Egzama nasıl geçer sorusunun cevabı öncelikle egzamaya neden olan faktörleri belirlemekte saklıdır. Yaygın bir cilt hastalığı olan egzama kimi zaman içsel kimi zaman da dışsal faktörlere dayanarak vücudun belirli bölgelerinde ortaya çıkar.
Seborenik ve atopik egzama türleri içsel egzamalardır ve sebepleri dış faktörlere bağlı değildir. Ancak alerjik temas egzaması, güneşe bağlı olarak ortaya çıkan egzamalar ve tahriş egzaması dış sebepli egzamalardır.
Hemen hemen her yaş grubunda belirli sebeplerle ortaya çıkan egzamalar daha çok kendini kaşıntı ile belli eder. Kaşıntının yanında ise cilt üzerinde döküntüler meydana gelir. Bu döküntünün oluşumuna bakılarak da egzamayı hangi faktörün tetiklediği belirlenmeye çalışılır. Öncelikle yazımızda sizlere egzama neden olur bilgisini aktaracağız.
Egzama Neden Olur?
Egzamanın sebebi ile ilgili çalışmalar halen sürüyor. Bunun en büyük nedeni ise egzamanın neden olduğunun tam olarak bulunamaması. Egzama neden olur tam olarak belli olmasa da, tetikleyicileri için oldukça kabarık bir liste mevcut.
Egzamanın tedavisi medikal yollarla sağlanabiliyor. Oral yöntemlerle alınan kapsüller veya haricen kullanılan kremler egzamayı geçiren şeyler arasında. Yalnız bunlar akut olarak adlandırılan egzama türü için geçerlidir.
Kronikleşmiş egzamayı ne geçirir sorusunun cevabında ise tamamen psikolojik etkenler sayılıyor. Uykusuzluk ve stres kronikleşmiş egzamanın nedenlerinden en büyükleri. Bunların yanında kimyasal maddelerden uzak durmak da egzamayı geçiren şeyler arasında.
Egzama neden olur;
- Kimyasal ürünler (özellikle de cildi tahriş edenler)
- Kozmetik ürünler
- Alerjik reaksiyonlar ve faktörler
- Bazı gıdalar ve içerisindeki etken maddeler
- Bitkisel yağlar
- Stres, yorgunluk, sinir ve üzüntü gibi duygusal alanlar
- Hormonal değişim
- Sıcak suyun altında uzun süre kalmak
- Çok fazla terleme
- Yün kıyafetler
- Uykusuzluk
- sigara ve alkol tüketimi
- Hava değişimleri
- Özellikle bahar aylarındaki polen ve toz
Bazı yiyeceklerin tüketilmesi de egzamayı tetikler. Örnek olarak atopil egzamalar için yumurta, inek sütü, yer fıstığı, fındık, soya, balık, kabuklu deniz ürünleri de egzamaya neden olur.
Egzamaya ne iyi gelir sorusuna cevap verecek olursak, egzamaya ilaç tedavisi ve bitkisel tedavi yöntemleriyle iyi gelen bir çok yöntem bulunmaktadır. Egzamaya ne iyi gelir ve nedenlerinden bahsedelim.
Egzamaya Ne İyi Gelir?
Egzama tedavisindeki amaç vücutta egzama oluşturan nedeni ortadan kaldırmaktır. Ciltte egzamadan dolayı sürekli bir kuruluk meydana geldiği için egzamalı olan bölgeye doğal losyon ve nemlendiriciler uygulanması, bölgedeki kaşıntıyı azaltacağı gibi iyileşme sürecinde de hız kazandıracaktır. Yalnız bu ürünlerin uygulanma zamanında cildin nemli olması beklenir. Yani duş sonrasında bu ürünleri uygulamanız önerilir.
Egzamaya ne iyi gelir konusunda sizlere bazı kremleri önerebilir. Egzamaya iyi gelen kremleri önerebiliriz,
Egzamaya İyi Gelen Kremler
- Hipokort Krem
- Sudocrem
- Bepanthol Sendirem Krem
- Advantan Krem
- Ketoral Krem
- Eumovate Krem
- Dermovate Merhem
NOT: Bu kremleri kullanırken kortizonlu ve kortizonsuz olanları bulunmaktadır.
