ki çöpe atılmalıdır.
  • Saçınızdaki boya renginin uzun süre kalması için, sıcak su ile yıkamaktan kaçınılmalı ve mutlaka boya koruyucu şampuan , saç kremi ve saç maskeleri hatta saç ürünleri kullanılmalıdır.

Sizlere bu yazımızda evde saç boyama teknikleri hakkında bilgi vermeye çalıştım. Evde saç boyama renk tutturma hakkında merak ettiklerinizi size anlatmaya çalıştım. Evde ilk defa saç boyama işlemi yapacaklar yazımızda okuduklarını uyguladıklarında rahatlıkla saç boyama işlemi yapabilir. Saç boyama teknikleri hakkında aklınıza takılanları yorum kısmına yazarak bizlere sorabilirsiniz.

Hakkında Bakımlı Ve Sağlıklı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir