Balık yağının cilde faydaları nelerdir; Balık yağı mineraller ve vitaminler bakımından zengin yağlardan biridir. Çok önemli bir besin tavsiyesi olan balık yağında omega 3 bolca bulunmaktadır.
İnsan vücudunda üretilmeyen ve mutlaka dışarıdan destek ile alınması gereken yağlardan biri olan balık yağı sadece sağlığımıza değil aynı şekilde cildimize faydası bulunan önemle yağların başında gelmektedir. Sizlere bu yazımızda balık yağının cilde faydalarından bahsetmeye çalışacağım.
Balık Yağının İçeriğinde Neler Var
Balık yağı, insanın en önemli giysisi olan cildin ve sağlıklı yaşamın her alanına oldukça faydalı doğal bir mucizedir. İçerdiği yüksek orandaki omega 3 yağ asidi, balık yağını önemli kılan faktördür. Bu maddeyi vücut kendi kendine üretemediğinden, dışarıdan almaya gereksinim duyar.
Ayrıca omega 6-7-9 da balık yağında olan diğer omega yağ asitleridir. Omega 7, omega 3 kadar cilde faydalıdır. Balık yağları cildin ihtiyacı olan DHA ve EPA içerdiğinden ayrıca başka bir takviye almaya gerek kalmaz. Genelde E vitamini katılarak saklanabildiğinden, vücudun ve cildin yapısına önemli oranda katkı sağlar.
Balık yağının içerdiği diğer bir cilt için yararlı maddelerden olan A ve D vitamini; cilt için antioksidan kaynağıdır. Antioksidanlar cilt için çok önemlidir. Zararlı olan serbest radikalleri vücuttan atılmasını sağlar. Böylelikle cildin yaşlanmasını önüne geçilir.
Balık yağı alırken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
- Alacağınız balık yağı molekül bazında damıtılmış olmalıdır. Isıtılarak yapılanların etkileri, yok denecek kadar azdır. Fermente olarak yapılan balık yağların yapılması 6 ila 1 yıl arasında bir zaman aldığından, artık bu yöntem terk edilmiştir. Ancak böyle bir balık yağı bulursanız, kesinlikle tercih yönünüz fermente olandan olmalıdır.
- Bazı balık yağları balığın karaciğerinden, diğerleri ise balığın tümünden elde edilir. Balık karaciğerinden elde edilen sadece omegalara yöneliktir ve omega 3 oranı çok fazladır. Balığın tümünden elde edilenin içinde yine omega3 vardır fakat daha azdır. Ancak diğer omega türleri dengeli olarak dağılır. Her ikisinde de EPA,DHA ve A,D vitaminleri mevcuttur.
- Balık yağı seçerken mutlaka doğadan yakalanmış balıklardan yapılanlar tercih edilmelidir. Çiftlik balıkları gibi suni yemle yetiştirilmiş olanların yağı, vücuda etkisi çok azdır.
- Günlük almanız gereken omega 3 miktarı 500 mg olduğundan, bunun altında omega3 dozajı olan kapsülleri tercih etmemelisiniz. Satın alırken 2 ya da 3 tane içersiniz diyenleri göz ardı etmelisiniz. Çünkü böylelikle maliyet daha fazla olacaktır.
- Maksimum 2000 mg balık yağı günlük alınan dozajdır. Dozaj aşımı sindirim sorunları, alerji, mental sorunlar, kas ve eklem ağrı, ateş, bilinçsel düşüşlere neden olabilir
- Balık yağını tüketirken, yemeklerle birlikte veya yemekten sonra alınması tavsiye edilir. Aç karnına alınan balık yağı bir miktar mide bulantısına neden olabilir.
- Eğer balık yağı almaya karar verirseniz, deniz ürünlerine alerjiniz olup olmadığı bilmeniz gerekmektedir. Bunun yanında hamilelik ve kan sulandırıcı kullanımı durumunda mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Doğal olarak balık yağı içeriğini yani omega3 alabileceğiniz ürünler nelerdir?
- Uskumru
- Somon
- Morina balığı karaciğeri
- Ringa balığı
- Ançüvez
- Sardalye
- Ton balığı
- Keten tohumu
- Ceviz
- Chia tohumu
- Kenevir tohumu
- Yumurta sarısı
Bu tip doğal yiyeceklerin alımını, omega miktarlarını öğrenerek kendinize günlük ve haftalık program yaparak düzenleyebilirsiniz. Balık tüketimini haftada 2-3 e çıkarmak, cilt sorunlarını çözmenin yanında oluşabilecek çeşitli sağlık problemlerinin önüne geçmektedir.