Kortizonlu olanlar: Hipokort Krem, Advantan Krem, Ketoral Krem ve Momecon Krem
Kortizonsuz olanlar: Sudocrem, Bepanthol Sensiderm Krem
Vücudun egzamalı olan bölgesinde azalan nemden dolayı kaşıntı artacaktır. Bu nedenle de duşta o nemi vücudunuza geri kazandırırsınız. Sonrasında uyguladığınız nemlendirici veya losyon ise bölgedeki nemin kaybolmasını önleyerek kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olmaktadır.
Egzamanın ortaya çıkmasının nedenlerinden biri de vücudun vitaminsiz kalmasıdır. Vücuda sayısız yararı ile bilinen yağ asitlerinin vücuttaki miktarı azaldığında egzama oluşumu kolaylaşır. Vücuttaki yağ asidi miktarını arttırmak egzamayı ortadan kaldırır. Bunun için de C,E, D vitaminleri ve Omega 3, 6, 9 almak egzamayı iyileştirir.
Vücutta meydana gelmiş olan bir egzama varsa egzamanın vücutta bulunduğu yere sabun ve aşırı su getirmekten kaçının. Ayrıca duş aldığınız suyun da ılık olmasına özen gösterin.
İnek sütü egzamayı tetikleyen ancak bilinmeyen bir etkendir. Birkaç hafta boyunca inek sütünü tüketmeyi bıraktığınızda egzamanız da geçer ancak inek sütü yerine alternatif bir gıda tüketmeyi unutmamak gerekir.
Egzamalı Bölgeye Ne Yapılmalı?
Egzamanın nasıl tedavi edilmesinden önce egzamayı ortaya çıkaran etkenleri öğrenmekte fayda var. Hastalığın vücuda gelmeden önüne geçilmesi, vücuda geldikten sonra iyileştirilmesinden çok daha zor.
Egzama hemen hemen vücudun her yerinde görülebilen bir deri rahatsızlığıdır. Genel olarak elde ve yüzde sıklıkla karşılaşılır. Eldeki egzama nasıl geçer ve yüzdeki egzama nasıl geçer konularına açıklık getirelim.
Eldeki Egzama Nasıl Geçer?
Egzamanın çeşidi ne olursa olsun nerede belirirse belirsin ciddiye alınacak bir hastalıktır. Egzama nasıl geçer konusundan önce egzamadan korunma yöntemlerini bilmek gerekir.
Eldeki egzama, elinize zarar verecek her türlü cisimden mutlaka korunmalısınız. Elinizi nemli tutun. Tedavisi için de kortizonlu kremler verilip, antibiyotik tedavisi uygulanır.
Yüzdeki Egzama Nasıl Geçer?
Yüzdeki egzama tedavisi için hem ilaç hem de doğal egzama tedavisi uygulayabilirsiniz. Ancak tedavi uygulamadan önce mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Nemlendirici Kullanın
Vücutta meydana gelen kuruluğa bağlı olarak ortaya çıkan egzama için doğal nemlendiriciler seçebilirsiniz. Nemlendirici olarak aloe vera, badem yağı ve kakao yağı kullanabilirsiniz. Bu nemlendiriciler tamamen doğal olduğu için vücudunuzun herhangi bir yerinde tahrişe neden olmaz.
Bulunduğunuz Ortam Sıcaklığına Dikkat Edin
Aşırı sıcak ve aşırı soğuk cildinizdeki nem oranını etkiler bu da egzamanın ortaya çıkması için tetikleyici bir etken oluşturur. Bundan dolayı bulunduğunuz ortamın ısı ayarına dikkat edin. Ortalama sıcaklıktaki alanlarda olmaya çalışın.
Sigara İçmeyin ve İçilen Ortamlardan Uzak Durun
Sigara içilen ortamlardan uzak durmaya çalışın. Sigara dumanına maruz kalan egzamalı cilt sonrasında başınıza daha büyük sıkıntılar açabilir.
