Andropoz Nedir, Belirtileri nelerdir

Andropoz Nedir?

Halk arasında yaşlı adam sendromu ve yaygın olarak da kullanılan erkek menopozu olarak bilinir. Kadınlarda da olduğu gibi erkeklerde de yaşlanmanın getirmiş olduğu birçok değişiklik bulunmaktadır. Kadınlar menopoza girerken, erkeklerin ise belirli bir yaştan sonra psikolojik etkenlerle birlikte % 25’i veya %30’u andropoz hastalığına yakalanmaktadır. Bu yazımızda andropoz nedir? Ne kadar sürer?  ve kişi bu dönemde nasıl davranır bunlara bakalım.

Andropoz Yaşı Nedir?

Andropoz Latince kökenli bir isimdir çevirdiğimizde “erkekliğin sonu” anlamına gelmektedir. Erkek menopozu veya yaşlı adam sendromu olarak bilinen erkek hormonlarının ( testosteronların) azalması sonucunda oluşan hastalıktır. Erkekleri bu hastalık fiziksel, psikolojik ve cinsel yönden etkilemektedir. Bu döneme erkekler genellikle 40’lı yaşların sonlarına doğru yakalanma riski fazladır.

 

Her erkek bu hastalığa yakalanmayabilir. Testosteronlar 40’lı yaşlardan sonra kandaki testosteronların % 10 olarak 10 yılda bir azalma göstermektedir. Bu oran 50 yaşından sonra %25’e kadar çıkmaktadır. Testosteronlarda azalma görülür fakat kadınlarda görüldüğü gibi bir anda bitmez erkeklerde sadece azalma görülerek erkeklik hormonu ortadan kaldırmaz.

Andropoz biranda ortaya çıkmaz. Zamanla ve yavaşça oluşarak sadece testosteronların azalmasını sağlamaz. Bunun yanında böbreküstü bezinden salgılanan aynı yapıdaki hormon seviyesinde de azalma görüldüğünden beyin, kas ve kemiklerimiz olumsuz yönde etkilenmektedir.  Andropoza girmiş erkeklerin hayat kaliteleri düşer ve erkenden yaşlanmaya başlarlar. Testosteronların azalması birçok sıkıntı ortaya çıkar.

Bunlar;

  • İktidarsızlık,
  • Cinsel isteksizlik,
  • Erken boşalma,
  • Konsantrasyon bozukluğu,
  • Aşırı terleme,
  • Sıcak basması,
  • Yorgunluk,
  • Ani duygu değişiklikleri,
  • Vücutta yağlanma,
  • Menide azalma,
  • Özgüven düşüklüğü,
  • Eklem ve kas ağrıları,
  • Tükenmiş hissetme,
  • Seksten zevk alamama,
  • Ciltte kuruluk ve kırışma,

Bunun gibi daha birçok belirtileri gösterebilirsiniz.  Sizde bunun gibi belirtiler varsa ve 40’lı yaşların üzerindeyseniz eğer üroloji doktorlarına muayene olarak herhangi bir hastalığınızın erken teşhis edilip kontrol altına alınmasını sağlayabilirsiniz.

Andropoz Ne Kadar Sürer?          

Andropoz 40’lı yaşlarınızın sonlarına doğu çıkan testosteronların azalmasıyla başlayan hastalıktır. Bu hastalık her erkekte ortaya çıkmaya bilir. Peki, oluştuysa andropoz ne kadar sürer?  Kesin olmamakla birlikte net bir zaman aralığı verilmemiştir.

Fakat sizde oluşan belirtileri azaltmak mümkündür. Bunun için ilk olarak üroloji doktorunu kan testi vermeniz gerekmektedir.  Aynı zamanda doktorun sizi fiziksel olarak tedavi etmesi gerekiyor. Bu fiziksel muayenede testislerinizin büyüklüğüne, kıvamında yumuşaklık var mı yok mu, peniste küçülme var mı? diye kontrol eder.

Andropoz psikolojisi nasıldır?

