Histamin adı verilen bileşimle meydana gelen durum, alerjik reaksiyonlardır. Hücreler, histamin adı verilen maddeyi beyindeki histamin reseptörüne tehdit gördükleri her hangi bir maddeyi algıladıkları zaman iletirler. Uyarı alan beyin, vücudu histamin sayesinde savunmaya alır. Abartılı savunma sonucunda vücut kaşınma, kızarıklık ve iltihaplanma gibi reaksiyonlar gösterir.
Antihistaminik ilaçlar, vücutta histamin taklidi yaparak histamin yerine geçerek bunun önüne geçmeye çalışırlar. Hücre ve beyin reseptörleri arasındaki iletişimi keserek fazla savunma reaksiyonunun önüne geçerler. Bunlara antihistaminik ilaçlar denir. Bazen histamin taklidi yapan antihistaminikler, yüzde yüz özellik göstermezler. Bu yüzden vücut alerjiye tamamen çözüm göstermez.
Antihistaminik ilaçlar yaklaşık 50 yıldır alerji tedavisi için kullanılıyor. Alerjik tedavilerde kesin sonuca ulaşılabilecek tek ilaçtır. Asıl işlevi vücutta savunmayla görevli olan mast hücrelerinin sağladığı histamin kimyasalını ekarte etmektir. Histaminler aşırı salgılanma sonucu, asıl hücreleri de vücutta düşman görerek yok ederler bu yüzden aşırı doz ölümcül olabilmektedir. Antihistaminik ilaçlar bu sebeple alerji tedavilerinde hayati öneme sahip ilaçlardır.
Antihistaminik Nasıl Kullanılır?
Histamin etkisinden önce kullanılması gereken antihistaminik ilaçlar, eğer daha erken kullanılırsa vücudu kandırmakta başarısız olurlar. Eğer daha önce alerjik reaksiyon olunan bölgeye gidilmesi gerekiyorsa, antihistaminik ilaçlar, alerjen etkisi çıkmadan önce alınması gerekir. Histaminin vücutta yer bulmayarak tekrar vücutta emilimini, alınan bu ilaç histamin etkisi çıkmadan sağlar.
Antihistaminik Kullanım Alanları
- Antihistaminikler, histaminlerin etkiyi vücutta yok etmek ya da azaltmak için kullanılan ilaçlardır.
- Antihistaminik ilaçlar, alerji yüzünden vücutta oluşması muhtemel aşırı tepkiyi yok ederler
- Burun tıkanıklığı, bu ilaçların etkili olmadıkları tek alerjidir. Burun tıkanıklığı alerjisinde başka ilaçların bununla birlikte kullanılmaları gerekmektedir.
Antihistaminik İlaçların Faydaları
- Antihistaminik ilaçlar histaminlerin bileşenlerin harekete geçirdiği hücreleri harekete geçirmeyerek alerjiyi yok eder.
- Antihistaminik maddeler, hücrelerin çevre duvarlarına asılarak yer kaplayan histamenlerin yerini hücrelerde alırlar, vücuttaki durumun normalleşmesini sağlarlar.
- Mevsimsel nezle, alerjik sinüzit, alerjik kurdeşen, burun tıkanıklığı, alerjik grip gibi hastalıkların önüne geçen ilaçlardır.
- Histamin etkisini vücutta kırarak vücudun normal akış seyrini, vücudun gerçek mikroplarla savaşma yeteneğini artırmaya yardımcı olurlar.
- Aşırı histamin salgılanmasını engellerler.
- Alerji tedavisinde edindikleri görevi yapabilecek başka ilaçlar yoktur.
- Alerjik hastalıkların tedavi edilmesinde en önemli ilaçlardır.
- Alerjiye neden olan hücreleri zamanla yok eder, ya da sayısını azaltırlar.
- Alerjisi olan kişilerin çoğunluğu için bu ilaçlar son derece kullanışlı ve alerji semptomlarına karşı son derece etkilidir.
Antihisteminik İlaçların Yan Etkileri
- Bu İlaçlar baş ağrısı yapabilir.
- Ağız ve boğaz ağrılarına sebep olabilir.
- Aşırı susama etkisi yaratabilir.
- Aşırı uyku isteğine neden olabilirler.
- Kalbin hızlı atmasına neden olabilir, nabzın artmasına sebep olabilir. Kan basıncının artmasına sebebiyet verebilirler.
- Yoğunlaşma sorunları, dikkat dağınıklığı odak problemi gibi problemlere yol açabilirler
- Ender olarak ishal ya da kabızlık, idrar güçlüğü bilinen yan etkileri arasında yer alır.