Kıyafet Tercihini İyi Yapın
Yattığınız nevresim takımının pamuk olmasına özen gösterin. Giydiğiniz giysilerde naylon kumaş olmaması da egzamanın artmasının önüne geçecektir.
Kaşımayın
Terlediğiniz zamanlarda egzamalı bölgeyi kesinlikle kaşımayın ve mümkünse ılık bir duşla kaşıntınızın önüne geçmeye çalışın. Ayrıca egzamanız olduğunda kesinlikle uçuğu olan kişilerden uzak durun. Şayet sizde varsa kesinlikle uçuğunuza dokunduktan sonra egzamalı bölgeyi kaşımayın. Uçuk virüslü bir yaradır ve egzamalı bölgeye bulaştığında enfeksiyon kapma riski oldukça yüksektir.
Takılardan Uzak Durun
Egzamanız oluştuğunda bir süre takılardan uzak durun. Özellikle yaz aylarında boynunuzda ve kolunuzdaki metal parçalar egzamanızın çoğalmasına neden olabilir.
Doğal Egzama Tedavisi
Doğal egzama tedavisi bulunmaktadır. Egzama tedavisinde kullanacağınız bitkileri kolay bir şekilde bulmanız mümkündür. Egzama bitkisel tedavi yöntemleri egzama hastalığını geçirmek için herkesin yapabileceği yöntemler arasında yer almaktadır.
Egzama Bitkisel Tedavi
Dut Kurusu
Biraz su ve beyaz dut kurusu yeterli olacaktır. Yarım litre kadar bir suya bir avuç dut kurusunu atın ve 7 dakika hafif ateşte kaynatın.
Altını kapattıktan sonra suyu elinizi yakmayacak kadar ılıklaştırın ve egzamalı olan elinizi suyun içerisine koyun. 10 dakika beklettikten sonra elinizi çıkarın ancak 1 saat gibi bir süre elinizi yıkamayın. Sonrasında da sadece duru ile yıkayın. Haftada 3 kez uyguladıktan sonra yarar görmediyseniz tekrar uygulamayın.
Papatya
Papatya egzamaya iyi gelen bir diğer doğal yol. Papatyayı sıcak suda demledikten sonra süzün. Suyunu bir bez yardımıyla egzamanın meydana geldiği yere koyarak 10 dakika bekletin. Sonrasında su ile durulayın. İlk uygulamadan sonra bile etkisini göreceksiniz.
Adaçayı
Adaçayı ve kekik oral yol ile alındığında da egzamada büyük etkiler oluşturabiliyor. Bunun için 1 bardak kaynar suya kekik ve adaçayı bitkisini ekleyin. 15 dakika kadar demlenmesi için bekleyin. Demlendikten sonra da süzerek yemekten önce tüketin. Bu formülü her gün düzenli olarak uygulayın.
Defne Yaprağı
Defne yaprağını, defne tohumu ve defnenin ince olan dallarını birlikte kaynatın. Kaynattığınız karışımı sıcak olacağı için biraz bekletin. Cildinizi yakmayacak şekilde olduğu zaman egzamalı bölgeye sürün.
Muz ve Limon Suyu
1 adet muzu püre haline gelecek kadar ezin. Ezdiğiniz muzun içerisine limon suyu ekleyin. Çok fazla cıvık olmamasına dikkat edin. Krem kıvamına gelene kadar iyice karıştırın ve egzamanın bulunduğu bölgeye sürün.
Kekik
Öncelikle kekiği kaynatın. Daha sonra kekiği kaynattığınız su ile egzamalı bölgeye pansuman tedavisini uygulayın.
Taze Sarımsak Otu
Taze sarımsak otunun suyunu sıktıktan soran egzamalı bölgeye suyunu sürün.
Tüm bunları uygulamadan önce kesinlikle bir dermatolog yardımı alın. Egzamanın nedenini bilmek, ortaya çıkmasını ve iyileşmesini sağlamak kadar önemlidir. Dermatoloğun tavsiyeleri sonrasında hareket ederek en doğru iyileştirme yöntemini uygulayın.