Yüzyıllardan beri rahatlatıcı etkisiyle ün salmış papatya çayının faydaları saymakla bitmiyor.
Papatya çayı faydası, mide rahatsızlıkların soğuk algınlığına, uykusuzluktan baş ağrısına kadar oluşma sebebinde stres olan ağrıların doğal yollarla geçirilmesi için papatya çayına ihtiyaç duyuluyor.
Geleneksel tıp yöntemlerinde fazlaca kullanılan bu bitkinin faydasında etkilenen uzmanlar, modern tıpta da etken madde olarak papatyayı fazlaca tercih ediyor. Doğal olarak da kullanılan bu çay dünya genelinde her gün 1 milyon bardak olarak tüketiliyor.
Papatya Çayı Ne İşe Yarar
Papatya çayı ne işe yarar kısmına gelecek olursak, sinirleri yatıştırır, uyku sorununu çözer, adet krampları, mide ağrıları, sindirim sistemine, boğaz ağrısına, ağız içinde çıkan yaralara iyi gelmektedir.
- Yemeklerden sonra içilen papatya çayı sindirime yardımcı olur.
- Hemoroidin yol açtığı ayrıları hafifleterek rahatlatır.
- Saç diplerind eve derisinde oluşan kaşıntıları yok eder.
- Vücuttaki teri atarak vücudu dinlendirir.
- Üst solunum yolu enfeksiyonları tedavilerinde kullanılıp, rahatlamaya yarar.
- Kaliteli uyku geçirmenizi sağlar.
- İştah açar.
- Sinüzitin iyileşmesine yardımcı olur.
- Alerjik reaksiyonların önüne geçer.
- Vücudu rahatlattığı gibi stresi azaltır.
- Kasları gevşetir ve kas kasılmalarını giderir.
- Diş etlerinde bulunan hastalıkları giderir.
Papatya çayının faydaları nelerdir saymakla bitmez ancak belli başlı özellikle etki ettiği problemleri sıralayalım.
Papatya Çayının Faydaları Nelerdir
Papatya çayının faydaları İbrahim Saraçoğlu gibi birçok mikrobiyolog tarafından söyleniyor ve bu çay sadece ülkemizde değil dünyanın hemen hemen her ülkesinde kullanılıyor. İşte papatya çayının sağlığa faydaları;
- Romatizmal hastalıklar için kullanılır.
- Alerji belirtilerini azaltır.
- Sabah bulantılarını hafifletir.
- Yemeklerden sonra sindirmeye yardımcı olur.
- Uyku bozukluklarının tedavisinde kullanılır.
- Deri döküntüsüne yol açan cilt hastalıklarının belirtilerini hafifletir.
- Stresi azaltır.
- Diş eti hastalıklarını önler.
- Genel bir rahatlama sağlayarak kaygıyı azaltır.
- Mide kasılmalarını engeller.
- Bağırsak sorunlarını giderir.
- Kasları gevşeterek krampları azaltır.
- Ağız iltihaplarını iyileştirir.
- Bağırsak hareketlerini artırır.
- Sakinleştirir.
- Adet sancılarında kasılmaları azaltarak rahatlama sağlar.
- Boğaz ağrısını alır.
- Sırt ve bel ağrılarını hafifletir.
- Karaciğeri çalıştırır.
- Apse tedavisinde gargara suyu olarak kullanılır.
Papatya Çayının Cilde Faydaları
Papatyanın deri dökülmeleri, cilt hastalıkları, sivilce ve sivilce lekelerine iyi geldiğini söyleyebiliriz. Demlediğiniz papatya çayından kalan sıvıyı pamuk yardımıyla cildinize sürebilirsiniz.
Papatya Çayının Saça Faydaları
Genel olarak ülkemizde papatya çayı saçın rengini açmak için kullanılmaktadır. Ancak papatya çayı saçlara uygulandıktan sonra saç dökülmesini engeller ve zayıflayan daç diplerini güçlendirir.
Papatya suyu saçlarınızın daha canlı görünmesini, doğal parlaklığını, kepeğin önlenmesini ve huzursuzlaşmış saç köklerini sakinleştirmeye yarar.
Papatya suyuyla saç bakımı yapacağımız zaman dikkat etmeniz gereken en önemli konu, papatyaya karşı herhangi bir alerjiniz olup olmadığı konusudur. Alerjiniz olup olmadığını da anlamanız için papatya suyunu kafanızın üst kısmına sürerek 12-24 saat arasında bekletin.
