Karın Ağrısı Nedir, Nerelerde Olur?
Karın ağrısının nedenleri saymakla bitmez. Özellikle birden giren karın kramplarında mutlaka doktora gidilmesi şarttır ve ayrıca bilinçsiz ilaç alınması da oldukça tehlikelidir.Karın ağrısı ciddi bir bulgudur ve ihmale gelmemelidir.
Karın Ağrısı Nerede Olur?
Karın ağrısı, kaburgaların en altından bacaklarımızın kasıklarına kadar olan bölümünde meydana gelen ağrıdır.
Karın Ağrısı Nedenleri Nelerdir?
Karın ağrısı ikiye ayrılır. Bunlar aniden başlayan karın ağrıları ve sürekli tekrarlayan karın ağrıları olmak üzere ikiye ayrılır. Kramp şeklinde bir ağrı söz konusuysa ağrının sebepleri boşaltım problemlerinden(ishal, kabızlık vb.) veya vücutta sıkışan gaz probleminden kaynaklı olabilir. Hergün tekrar eden ağrılar ise kolik ağrı diye adlandırılır. Bu ağrıların sebepleri ise safra kesesi problemleri, böbrek taşı problemleri, apandisit gibi sorunların habercisi olabilir. Eğer kolik ağrı tipi ağrılarınız var ise doktora gidilmesi mecburidir.
Bunların haricinde ise karın boşluğunun bazı bölgelerindeki karın ağrıları, o bölgedeki organdan kaynaklı bir ağrı olarak baş gösterebilir. Bu ağrıların kaynağı mide ve bağırsak sorunları, üreme organındaki sorunlar, şeker hastalığı, adet sancısı, kan hastalıkları, zona hastalığı veya morfin zehirlenmesinden kaynaklı ağrılar olabilir.
Karın Ağrısı Sebepleri Nelerdir?
Karın Ağrısı Sebepleri
Sindirim sistemine bağlı karın ağrılarının sebebi;
- Reflü hastalığı,
- Bağırsak sendromu,
- Sütteki şekerin sindirilememesine bağlı olarak boy gösterebilir.
Karın Ağrısında Apandisit
Eğer ağrı karın bölgesinde çoğunlukla heryerde hissediliyorsa bu hastalıkların habercisi olabilir;
- Apandisit,
- Crohn hastalığı,
- Yaralanmalar,
- İdrar Yolları Üşütmesi(Enfeksiyon)
- Grip Hastalığı riski olabilir.
Eğer karın ağrısı karnın alt tarafına doğru yoğunlaşıyorsa;
- Apandisit
- Bağırsaklarda tıkanma
- Gebelik olabilir.
Ağrı karnın üst tarafına doğru yoğunlaşıyorsa;
- Safra kesesi problemleri,
- Kalp spazmı(veya krizi),
- Karaciğerlerde iltihaplanma
- Akciğerlerde zatürre riski olabilir.
Ağrı tam karnın ortasında yoğunlaşıyorsa;
- Apandisit(Genellikle göbek deliğinin ortasında başlar.)
- Kandaki atık ürünlerin toplanması
- Mide problemleri kaynaklı olabilir.
En Ciddi Karın Ağrılarının Sebepleri Nelerdir?
Karın ağrısının ciddiliği ağrının şiddetine bağlı değildir. Örnek olarak karnınız çok ağrıdığında bu karın ağrısı gaz nedeniyle oluşan bir karın ağrısı olabilir fakat tedavisi basit olan bir hastalığa örnektir. Öncelikle karın ağrısının karnın hangi tarafında olduğunu saptamamız hastalığı belirlemede önemli bir faktördür. Mesela apandisit ağrısı karnın sağ alt kısmında yaygınlaşan ağrıdan oluşur. Midede oluşan gastrit ise daha çok üst bölümlerde karın ağrısına sebebiyet verir. Karaciğer probleminden kaynaklanan sorunlarda ise karın ağrısı göğüs kafesinin altında veya karnın sağ üst kısmında hissedilir.
Karındaki organların çoğunluğundan dolayı bu organlara bağlı olarak da karın ağrısı hissedilebilir.
Karın Ağrısı Çeşitleri Nelerdir?
Göbekte genel bir karın ağrısı varsa, göbeğin büyük bir kısmında karın ağrısı hissediliyorsa genellikle gaz veya hazımsızlık sebebiyle oluşan karın ağrılarıdır.
Zararsız, gaz veya hazımsızlıktan kaynaklanan karın ağrıları da vardır. Bu karın ağrıları zararsız olup genelde ishalle sonuçlanır. Ağrılar geçmemekle beraber yanında ateş veya mide bulantısı, kusma vb. belirti veriyorsa doktora gidilmeli ve kontrol edilmelidir. Erken teşhis her zaman en önemlisidir.
