Bacaklarda batık nasıl geçer ağda, tüy dökücü krem ve tüyleri alan her yöntem sonucu ortaya çıkan bacaklarda görüntüyü ve estetiği bozan durumlardır. Bacaklarda batık önlem alınmaz ise cilt lekelerine, kırmızı noktalara, yara ve sivilcelerin oluşmasına neden olabilir. Bacaktaki batıklara evde çözüm önerileri ile bu sorundan kurtulmanız mümkün.
Sizlere bu yazımızda bacaktaki batıklar için bitkisel çözüm, bacaktaki batıklar nasıl geçer, bacaktaki batıklar için krem, bacaktaki batıklara ne iyi gelir hakkında etkili yöntemler ve çözüm önerileri vermeye çalışacağım. İlk olarak yazımıza batık nedir? batık neden oluşur sorularına cevap vererek başlayalım.
Batık nedir? Neden oluşur?
İstenmeyen tüyleri uzaklaştırma yöntemleri sonucunda, cilt ve tüy yapısına bağlı olarak batık tüyler oluşmaktadır. Batığın bilinen diğer bir adı da kıl dönmesidir. Batık tüyün görünümü ise; kısa haldeki tüyün üzerinin deri kaplamış gibidir. Ancak bu derinin altından siyah olarak kıl kendini gösterir. Batık; kılın, kıl kökünün direkt olarak içerde kalması veya çıkıp kıvrılıp, kıl kökünün içinde büyümesi şeklinde gelişir. Saçları ve tüy yapısı kıvırcık aynı zamanda sert olan kişilerde daha sık görülür. Batıklar bacakların her yerinde oluşabileceği gibi, sıklıkla kıvrım olan ve pantolon ya da çoraba sürten yerlerde rastlanır. Diz kapağı önü, arkası, bilek ya da kasık bölgeleri en çok batık görünen yerlerdendir.
Batık her tür epilasyon yönteminden sonra görülür. Genelde jilet ve epilasyon aletiyle yapılan tüy giderme sonucunda ortaya çıktığı bilinse de ağda veya sir sonrasında da meydana gelebilir. Jiletle yapılan tüy giderme de, tüyün kökünden alınmayıp, kıl kökünün içine gömük kalması sırasında, üzerinin ölü derinin kaplanması sonucunda batık oluşur. Epilasyon aletlerinin, tüyleri yanlış yöne çekiştirip, köke yakın yerden kırmasıyla yine jilet yönteminde olduğu gibi, üzerini hızla ölü deri kaplar veya kılın ucu köke doğru büyür. Kıl içerde hapsolur.
Ağda veya sir yönteminde ise durum biraz daha farklıdır. Bu yöntem kullanıldığında, kıllar kökünden alınır. Hatta bir miktar ölü deri de yüzeyden gider. Ancak kılların çıkma aşamasında, aşırı nemsiz kalabilen cilt kurur. Çok hızlı pul pul dökülmeye başlar ki, bu da gözenekleri tıkayıp, yine kılın içerde kalmasına neden olur. Kuru ciltler bu yüzden batık oluşumuna daha yatkındır. Bu nedenle düzenli peeling ve nemlendirmenin önemi büyüktür. Ölü derilerle birlikte çevreden gelen kir ve mikroplarda gözenekleri tıkamaya yardımcı olur. Gözeneklere bakteriler de girdiği zaman kıl kökünü iltihaplandırır. Zonklayan ve kırmızılaşan kıl dönmeleri apse ve çıban haline dönüşür.
Ailesinde batık kıl problemi görülenlerde, batık oluşma olasılığı daha fazladır. Bunun yanında kıl koparma, cımbızla alma, yolma, çekme işlemleri sonucu uçtan kırılan kıllar batığa neden olur. Çünkü uçtan incelen kıl, bir diğer gözeneğe ya da kendi köküne kolayca geri dönebilir ve üzeri kapanır. Deri bu batan kılı farklı bir cisim gibi algılayıp üzerini kapatmaya kendi içine çekmeye ve yok etmeye çalışır.
Bacaktaki Batık Lekelerine Çözüm
Bacaklardaki batık nasıl geçer hakkında bilgi vermeden önce bacaklarda batık olmaması için ne yapılması gerekir, bayık nasıl önlerin sorusuna cevap vermek istiyorum.
- Jiletle tüy giderme yapıyorsanız, uygulama öncesi bölgeyi nemlendirmek batık oluşumunu azaltır. Tıraş köpüğü ya da sabun kullanılarak yapılan jiletle tüy giderme de batık oluşumu en aza indirgenir. Nemlendirerek jilet işlemini uygulamak önemlidir.