Önemli bir konuyu daha belirtelim. Papatya suyunu saçınıza sürdükten sonra güneşe çıkarsanız saçınızın rengin açılmasına sebep olabilirsiniz. O yüzden papatya suyunu ne amaçla kullandığınız çok önemlidir.
Papatya suyunun hazırlanışı ve uygulanışı
Bir avuç dolusu papatyayı bir tencere kaynamış suyun içine atın. 15-20 dakika kadar bekletin. Daha sonra beklettiğiniz karışımın suyunu süzün. Oda sıcaklığında soğumasını bekleyin. Saçlarınızı güzelce yıkadıktan sonra papatya suyuyla saçınızı yıkayın ve saç derinize kadar işletin. Daha sonra hiç bir yıkama işle yapmadan saçınızı havlu ile kurutun.
Papatya Çayının Zararları Nelerdir
Papatya çayının faydaları olduğu kadar papatya çayının zararları da bulunmaktadır. Papatya çayının zararları nelerdir sorunuzun yanıtını maddeler halinde sizlere açıklayacağız.
Papatya Çayının Zararları
- Papatya kumarin içerdiği için kan inceltir ve kanama riskini arttırır. Kanamayla ilgili rahatsızlığı olanların papatya çayını içmeleri sakıncalı durumlar doğurabilir.
- Hamilelik döneminde papatya çayı içmek bulantıları hafifletse de rahim kasılmalarını uyarabileceği için düşüğe sebep olabilir. Gebe olanlar papatya çayını içmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.
- Polene karşı alerjisi olanların papatya çayı içmesi daha farklı alerjileri doğurabileceği için içmemelidir.
Papatya Çayı Nasıl Yapılır
Papatya çayı birçok marka tarafından poşet sallama çay olarak üretiliyor. Ancak yine de en katıksız olanı kendinizin demlediğidir. Papatya çayı nasıl yapılır ve papatya çayı nasıl demlenir gibi soruların yanıtına şimdi bakalım;
- Öncelikle papatya çayı hazırlamak için 2-3 yemek kaşığı kadar kurutulmuş papatyaya ihtiyacınız olacak.
- Bu çiçekleri bir french press olarak da bilinen demleme aparatına koyun. Üzerine ise yarım litre kadar kaynamış suyu ekleyin.
- Bu şekilde 3 ile 5 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Daha sonra ise french pressin kolunu aşağı doğru iterek papatyaları süzün.
- Çayınızı tatlandırmak için limon ya da bal kullanabilirsiniz. Bu çayı öğünler arasında tüketebilirsiniz.
Papatya Çayının Yan Etkileri
Her ne kadar sağlıklı olarak da anılsa papatya çayının yan etkileri de bulunuyor. Papatya çayını tüketmeden önce bu bitkiye karşı herhangi bir alerjiniz olup olmadığına emin olmasınız.
İşte papatya çayı yan etkileri;
- Papatya çayı hamilelikte veya emzirme döneminde kullanılmadan önce mutlaka doktora sorulmalıdır. Bebek ve çocuklar üzerindeki etkisi tam olarak bilinmediğinden risk almayınız.
- Papatya çayı uyku getirici etkisinden dolayı dikkat gerektirici şeyleri yapmadan önce kullanılmamalıdır.
- Papatya çayı sinir sistemi üzerinde etkili olduğundan uzun süreli kullanılmaması gereken çaylardandır.
- Papatya çayı östrojen hormonu bulundurduğundan daha öncesinde hormon dengesi problemi yaşayan kadınlar bu çayı içmeden önce doktora danışmalıdır.
- Papatya çayı şeker hastalığı bulunan insanlarda şeker ilaçlarıyla birlikte tüketildiği takdirde aşırı düşük kan şekerine sebebiyet oluşturabilir.
- Kan inceltici ilaç kullananların bu bitkiyi kullanmamaları gerekir.
Papatya Çayının Faydaları İbrahim Saraçoğlu
Papatya çayının faydaları Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu bile saymakla bitirememektedir.
İbrahim Saraçoğlu papatya çayı neye iyi gelir cevabına karşılık aşağıdaki bilgileri açıklayarak vermiştir.
Sinüzit hastalığına çok iyi gelmektedir. Aktardan alacağınız kurumuş papatya veya papatya tozunu evde kendiniz çay halinde demleyip suyu süzüp içebilirsiniz.
Regl döneminde olan kadınlar çok depresiftir. Her yemekten sonra papatya çayı demleyip içmeleri rahatlık verecektir. Papatya çayı adeta kadınların regl dönemi için yaratılmış bir bitkidir.