Ani ve şiddetli karın ağrıları ise birden girer ve çok şiddetli, acılı ve dayanılmaz halde olan karın ağrılarıdır. Bu tip ağrılar apandisit ve mide delinmesi gibi problemlerin habercisi olabilir. Bu yüzden doktora gidilmeli ve derhal tedavi altına alınmalıdır.
Karın Ağrısı Neden Olur?
Karın ağrısı bu sebeplerden olabildiği gibi her zaman bu sebeplerden olur diye bir şart, kural da yoktur. Karın ağrısının başlıca diğer sebepleri de kas gerilimi, sistit (idrar yolu enfeksiyonu), şiddetli adet krampları vb. dir.
Karın Ağrısı Tehlikeliyse Belirtileri Nelerdir?
Eğer siz de bu belirtilere sahipseniz doktora gidiniz ve gerekli testleri yaptırınız.
Apandisit Belirtileri Nelerdir?
Karnın göbek deliği kısmında başlayıp sağ kasığa doğru yayılan bir ağrıya sahipseniz, mide bulantısı ve kusma varsa, yüksek ateş varsa,ishal varsa, konuşamama ve aşırı terleme varsa mutlaka doktora gidiniz. Her belirti apandisit şüphesi değildir.
Acil Durum Belirtileri Nelerdir
- Eğer tuvalete çıkamıyor ve mide bulantısı, kusmaya sahipseniz,
- Ağız veya dışkıdan kan gelmesi halinde,
- Kürek kemiklerinde ağrı varsa ve mideniz bulanıyorsa,
- Göbekte şişme, hassasiyet ve aşırı gerilme oluştuysa,
- Ameliyat sonrası karın ağrısı varsa,
- Nefes darlığı varsa,
- Hamilelik şüphesi varsa
- Karın ağrısı vücut sallantı halindeyken aşırı şiddetleniyorsa,
- Karın ağrısı sırta ve göğüse yayılıyorsa, mutlaka doktora gidilmesi şarttır. Erken teşhis herzaman önemlidir.
Karın Ağrısı Nasıl Geçer?
Karın Ağrısı Tedavisi
Karın ağrısı tedavisi yerine ve şiddetine göre değişen bir durumdur. Eğer ağrı mideden kaynaklıysa ve reflü, ülser gibi hastalık söz konusuysa bu ağrı doktor reçetesiyle satılan, doktorun gözetiminde kullanılan ilaçlar ile beraber tedavi edilebilir.
Mide veya herhangi bir organdaki enfeksiyondan kaynaklı ağrılarda eğer doktor uygun görürse antibiyotik yardımıyla karın ağrıları tedavi edilebilir.
Eğer karın ağrısında apandisit veya spazm gibi durumlardan şüphelendiyseniz, doktora gittiğinizde kan tahlili, ultrason veya doktorun uygun gördüğü testlerle karın ağrısının nedeni bulunur ve eğer tehlikeli ise ameliyat yöntemiyle tedavi edilir.
Karın Ağrısında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Eğer mideniz ağrıyorsa ve ağrı 1 haftadan uzun sürdüyse doktorunuza görününüz.
3 günden fazla süren ağrıyla beraber mide bulantılarında veya kusmalarda, eğer bulantınız geçmiyorsa doktora görününüz.
3 günden fazla süren karın şişliğinde ve ağrısında doktorunuza görününüz.
2 günden fazla süren idrarda yanma ve sıkça idrara çıkma, idrar sırasında karın ağrısı vb. sorun yaşıyorsanız doktorunuza görününüz.
İshal yaşıyorsanız ve ishal 3 günden fazla sürdüyse, ishalle beraber karın ağrınız varsa mutlaka doktorunuza görününüz.
Karında oluşan şiddetli ağrıyla beraber yüksek ateş ve bilinç kaybı varsa mutlaka doktorunuza görününüz.
Uzun süren ve sürekli devam eden vajinal kanamalarda doktorunuza mutlaka görününüz.
Sizlere bu yazımızda karın ağrısı nedir, karın ağrısı nerelerde görülür, karın ağrısının belirtileri nelerdir, karın ağrısı nasıl geçer, karın ağrısının tehlikeli olduğu nasıl anlaşılır, karın ağrısında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir, karın ağrısında acil durum belirtileri nelerdir sorularının cevaplarını verdik. Siz de karın ağrısı hakkında merak ettiğiniz soruları bize yorum kısmından bildirebilirsiniz. Erken teşhis hayat kurtarır.