Bu hastalık erkekleri birçok yönden etkilemektedir. Fiziksel açıdan, cinsel açıdan ve psikolojik açıdan insanı çok fazla etkileyerek erkekleri erkenden yaşlandırmaktadır. Testosteronların düşüşü birçok duygularımızı etkilemekle birlikte konsantrasyonumuzu da oldukça fazla etkileyerek dikkatimizin dağılmasına katkıda bulunur.

Andropoz psikolojisi kas ve eklem ağrılarının artması sebebiyle agresif tavırlar sergilenmesine sebep olur. Depresyonun belirtileri başlar, kişi kendinin hiçbir işe yaramadığını düşünerek tükenmişlik sendromu başlayabilir. Motivasyon kaybı, kaygı, en küçük olaylara bile sinirlenme, kronik yorgunluk halinde olma, etrafındaki insanların tabiriyle artık andropoz biri “çekilmez” bir kişiliğe dönüşmüştür.

Daha birçok sorun vardı. Bunlar;

  • Birden gelen spor yapma isteği,
  • Çabuk uyuya kalma veya uyuyamamak,
  • Hızlı araç kullanmak,
  • Cinsel iktidarsızlık korkusu,
  • Cinsel güç kaybı ve isteksizlik,
  • Uykusuzluk,
  • Kaslarda ve kemiklerde erime,
  • Vücutta yağlanma oranının artması

Belirtileri ortaya çıkmıştır.

Andropoz Tedavisi

Andropoz kadınlarda görülen menopoz gibi bir anda oluşup bitmez. Andropoz dönemindeki bir erkeğin testosteron hormonları zamanla azalmaya devam eder fakat tamamen bitmez. Andropoz dönemindeki bir erkeğe en büyük tedavi ailesinin ve yakınlarının kişiye psikolojik olarak destek olmaları onun psikolojisini düzelmesine yardımcı olacaktır.

andropoz tedavisi

Andropoz tedavisi için üroloji doktoru fiziksel ve kan testi gibi uygulamalarını tamamladıktan sonra kişinin durumuna göre doktor testosteron hormonunu yükseltmek için hastaya jel, krem, hap veya iğne tedavisiyle hastasını gözlemler.

Andropozun Bitkisel Tedavisi

Andropoz dönemde erkekteki cinsel isteklilikte fazlasıyla azalma oluşacaktır. Bunun yanında iktidarsızlık ve libido düşüklüğünü artırmak adına bitkisel kürler kullanılabilir. Bu bitkisel yöntemleri kadınlarda kullanabilir.

Keçiboynuzu kürü: Yarım litre kaynamakta olan suyun içine 6-7 adet keçiboynuzunu küçük parçalar halinde atın. Kapağını kapatarak 3 – 4 dakika daha kaynatınız. Altının kapatarak 20 dakika kadar demlenmesini bekleyiniz.

İçindeki keçiboynuzu parçalarını çıkarıp atabilirsiniz. 2.5 bardak sabah aç karna, geriye kalan 2,5 bardak ise yatmadan önce kullanıyorsunuz. Bir hafta boyunca düzenli bir şekilde kullanmanız tavsiye edilir. İlk haftadan sonra üç ay boyunca her gece yatmadan önce 1 bardak içiniz. Sonraki aylardaysa ara sıra uygulamanız yeterli olacaktır.

Kereviz ve Maydanoz Kürü: 2,5 bardak kaynamakta olan klorsuz veya marketlerden aldığımız hazır suyun içine 150 / 200 gram kerevizin yumru kısımları atılarak ağzı kapalı bir şekilde 5 dakika kadar kaynatılır. Biraz kaynadıktan sonra 15 veya 16 adet maydanoz gövde, sap ve yapraklarıyla birlikte atılır. Hepsi birlikte yine ağzı kapalı bir şekilde 3 dakika daha kaynadıktan sonra ocaktan alın biraz soğuyunca süzün. Bu kürü kahvaltı yaptıktan bir saat sonra 1 bardak ve öğle yemeğinden yarım saat önce bir bardak şeklinde tüketebilirsiniz.

