Vücudumuz her hangi bir değişiklik olduğu zaman bize çeşitli belirtiler göstererek, uyarılar yapar. Örneğin en basitinden grip olmadan önce boğaz enfeksiyonu yaşamamız veya boğaz ağrıları çekmemiz aslında vücudumuzun bak dikkat etmezsen grip yolda geliyor demesi ile eş değer diyebiliriz. Daha sonra hamilelikte yaşanan baş dönmeleri mide bulantıları veya mide ağrısı da gebeliğin belirtileri arasında yer alır.
Bunun yanında hamilelikte mide ağrısı sadece belirti olarak da kalmaz gebelik dönemi boyunca hemen hemen her kadının şikâyet ettiği durumlardan biri de bu mide ağrılarıdır. Bu ağrılar kimi anneler için çok sık yaşandığı söylense de aslında aralıklı olarak bebeğin gelişme gösterdiği zamanlarda sık yaşandığı görülmektedir. Bizde bu yazımızda bu ağrılar ile ilgili merak edilen her şeyi yazdık bunlara aşağıdan erişebilirsiniz.
Hamilelikte Mide Ağrısı Neden Olur?
Hamilelik boyunca vücutta birçok değişim olur. Hem anne hem de fetüs bir arada gelişmeye çalışır ve buda vücuttaki bazı sistemlerin yetersiz kalmasına neden olur. Fetüs yani bebek anne rahminde büyüdükçe karın duvarları ve zarlarına da büyük oranda baskı yapmaya başlar. Mide konum olarak rahimin üst kısmında yer aldığı için fetüsün gelişmesi ile oda büyük oranda baskı altında kalır. Bu şekilde olan ağrılar gebeliğin 15 ile 24. Haftaları arasında olur ve aralıklı olarak devam eder. Gebeliğin başlaması ile bazı hormonların salınımında da artış yaşanır bu hormonlarda sindirime etki eder. Özellikle progesteron hormonu miktarının artması sindirim sisteminin işlevini yerine getirmesini oldukça zorlaştırır. Bunun yanında bu şekilde başlayan ağrılar ile gaz sıkışması görülebilir.
Kabızlık olduğu durumlarda da gebelerde şiddetli karın ağrıları görülebilir. Bunun yanında rahim kasılmaları veya bebeğiniz hareket etmeye başladığı zamanlarda da bu ani kasılma ve hareketler sonucu mide duvarınıza baskı yapılmış olabilir. Bu yüzden de mide ağrılarınız olabilmektedir.
Hamilelikte Mide Ağrısı Ne Kadar Sürer?
Gebelik süreci vücudumuzun birçok sisteminde yetersizliğin yaşandığı bir dönemdir. Bunun sebebi bebeğin yaşamsal faaliyetlerini annenin sistemleri üzerinden gerçekleştirmesidir. Bebek gelişme gösterdikçe hamilelikte mide ağrısı dönemleri de değişir. Mide ağrılarının birçok sebebi bulunmaktadır. Örneğin gebeliğin ilk dönemlerinde mide ağrıları daha çok bulantı şeklinde gerçekleşir. Bu süreç gebeliğin ilk aylarında yaşanır ve biter ilk 3 aya kadar da bu bulantılar devam edebilmektedir. Daha sonra bebeğin gelişme gösterip hareket etmeye başlaması ile mide duvarı ve zarlarına yapılan baskıdan dolayı oluşan mide ağrıları vardır.
Bu ağrılardan gebeliğin ilk birkaç ayından sonra başlar ve aralıklı olarak gebelik süreci içerisinde devam eder. Bu sürecin aralığı olarak gebeliğin 16. Haftasına 30. Haftaya kadar bir süreçten bahsedebiliriz. Bunun yanında rahim kasılmalarından dolayı çıkan hamilelikte mide ağrısı da bulunmaktadır. Bu ağrılar artık gebeliğin son haftalarına doğru ortaya çıkar. Bunun sebebi de bebeğin gelişimini tamamlamış olması ve anne rahminin de yavaş yavaş doğuma hazırlanmasıdır. Bu ağrı süreci de 30. Haftadan başlar ve gebelik sonlanana kadar ara sıra kramp tarzında ağrılar da oluşturabilir. Genelde gebelik sürecinde oluşan mide ağrıları ve bu ağrıların süreleri böyledir. Eğer çok sık ve dayanılmayacak şekilde bir ağrınız varsa mutlaka bir uzmana danışın.
Hamilelikte Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?
Bu dönemlerde birtakım ağrıların olması yani hamilelikte mide ağrısı olması gayet normaldir. Bu durumun açıklamasını yukarıda yapmıştık. Dahası bu durumu abartmanın veya ortalığı ayağa kaldırmanın gereği yoktur. Bu ağrılar belli düzeydeyken normaldir. Bunun yanında bu ağrılardan kurtulmak için veya bu ağrıları azaltmak için bir takım uygulamalar yapılabilir bitkisel çözümlerle bu ağrıları hafifletebilirsiniz.