- İster jilet, ister epilasyon aleti, isterseniz ağda yöntemlerinden herhangi birini seçtiğinizde, tüyleri alırken dikkat edeceğiniz en önemli nokta, tüyleri çıkış yönün tersine doğru almaktır. Özellikle jilet yönteminde kıvrımlara uyumlu traş bıçakları tercih edilmelidir.
- Her tür uygulama sonrası mutlaka cilt nemlendirilmelidir. Shea butter yağı, biberiye yağı, gül yağı bacakları en iyi nemlendiren ve batık çıkmasını önleyen yağlardır.
- Ölü deriler belirli bir periyotta giderilmelidir. Böylelikle gözeneklerin tıkanma riskini ortadan kaldırılır. Peeling ile cildin üst tabakası inceldiğinden, altta kalan kılın yolu açılmış olunur. Cilt yapınıza göre haftada 1-2 yapılabilir.
- Eğer her tüy giderme uygulamasından sonra, bir sürü batıkla başınız belaya giriyorsa, bir dermatologa giderek, mutlaka uygulamalardan sonra sürülecek antibiyotikli merhemlere başvurulmalıdır. Gerek görülürse ağızdan da antibiyotik alınabilir. Diğer yandan batıkların üzerindeki deriyi kaldırmak için, doktorların medikal olarak vereceği peelingler uygulanabilir.
- Batıklar şişip, kırmızı renk hal aldığında ise yine hemen bir dermatolog yolunu tutmakta yarar vardır. Bu haldeki batıklara kendiniz tırnakla ya da iğne batırarak, sıkmaya çalışıldığında, bölgeyi daha çok tahriş edip, büyük iltihaplara neden olabilirsiniz. Mikrop kapan ve kanayan batık çıkarma işlemleri sonrası bölgede kalıcı izler kalabilir.
- Özellikle ağda gibi kılı kökten alan yöntemlerden sonra, piyasada satılan tüy azaltıcı kremle kullanılabilinir.
- Batığı peeling kullanarak çıkardığınızda, kılın içeri doğru dönük kısmını bir cımbız yardımıyla çıkartıp, tekrar üzerinin kapanarak, içerde kalmasını engellemelisiniz.
- Çok sık batık sorunu yaşayan kişilere lazer epilasyon yöntemiyle tüylerden kökten kurtulma tavsiye edilir. Ayrıca lazerle epilasyonda batıklar kendi kendilerine, lazer ışığından dolayı vücutta kaybolur.
Bacaklardaki Batıklar Nasıl Geçer
Bacaklardaki batıkları geçiren doğal peeling yöntemleri en etkili yöntemler arasındadır. Bacaklardaki batıklardan kurtulmak için ilk deneyeceğimiz yöntemlerden biridir. Bacaklardaki batıklardan nasıl kurtulurum diyorsanız bu yöntemi mutlaka denemelisiniz.
Batıkları gideren doğal peeling tarifleri
Kese: En etkili kese yapma yöntemi, cilt kuruyken uygulananıdır. Böylelikle kıl üzerindeki ince deri kalkar. Ancak hassas cilde sahipseniz bu yöntemden dolayı, cildinizde tahrişler ve ufak kanamalar olabilir. Kuru kese işleminde, kullanacağınız kese orta sertlikte olmalıdır. Çok az ıslatılmalıdır. Yani nemli hale getirilmelidir. Dairesel hareketlerle uygulanırken, keseyi fazla bastırmamak gerekir. Ayrıca keseyi cilde sürtme süresi az olmalıdır. Devamlı aynı yerler keselenmemelidir. Haftada 1 gün yapılmalıdır. Kese yapmanın bir diğer biline türü, duşta yapılan keselemelidir. Duş jeli ya da sabun kullanılabilir. Sıcak ve su yardımı ile yumuşayan aynı zamanda kabaran ölü deri, kuru keseye göre daha az tahribatla uzaklaştırılır.
Ponza taşı: Topuklardaki sertleşen ölü deriyi uzaklaştırmaya yarayan, doğal bir ürün olan ponza taşı aynı kese gibi çalışır. Ponza taşını cilde sürmeden önce mutlaka cildin ıslatılması ve yumuşatılması gerekmektedir. Böylelikle ölü deri acısız giderilir.
Zeytinyağı – şeker peelingi: 2 çorba kaşığı toz şeker ve 1 çorba kaşığı zeytinyağını karıştırın. Batıkların üzerinden başlayarak tüm bacağınıza ovarak yayın. Birkaç dakika bekledikten sonra, soğuk su ile durulayın. Her gün uygulanabilir.
Aspirinle Batıklara Çözüm
Aspirin: 2 adet aspirini toz haline getirip, 1 çorba kaşığı ılık su ile karıştırın. Üzerine 1 tatlı kaşığı bal ekleyin. Battıkların üzerine sürüp, yumuşamasını sağlayın. Haftada 1 uygulayın.