Erken Andropoz

Erken andropoz genç yaştaki erkeklerin üroloji doktorlarına çocuğum olmuyor şikâyetiyle başvurmaktadırlar. Bu şikâyetle gelen erkeklerin %40’ında sperm azalması sebebiyle çocuk sahibi olamamaktadırlar. Bunların çoğu 30 yaşlarında olmalarına rağmen 60 veya 70 yaşında bulunan bir erkekteki kadar testosteronları bulunduğundan kaynaklanmaktadır.

andropoz uyku

Erken andropozun temel sebebi çevre kirliğini ve maruz kaldığınız kimyasallardır. Bisfonel A, ftalat poli etilen teleftalat (pet) içerikli kimyasallar kadınlık hormonuna benzeyen estrojen  salgılayarak erkeklik hormonuna karşıt olarak çalışmaktadır. Sadece pet şişelerde değil mikrodalgalarda ısıttığımız hazır yiyeceklerin kapları, tarım ilaçları, hormonlu etler ve besinler gibi birçok etken bulunmaktadır.

20’li yaşlarınızda sperm sayımı yaptırmanız sizin gelecekteki çocuğunuzu garantilemenizi sağlar nasıl mı? Eğer bu yaşlarda sperm sayınız 15 milyondan düşükse spermlerinizi dondurmanız tavsiye edilebilir. Çünkü ileride dondurduğunuz spermleriniz ile tüp bebek sahibi olabilirsiniz.

Andropozda Erken Teşhis Nasıl Konur?

  • Cinsel dürtünüzde azalma
  • Daha az sertleşme
  • Bunlar sizde görülüyorsa hemen kontrole gitmenizde hayda var.
  • Enerji azlığı
  • Gücünüzde ve dayanıklılığınızda azalma
  • Boy kısalması
  • Hayatınızdan daha az zevk alıyorsanız
  • Üzgün ve depresif bir modaysanız
  • Spor yeteneklerinizin azalması
  • Yemeklerden sonra uyuklamalar
  • İş performansınızda düşüş
  • Bunlardan da dördü sizde görülüyor ise üroloji doktoruna tedavi olmanızı gerekmektedir.

Andropoz Döneminde Ne Yapılır ve Nasıl Davranılır?

Andropoz döneminde erkeğe nasıl davranmalı sorusunu merak eden bayanlara öncelikle bu dönemi yaşayan erkeklerin eşleri olarak büyük sorumluluk düşmektedir. Eşleri bunun yaşanabilecek bir problem olduklarını ve psikolojik açıdan kişiyi rahatlatarak cinsel açıdan erkeğin üzerine gitmemelidir. Erkeğini sakin bir şekilde uzmana yönlendirerek onu bu süreç boyunca tek bırakmayacağını hissettirmelidir.

andropozda nasıl davranılmalı

Andropoz döneminde ne yapılmalı sorusunun cevabı da doktorun tavsiye ettiği ilaçların yanında bitkisel kürlerde de destek olunabilir. Tedavilerin yanında beslenmede çok önemlidir. Kırmızı et tüketimi azaltılmalıdır. Çünkü prostat ve kalp, damar rahatsızlıklarını arttırmaktadır. İşlenmiş tam tahıllı ürünler, soya, zeytinyağlılar, sebzeler ve kuru baklagillerle beslenebilirsiniz.

Andropoz Nasıl Başlar Ve Ne Kadar Sürer?

Andropoz günümüzde daha çok 40-50 li yaşlarda başlayan bir  hastalık durumuna geldi. Erkeklik hormonunda azalma ise 30 yaşından itibaren başlar. Tedavi gerektirecek durumda azalma ise orta yaşlarda meydana geliyor.

Fazla kilolar sağlıksız ve dengesiz beslenme, hareket etmemek ve aşırı stres ve sağlık problemleri olan kişilerde testeron düşüşü hızlanır ve andropozu tetikler. Günümüz erkeklerinde andropoz 20-30 yıl kadar sürmektedir. Andropoza girmek kolaydır fakat çıkmak oldukça zordur. Andropozdan psikolojik, medikal veya bitkisel tedavilerle çıkmak mümkündür.

Hakkında Bakımlı Ve Sağlıklı

Kontrol et

Uyku Apnesi Nedir?

Uyku Apnesi Nedir ve Nasıl Anlaşılır? Uyku apnesi uyku sırasında horlama olarak meydana gelir ve …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir