Hamilelik her sağlıklı bayanın yaşamak istediği mucizevi bir süreçtir. Bir vücut içerisinde başka bir canlının meydana gelerek büyümesi farklı ve zaman zaman zorlu bir dönemdir. Hamilelik dönemi dendiğinde birçok kadının aklına mide bulantısı gelir. %75 gibi büyük bir oranla hamilelerde mide bulantısı görülmektedir. Hamilelikte mide bulantısı neden olur? Sorusunun en basit cevabı hormon düzeyleri değişmesi diyebiliriz. Ortalama mide bulantıları hamileliğin 6. Haftasında başlayarak 12 haftasına kadar devam etmektedir.
Çoğunlukla hamilelikte meydana gelen bulantılara halk arasında sabah bulantısı da denmektedir. Genel olarak sabah saatlerinde hamilelerde bulantılar ve bazen kusma meydana gelir. Birçok insan sabah bulantılarını hamilelik belirtisi şeklinde bile yorumlayabilir. Anne adayları özellikle ilk bebeklerinde birçok endişe ve korku ile hamileliği karşılar. Bu şekilde yaşanan stres midede şişkinlik, midede yanma, yoğun iştahsızlık ve bazı besin maddelerinden tiksinme olarak devam edebilir. Söz konusu bu sıkıntılı süreç 16. Haftadan itibaren biter. Her anne adayı ve her bebek kendine özel olduğundan genelleme dışı durumlarda yaşanabilmektedir.
Hamilelikte Mide Bulantısı Nasıl Geçer?
Hamilelik döneminde yaşanan mide bulantısında özellikle sizi koku olarak da ve sindirim açısında da zorlamayacak tuzlu krakerler yiyebilirsiniz. Hafif tuzlu atıştırmalıklar mideyi biraz rahatlatacaktır. Ayrıca mide bulantısına iyi geldiği bilenen zencefilde kullanılabilir. Taze zencefili birkaç parça olarak sıcak suya atmanız ve 10 dakika bekleyerek çay şeklinde içmeniz gereklidir. Koku olarak da koklandığında zencefil mide bulantısını geçirebilir. Zencefil gibi limonda mide bulantısına iyi gelmektedir. Çayınıza birkaç damla limon sıkmanız yeterli olacaktır. Direk limonun tansiyonu düşürme etkisi yüzünden kullanılmaması önerilir. Hamilelikte mide bulantısı bitkisel çözüm dendiğinde akla zencefil ve limon gelmektedir.
Mide bulantısı nedeni vücudun susuz kalma durumu olabilir. Bu nedenle bol bol su içilmelidir. Ayrıca şekersiz taze sıkılmış meyve suları önerilir. Meyve suları içerisindeki vitamin ve mineraller açısından size fayda sağlayacaktır. Ancak bu sabah bulantılarını tamamen ortan kaldıran bir yöntemi yoktur. Bulantıları geçirme yöntemi olarak aşağıdakileri sıralayabiliriz.
- Uyandıktan sonra tuzlu kraker veya kuru ekmek yiyin.
- Temiz havada yürüyüş yapın, hatta sokakta yürümek bile iyi gelecektir.
- Güçlü kokulardan uzak durun. Bazı hamileleri yemek kokusu bile etkileyebilir.
- Normal öğünlere zencefil ekleyin. Zencefil şekerlerini bile deneyebilirsiniz.
- Çok fazla bulantıdan rahatsız iseniz mutlaka jinekoloğunuzdan ilaç isteyiniz.
- Doktorunuzun verdiği vitaminleri ihmal etmeyin.
- Limonu ikiye kesip koklayın
- Bol miktarsa su için
- Akupunktur ile de hamilelikte bulantı geçebilmektedir.
Mide bulantılarınız sadece sabah saatlerinde değil tüm güne yayılmış şekilde ise mutlaka gün içerisinde yaptıklarınızı yazın. Neyin bulantınızı tetiklediğini bulmanız gereklidir. Bu tetikleyici faktörün bulunması sizi rahatlatacaktır. Hamilelikte bulantı ne zaman biter denildiğinde genellikle 12 haftadan itibaren biter. Bunun dışında da bulantı devam ediyor ise mutlaka doktor ile bu durum konuşulmalıdır.
Mide Bulantısı İçin Ne Zaman Yardım Alınmalı?
Bebeğin sağlığını hafif bulantı etkilemez. Hayat kalitenizi etkiler halde bulantınız fazla ise mutlaka doktordan rahatlatıcı ilaç istemeniz gereklidir. Bulantı artarak devam ediyor ve kusma meydana geliyor ise su kaybına da neden olur. Bu durumda sürekli tekrar ettiğinde sizi büyük bir rahatsızlık ile karşı karşıya kalınabilir. Bebek ve annenin susuz kalması ve ya günlük olarak sürekli halsiz olması diğer vücut sistemlerine zarar verebilir.