Özellikle eklem ağrıları, kolestrol, göz sağlığını koruma, kalp ve damar hastalıkları, diyabet, beyin ile ilgili hastalıklar ve kanserden korunma gibi insan sağlığına önemli etkileri vardır. Kapsül olarak tüketmenin dışında, öğün olarak balık yağı ve omega 3 almak her zaman daha faydalıdır.
Balık Yağının Cilde Faydaları Nelerdir
- Cildi yumuşatır
- Cilde parlaklık verir.
- Cildi gençleştirir ve canlı görünmesini sağlar.
- Cilde ihtiyacı olan nemi verir
- Cilt kaşıntılarını giderir.
- Cilt lekelerini yok eder.
- Ciltte tıkanmış gözenek sayısını azaltır.
- Yüzde oluşan çizgileri ve kırışıklıkları giderir.
- Mimik dolaysıyla oluşan çizgilerin giderilmesinde kesin çözümdür.
- Cilt kırmızılığı, döküntüler, sedef hastalığı ve egzema tedavisinde kullanılır.
- Ciltteki oluşan sivilce ve akneleri giderir.
- Ciltte oluşabilecek iltihaplı enfeksiyonlardan korur.
- Saç diplerindeki azalan kan dolaşımını hızlandırır. Böylelikle saç foliküllerini besleyerek, sağlıklı saç uzamasını sağlar.
- Saçları kuvvetli ve parlak yapar.
- Cilt çatlaklarını onarır.
- Uçukları giderir.
- Çıban oluşumunun önüne geçer.
- Gözaltındaki şişlik, morarma ve göz çevresindeki halkaları yok eder. Kaz ayaklarını giderir.
- Tırnakları sert yapıya ulaştırır. Kırılgan olmayan tırnaklar kolay uzar.
- Güneşe karşı hassas olan ciltleri kuvvetlendirerek, güneş ışığının vereceği zararları minimuma indirir.
- Cilt kanseri oluşumunu engeller.
- Pul pul dökülen deri ve saçta oluşan kepeği giderir.
Balık yağı ile yapılan maskeler
Balık yağını günlük gerek yiyerek, gerekse kapsül olarak almayı ve devamlı olarak kullanmayı özellikle cilt sağlığı için ihmal etmemek gerekir. Bunun yanında balık yağını direkt olarak saça ve yüze uygulanacak, karışımlardan oluşan maske tarifleri ile etkisini arttırabilirsiniz.
Sadece balık yağıda cilde doğrudan her gün rahatlıkla uygulanabilir. Kokusu biraz keskin olduğundan kullan-at eldivenle birlikte uygulanması tavsiye edilir. içeriğinde bir miktar E vitamini olsa da, cilt güzelliğiniz için ekstra E vitamini kapsülü de ekleyerek kullanabilirsiniz.
Saçı sağlıklı hale getiren balık yağı maskesi
2 adet balık yağı kapsülü, 2 adet E vitamini kapsülü,1 çorba kaşığı hindistancevizi yağı, 1 çorba kaşığı aloe vera jeli, yarım çorba kaşığı hint yağını bir kapta iyice karıştırıyoruz. Balık yağı kapsülünü iğne ile delerek veya makas ile keserek içindeki yağı akıtabilirsiniz. Bunun yanında balık yağını, eczaneden sıvı olarak da satın alabilirsiniz. Hindistancevizi yağını da önceden bir miktar ısıtarak sıvı kıvama gelmesi sağlanabilir.
Böylelikle karışımın daha rahat hazırlanmasına, daha kolay sürülmesine ve saça nüfuz etmesini sağlar. Bu saç maskesi yıkanıp, temizlenmiş nemli saça uygulanmalıdır. Banyoda açılan saç kökündeki gözenekler böylelikle tüm içeriği emecektir. Saça sürdükten sonra 1-2 saat saçta bu maske kalmalıdır. İster duş bonesi ister streç filmden yardım alarak saçtan maskenin akmamasını sağlayabilirsiniz. Ilık su ile durulanması yeterlidir.
Cilt canlandıran balık yağı maskesi
2 adet balık yağı kapsülü, 1 çorba kaşığı bal birbiriyle karıştırılır. Yüzünüze ve ellerinize bir makyaj pamuğu yardımı ile uygulanır. 20-30 dakika beklettikten sonra ılık su ile durulanır. Haftada 1 uygulanabilir.