Karbonat: Batık kıl sayınıza bağlı olarak, 2 ölçü yoğurt ile 1 ölçü karbonat karıştırılır. Dairesel hareketlerle özellikle batıkların üzerine uygulanır. 15-20 dakika beklendikten sonra limon suyu ile durulayın. Daha sonra ılık su ile arındırılır. Uygulamadan sonra mutlaka uygun nemlendirici kullanılmalıdır.
1 çorba kaşığı karbonat ile 250 ml su, karbonat suyun içinde elinde eriyinceye kadar karıştırılır. Pamuk yardımıyla batığın üzerine sürtülür. 10 dakika beklendikten sonra durulanır. Gün içinde birkaç kez uygulanır. Bölgedeki kızarıklığı ve iritasyonu giderir.
Karbonatla yapılan bir diğer peeling ise; 1 çorba kaşığı yulaf ezmesine, 1 çorba kaşığı karbonat eklenir. Üzerine macun elde edinceye kadar ılık su eklenir. Batığın üzerine ovarak sürülür.5 dakika beklettikten sonra durulanır. Sabah- akşam batık çıkana kadar uygulanır.
Bacaklardaki Batıklar İçin Bitkisel Çözüm
Bacaklardaki batıklardan kurtulmak için diğer etkili yöntemlerden biride bitkisel yöntemlerdir. Bacaktaki batık lekeleri nasıl geçer diyenler uygun olan yöntemlerden birini deneyebilir. Batıklara bitkisel çözüm önerileri ise;
Tuz: 1 su bardağı ılık suyun içerisine 1 çorba kaşığı tuz eklenir. Tuz eridikten sonra içine bir makyaj pamuğu daldırılıp, batığın üzerinde tutulur. Batık çıkana kadar her gün uygulanır.
Çay ağacı yağı: Birkaç damla çay ağacı yağı pamuğun üzerine damlatılır. Sürtüp aynı zamanda ovarak batığın üzerine uygulanır. Batık çıkana kadar günde 2-3 kez tekrarlanır.
Elma sirkesi: Pamuğu elma sirkesi ile ıslatarak, batığın üzerinde tutun. Batık kendiliğinden çıkana kadar gün içinde aralıklarla üzerine uygulayın.
Bacaktaki Batıklara İçin Suna Dumankaya
Şeker: 2 çorba kaşığı toz şekeri, yarım limonun suyu ile karıştırın. Dairesel hareketler bacaklara sürün. Ölü deriler kalkıncaya kadar uygulayın. Daha sonra ılık su ile durulayın.
2 çorba kaşığı şekeri 1 çorba kaşığı jojoba yağı, 2 damla çay ağacı yağı ve 2 damla lavanta yağı ile karıştırılır. Batık üzerine dairesel hareketlerle uygulanır. Daha sonra ılık su ile durulanır. Günde iki kez batık çıkana kadar işleme devam edilir.
Hindistancevizi yağı: 3 çorba kaşığı Hindistancevizi yağı, 12 damla çay ağacı yağı, 9 damla lavanta yağı ile karıştırılır. Ağzı kapalı olarak saklayabileceğiniz bir kaba koyacağınız karışımı, batıklarınız üzerine sürün. Batık çıkana kadar ovun.
Hindistancevizi yağı ile yapılan diğer bir batık gideren tarif ise; 1 ölçü şeker, yarım ölçü hindistancevizi yağı ve çeyrek ölçü çay ağacı yağından oluşur. Tüm cilde dairesel hareketlerle uygulanır. 15- 20 dakika beklendikten sonra ılık su ile durulanır.
Siyah çay: Demlediğiniz poşet çayın, poşetini sıkarak, batığınızın üzerini ovun..2-3 dakika beklendikten sonra, ılık su ile durulayın. Batık geçene kadar gün içinde 2-3 kez tekrarlayın. Uygularken poşetin ılık olmasına dikkat edin.
Bacaktaki Batık Lekeleri İçin Krem
Bacaktaki batık lekeleri için en iyi yöntemlerden biride krem kullanmaktır bu konuda en etkili kremlerden biride madecassol krem‘dir bu krem batık olan bölgeye sürerek sorunu kısa sürede yok etmeniz ve önlemeniz mümkün.
Bacaktaki batık lekeleri nasıl geçer hakkında sizlere bilgi vermeye çalıştım. Bacaktaki batık lekeleri için bitkisel çözüm öneriler ve bacaktaki batık lekeleri için maske tarifleri sizlere bu konuda yardımcı olacaktır.
Batık lekelerine kesin çözüm önerileri yazmaya çalıştım aklınıza takılan soruları yorum kısmına yazarak bizlere sorabilirsiniz.