Mide ülseri hastalığı olanlar papatya çayını rahatlıkla içebilirler. Papatyanın içerisindeki alfa-bisabolol ülsere karşı son derece etkilidir.
Papatya çayını arasıra içmeniz karaciğerin sağlıklı çalışmasına ve karaciğerin arınmasına sebep olur.
Sağlıklı diş etlerine sahip olmak isityorsanız bir tutam papatyayı demleyin. Daha sonra sıyunu süzün ve diş fırçanızı bu suya batırarak dişlerinizi fırçalayın. Dişlerinizi fırçalarken diş etlerinizi de bastırmadan diş fırçanızla hafif bir şekilde fırçalayın. Bu uygulama tek seferlik olduğundan kalan papatya çayını dökün.
Papatya Çayı Nasıl Demlenir
Binbir türlü derde deva papatya bitkisinin en çok tercih edilen tüketimi çay olaraktır.
Peki papatyayı aldınız. Ancak çayınınyapmasını bilmiyorsunuz. Papatya çayı nasıl demlenir yazımızı okuyarak kolay bir şekilde çayo yapıp tüketebilirsiniz.
Malzemeler
- 2-3 yemek kaşığı kuru papayta
- 1 su bardağı kaynamış su
Hazırlanışı
1. yöntem;
2-3 tatlı kaşığı kuru papatyayı 1 bardak kaynatmış olduğunuz suyun içerisine atın. İyice karıştırın. Daha sonra suyunu süzerek için.
2. yöntem;
Normal çay demler gibi 15 dakika boyunca kurumuş papatyayı demleyin. Daha sonra süzerek çay bardağıyla servis edip içebilirsiniz.
Papatya Çayı Hakkındaki Sorular
Papatya çayı neye iyi gelir
Papatya çayı rahatlatıcı etkisi olmasından dolayı uyku problemi yaşayanlar, kadınların regl zamanında ağrılarını dindirmeye, sinüzite, diş eti rahatsızlıklarına, karaciğere, mide ülserine, sinir sistemine iyi geldiği bilinmektedir.
Papatya çayı nasıl yapılır
Papatya çayı, aktarlardan kuru papatyayı veya papatya tozunu alarak kaynamış suda yapabilirsiniz.
Papatya çayı nasıl demlenir
Papatya çayı nasış demlenir sorunun cevabı çok basittir. Siyah çay demler gibi demleyebilirsiniz. Dilerseniz de 1 su bardağı kaynamış suyun içine 2-3 tutam kadar kurumuş papatya ya da papatya tozunu ekleyip suyunu süzdükten sonra içebilirsiniz.
Papatya çayı ne işe yarar
Papatya çayı ne işe yarar bölümüne bakabilirsiniz.
Emziren anneler papatya çayı içebilir mi
Emziren anneler papatya çayı içer mi sorusun6n cevabı kesinlikle evettir. Çünkü emziren annenin sütünden bebeğe de geçeceği için papatya çayı bebeği sakinleştirir, rahat uyutur ve ağrılarını dindirir.
Papatya çayı süt yapar mı
Anne sütünün arttırılması için papatya çayı içilmesinde fayda vardır. Ayrıca emziren annelerin papatya çayını da içmesi oldukça faydalıdır.
Papatya çayı öksürüğe iyi gelir mi
Papatya çayı üst solunum yolu enfeksiyonlarının belirtisi olan öksürük, nezle, grip, boğaz ağrısı gibi hastalıklara da iyi gelir.
Papatya çayı idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir mi
Papatya çayı idrar yolu enfeksiyonları semptomlarına iyi gelmektedir. Ancak doktorlar enfeksiyonlu ve iltihaplu hastalıkların en iyi tedavisinin antibiyotik olduğunu belirtmiştir.
Hamileler papatya çayı içebilir mi
Hamilelerin papatya çayı içmesinde herhangi bir sakınca görüşmemiştir. Ancak doktorunuza danışmadan içilmesi tavsiye edilmiyor.
Papatya çayı ile saç rengi açma
Papatya suyu ile saç rengi açılabilir. Ancak bilinçsizce yaplan saç rengi açma işlemleri huzurunuzu bozabilir. Papatya suyu ile saç rengi açacağınız zaman kesinlikle papatya suyunu saçınıza sürdükten sonra güneşe çıkmayın.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Pirinç Suyunun Cilde Faydaları
Bepanthol Baby Pişik Önleyici Merhem