Hamilelikte mide ağrısı geçici olarak belirli aralıklarla olur. Bu dönemlerde yürüyüş yapmak oldukça önemlidir. Yürüyüş yapmak bu ağrıları oldukça iyi gelir. Özellikle ağrılarınızın sebebi gaz sıkışması veya kabızlık ise mutlaka bol bol yürüyüş yapın bu sayede ödeminiz de azalacaktır. Sigara alkol ve kafeinden uzak durulmalıdır. Bunları alıyorsanız mide ağrılarınızın şiddeti artacaktır. Az yemek yiyin ve yavaş yemeye özen gösterin hızlı bir şekilde yenildiği zaman mide de reflü riski oluşur. Akşam yatmadan önce kesinlikle bir şeyler yemeyin bu mide ağrılarınızı arttıracaktır. Bunun yanında akşam süt içerseniz bu midenizi yumuşatacaktır. Laktozsuz süt içerseniz gaz yapıp sizi rahatsız etmeyecektir.
Bunun yanında muz mide ağrılarını hafifletmede birebir olan meyvedir. Kesinlikle günde en az iki adet tüketilmelidir. Mide ağrılarınız yanma şeklinde ise yoğurt midenize çok iyi gelecektir. Ağrılarınız başladığı zaman bir kâse yoğurt tüketilebilir. Mide yanmaları eğer geceleri daha çok şiddetleniyorsa, yastığınızı yüksek tutmanızın da faydasını göreceksiniz. Bunun yanında birçok bitki çayı gebelik sürecinin çok daha sağlıklı geçmesine yardımcı olmaktadır. Bu bitki çayları midenize de oldukça iyi gelir ve ağrınızı hafifletir. Özellikle zencefil çayı bu yönde tercih edilebilir. Bunun yanında lavanta ve papatya çayı da bu yönde tercih edilebilir.
Hamilelikte Mide Ağrısı İçin Kullanılan İlaçlar:
Hamilelikte ilaç kullanımı bebeğin sağlığına zarar verdiği için pek önerilmez. Fakat gebeliğin İlkaylarında anne demir eksikliği yaşar ve bu yönde doktorun yazdığı demir ilaçlarını kullanabilir. Bunun yanında ağrı kesici ilaçlar ve vitaminler de kullanılabilmektedir. Bunların kullanılması da yine doktor tarafından reçetelendikten sonra olmalıdır. Daha çok hamilelikte mide ağrısı için ilaç kullanılmaktadır. Bu ilaçlar mide, kasık ve bel ağrıları için kullanılmaktadır. Bunun yanında mide bulantısı, mide yanması, ekşimesi veya reflü gibi şikâyetler için de ayrı ilaçlar kullanılabilmektedir. Bu ilaçları aşağıya sıraladık.
Arveles Tablet: Her türlü ağrıda kullanılabileceği gibi mide ağrıları için de kullanılabilen bir ilaçtır. Bunun yanında gebeliğin başlarında doktorunuzun reçete yazması ile kullanabilirsiniz. Günde iki defa kullanılması önerilse de siz sadece ağrınız olduğu zaman kullanın ve ilk kullanımdan sonra bir daha ağrıkesici almak istiyorsanız bunun üzerinden 12 saatin geçtiğinden emin olun.
Antiemetik Ve Türevi İlaçlar: Bu tür ilaçlar mide bulantısı için kullanılır ve oldukça rahatlatıcı ilaçlardır. Daha çok hamilelikte kullanılsa da yolculuk sırasında mide rahatsızlığı yaşayan kişiler için de kullanılabilmektedir.
Penisilin Ve Türevi Antibiyotikler: Hamilelik süreci boyunca güvenle kullanabileceğiniz tabi doktorunuz yazdıysa antibiyotik penisilindir. Bebeğe ve anneye her hangi bir yan etkisi yoktur. Vücuttaki kandaki tüm enfeksiyonlar için kullanıldığı gibi mide ve sindirim sistemi, boşaltım sisteminde de oluşan enfeksiyonlar için de kullanılabilmektedir.
Mide Koruyucu İlaçlar: Hamilelikte mide koruyucu ilaçlar veya çiğneme tabletleri kullanılabilmektedir. Bu ilaçlar sindirime yardımcı olduğu için mide sorunlarınızın da azalmasına sebep olacaktır. Aynı zamanda reflü ve mide yanması, mide ekşimesi gibi şikâyetlerinizin azalmasını sağlayacaktır. Bu tür ilaçları da yine doktorunuz yazdıktan sonra kullanmalısınız.
Gavıscon Şurup Veya Tablet: Bu ilaçlar da mide yanması için kullanılan ilaçlardır. Hamilelikte şurup olan versiyonu kullanılması tercih edilir. Aynı zamanda yan etkisi olmayan bir ilaçtır. Kullanmaya başladığınız zaman midenizin ferahladığını ve rahatladığınızı hissedeceksiniz. Gebelikte ilaç kullanımı zorunlu olmadığı taktirde tavsiye edilmez o yüzden mutlaka doktorunuza danışın.