Cilt nemlendirip, parlatan balık yağı maskesi
Kayısı yağı ve balık yağı ile yapılan bu maske ise; haftada 2 ya da 3 gün uygulanmalıdır. 1 çay kaşığı kayısı yağını yüzünüze sürüp, 15 dakika cildin yağı çekmesini bekleyin. Daha sonra 1 çay kaşığına denk gelen balık yağını ister kapsülü patlatarak ister sıvı olarak satın alarak cildinize sürün. 20 dakika bekledikten sonra ılık su ve kâğıt havlu yardımıyla cildinizi temizleyin.
Kırışıklık gideren balık yağı maskesi
1 çay kaşığı sıvı balık yağı ya da buna denk gelen kapsül, 1 çorba kaşığı pirinç unu, 1 çorba kaşığı olgun bir muzu ezerek elde ettiğiniz muz püresi, 3-4 damla çay ağacı yağı birbiriyle karıştırılır. Yüzde sürülüp 20 dakika bekledikten sonra önce ılık sonra soğuk su ile yüz yıkanır. İçeriğinde çay ağacı yağı da olduğundan yağlı cilt türüne sahip kişiler dâhil her cilt türü güvenle kullanabilir.
Cilt besleyen balık yağı maskesi
1 çorba kaşığı beyaz veya yeşil kil, 1 çay kaşığı limon suyu, 1 çay kaşığı sızma zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı balık yağı ve kıvamını alıncaya kadar eklenecek yoğurt karışım için gereken malzemelerdir. Sürülebilir kıvamı yakaladığınızda, yüzünüze aşağıdan yukarı doğru hareketle sürülür. 20-25 dakika beklendikten sonra kuruyan ve yüzünüzü geren maskeyi dairesel hareketlerle, ılık su yardımıyla yüzünüzden çıkarın.
Cilt güzelleştiren balık yağı maskesi
1 tatlı kaşığı Hindistancevizi yağı,1 çay kaşığı mavi anemon yağı, 1 kapsül balık yağı ve 1 tatlı kaşığı beyaz kil fırça yardımıyla karıştırılıp cilde sürülür. 10-15 dakika bekledikten sonra ılık su ile durulanır.
Balık Yağı Cilde Faydaları Hakkın Bilmeniz Gerekenler
Balık yağı tüketerek yada cilt bakımı yaparak daha sağlıklı ve bakımlı cilde sahip olmanız mümkün. Sizlere balık yağı ile ilgili merak edilen ve aklınıza takılan sorulara cevap vermeye çalışacağım.
balık yağı hapı maske
Balık yağı ile yapılan maskeler cilde canlılık ve parlaklık verir ayrıca balık yağı maskesi sicilceleri yok etmede çok etkilidir.
omega 3 kapsül cilde surulurmu
Omega 3 kapsül cilde sürülmesinde bir sakınca yoktur. Eğer bunu cildinize sürmek istiyorsanız maske yararak uygulamanız daha yararlı olacaktır.
balık yağının saça faydaları
Balık yağa saça canlılık ve parlaklık verir. Balık yağı saçın hacimli ve parlak olmasını sağlar. Balık yağı saçın daha gür olmasını sağlarken saçın kolay kolay dökülmesini önler.
balık yağı göz altına sürülürmü
Haftada 1 defa sürülmesi yeterlidir. İnce tabaka olan göz altına sürerken çok az sürmeye özen göstermelisiniz.
balık yağı hapı sivilce yapar mı
Aslında balık yağı doğru kullanıldığında sivilceleri önlemesine karşın çok fazla ve yanlış kullanılması sivilceye neden olabilir.
balık yağının vücuda faydaları
Balık yağı cilde faydaları olduğu balık yağının vücudu daha dinç ve dirençli olmasını sağlar. Ayrıca hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
Sizlere bu yazımızda balık yağının cilde faydalarından bahsetmeye çalıştım. Balık yağı maskesi yaparak cilde gereken bakımı yapabilirsiniz. Maskeyi yapmadan önce az miktarda bileklerinize sürün alerjik tepki verip vermediğini öğrendikten sonra uygulayın. Balık yağını cilde sürmenin faydaları hakkında sorularınızı yorum kısmına yazarak bizlere sorabilirsiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Pirinç Suyunun Cilde Faydaları
Trabzon Hurmasının Cilde Faydaları
Üzüm Çekirdeği Yağının Faydaları