B – 6 vitamini ve doksilamin mide bulantısına karşı kullanılacak ilk ilaçtır. Hamilelik esnasında güvenli olduğu tespit edilen bu ilacı doktorunuzdan talep edebilirsiniz. Ayrıca antiemetik ilaçlar da bulantıyı ve kusmayı önler. Doktorlar durumunuza göre en yararlı ilacı sizlere verecektir.
Hiperemezis gravidarumuz hastalığınız var ise mutlaka ciddi bir tedaviye ihtiyacınız var demektir. Herhangi bir sıvıyı düşük miktarda almak bebeğiniz ve sizin için tehlikeli olabilir. Diğer yandan troid ve karaciğer ve sıvı dengenizde sorunlar yaşayabilirsiniz.
Hiperemesiz Gravidarum Belirtileri
- Annenin idrarının koyu renkli ve az az gelmesi.
- Şiddetli mide bulantıları ve ardından kusma meydana gelmedi
- Tüketilen sıvıları direk kusma hali
- Baş dönmesi hissi ve bunun sürmesi
- Kalp çarpıntısı
- Kan kusma
Fazladan kusma ve mide bulantısı yaşayanlar damar yolu ile beslenerek hastanede gözetim altında olmalıdırlar. Hastanede bu yatış esnasında birçok doktor size takviye ilaçlar verecektir. Bebeğinizin ve sizin sağlığınız için bazı tedbirlerin mutlaka alınması gereklidir. Aksi takdirde ciddi sorunlar ile karşılaşılabilir. Mide bulantısının fazla olması durumlarında mutlaka doktora başvurmak gereklidir.
Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Kadar Sürer?
Genel olarak hamilelik sürecinde olan annelerin %75 inde mide bulantıları görülür. Bu bulantılar ortama 6. Hafta ile 7. Hafta civarı başlar ve kademeli olarak 12. Haftaya kadar uzayabilmektedir. Çok ender de olsa son aya kadar bulantı yaşayan anne adayları da bulunmaktadır. Bazı annelerde bu bulantı ve devamında oluşan kusmalar kilo kaybına neden olur. Ama bebekler sistemin gereği olarak gelişmeye devam ederler. Eğer anne yiyecekler ile bebeği besleyemez durumda ise bebek annenin vücudunda bulunan depolanmış vitaminleri kendine çeker. Böylelikle ilk 3 ayda yaşanan bulantıların bebeğe zararı olmaz.
Rahatsız edici bir durum olsa da bulantı yaşanan hamilelikler sağlıklı hamilelik olarak kabul edilir. Bulantı söz konusu ise düşük riski çok azdır. Çünkü bulantılar vücudun hamileliği kabul ettiğini ve hormonların buna alışmak için değişkenlik gösterdiğine işarettir. Elbette hiç bulantı yaşamadan bebeğini sağlıklı vaziyette dünyaya getiren kadınlar da vardır.
Hormon seviyelerindeki değişiklik sebebi ile hamilelik döneminde bulantı yaşanıyor denilse de bilim adamları tam olarak bu durumun sebebini bulamamıştır. Halk arasında annenin yemek yemesini dengelemek için meydana geldiğini düşünenler bile vardır. Genel olarak anne adayları ilk aylarda özellikle ilk bebekleri ise fazla beslenmeye başlarlar. Oysaki ilk aylarda bebek henüz bir nokta halindedir ve annenin ne kadar yediği bu aşamada bebek için çok önemli de değildir.
Hamilelik esnasında meydana gelen bu bulantıları B6 vitamin eksikliği de arttırmaktadır. Eğer tahlillerde bu vitamin türündeki bir eksiklik çıkar ise ilaç yardımı ile bunun üstesinden gelebilirsiniz. Genel olarak bir anne adayının dengeli beslenmesi ve yediklerine dikkat etmesi başka bir problem yoksa sorunsuz hamilelik geçirmesi için yeterlidir.
Hamileliğin İlk Aylarında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Anne adayları ilk aylarda yaşayacakları rahatsız ve sıkıcı dönemi bazı önlemler alarak rahat geçirebilirler. Anne adayının yataktan yavaş kalkması gereklidir. Ayrıca tiksinme halleri söz konusu ise mutlaka bu kokulardan ve yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Yemek yerden yavaş ve sakin yemelidir. Sabah ilk olarak mide asidini azaltacak yiyecekler tüketilmelidir. Ayrıca hamilelik tamamında hazır gıdalardan uzak durulmalıdır. Özellikle şarküteri ürünleri tüketilmemelidir. Günlük kafein alımı da mümkünse bir fincan kahve dışına çıkmamalıdır. Yemek yedikten sonra mide bulantısı artıyor ise mutlaka yemeklerden 15 dakika önce su içilmelidir. Su tüketimi konusunda dikkatli olmak gereklidir. Yemek arasında su içmek bulantıya neden olabilir.