Kullanılması Sırasında Sakınca Yaratabilecek Özel Durumlar
Bu ilaçlar bazı özel durumlarda doktora başvurmadan, kullanılmamalıdır. Bu durumlar ise;
- Kalp hastalıkları, kardiyolojik problemler,
- Yüksek tansiyon,
- Tiroid problemleri
- Böbrek veya karaciğer hastalığı ve yetmezliği
- Gebelik
Antihistaminik İlaç Çeşitlerine Göre Yan Etkiler
Sedatif antihistaminikler: Bu antihistaminik türleri bilinen eski antihistaminik türleridir. Eski zamanlarda insanların bu antihistaminik ilaç çeşitlerini kullandıkları söylenir. İnsanların alerji durumlarında bu antihistaminik ilaçları kullanmasının sebebi etkisinin oldukça güçlü olmasıdır. Vücutta etkili olmasının yanı sıra bu antihistaminik ilaçlar vücutta yavaşlamaya ve beyin fonksiyonlarında yavaşlamaya sebep olur. Sedatif antihistaminikler kullanılırken oldukça hayati öneme sahip olan bir etken de dozdur. Antihistaminik dozunu ayarlerken oldukça dikkat edilmeli ve doktor gözetiminde kullanılmalıdır. Bu histaminikler sersemleme yapar ve insanlar kullandıktan sonra sersemlediklerinin farkına varmazlar. Bu problemleri en önemli az dozla başlayıp beyni ve vücudu bu ilaçların yan etkisine alıştırmak ve alıştıra alıştıra sedatif antihistaminikleri kullanmaktır.
Sedatif olmayan antihistaminikler: Bu tür sedatif olmayan antihistaminikler yeniçağ döneminde kullanılmaya başlanılan antihistaminik ilaçlardır. Bu sedatif olmayan antihistaminikler alerjileri yok ederler fakat sedatiflere nazaran yan etkileri daha azdır ve insanlarda sersemleme, uykusuzluk, halsizlik oluşturmazlar. Bu ilaçlar diğerlerine nazaran beyni yormaz ve beyin etkisinde çok fazla etkili değildir. Bu ilaçların etki eden yerleri kan hücreleridir. Bu nedenle insanlarda beyinde yorgunluk, sersemleme problemi olmaz. Kullanırken daha kolay ve özenli kullanılır. Bu antihistaminiklerin kalp açısından sorunu oldukça yüksektir. Bazı insanlarda kalp ritim bozukluğu, kalp krizi gibi birçok kalp hastalığına yol açtığından kullanımında doza ve doktor gözetimine oldukça uyulmalı ve dikkat edilmelidir.
Antihistaminiklerin İçerisindeki Etken Maddeler
- Azalestin
- Karbinoksamin
- Hidroksijin
- Setirizin
- Difenhidramin
Piyasadaki Doğal Antihistaminik Etki Yaratan Ürünler Hangileridir?
Doğal Antihistaminik Etkisi Yaratan Ürünler Nelerdir?
- Isırgan Otu: Kurutulmuş ısırgan otunun doğal antihistaminik etki yarattığı test edilmiş ve görülmüştür.
- Elma, Greyfurt, Soğan: Elma, greyfurt ve soğanın özellikle solunum yolları alerjisi yaşayan kişiler üzerinde yarattığı etki oldukça etkilidir.
- C Vitamini: Genellikle doktorların önerdiği C vitamini içeren ürünler doğal antihistaminik etkiye sahiptir.
- Bromelayin: Bromelayin antihistaminik doğal maddesi meyvelerden özellikle ananasta bolca bulunan ve doğal antihistaminik etki yaratan maddelerden biridir. Özellikle solunum yolları alerjisinin tedavisinde kullanılır.
Antihistaminik İlaçlar Nasıl ve Ne Dozda Kullanılır?
Antihistaminik İlaçların Kullanılması
Antihistaminik ilaçlar sebebine ve nerede kullanıldığına nazaran farklı yollarla uygulanabilir.
- Antihistaminik ilaçlar göz alerjilerinde damla olarak,
- Antihistaminik ilaçlar solunum alerjilerinde şurup, iğne veya başka şekilde,
- Antihistaminik ilaçlar bunlar dışunda her alerjide serum yoluyla uygulanan ilaçlardır.
Antihistaminik İlaçları Nereden ve Nasıl Temin Ederiz?
Antihistaminik ilaçlar, doktor tarafından verildiğinde, gerekli görüldüğünde tam teşekkürlü eczanelerden herhangi birinden alabileceğiniz ilaçlardır.
Antihistaminik İlaçların Temin Yerleri
Antihistaminik alerji ilaçları doktor tarafından uygun görülen durumlarda eczanelerden temin edilebilecek ilaçlardır, bilinçsiz bir şekilde kullanılması hayati tehlikelere yol açabilen türden ilaçlardır.
Antihistaminik İlaçların Fiyatları
Bu antihistaminik ilaçların fiyatları 30 TL ile 50 TL civarında, ilaca göre değişkenlik gösterebilmektedir.