Tırnakta görülen sedef hastalığı genelde sadece görüntüsel bir problem olarak algılansa da vücudun herhangi bir yerinde görülen sedef lezyonlarından farklı değildir. Kişide psikolojik nedenlere ve kendini saklama isteğine sebep olur. Tedirginlik yaratır. Sürekli insanların o noktaya baktığı varsayılır.
Tırnakta Sedef Hastalığı Neden Oluşur?
Tırnakta sedef hastalığı, bağışıklık sitemi bozukluğuna bağlı oluşan karmaşık ve sürekli kendini tekrarlayan bir hastalıktır. Ancak neden meydana geldiği tam olarak bilinmemektedir. Sedef hastalığının vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkmasının nedenlerini saymak gerekirse; stres, genetik faktörler, sigara içmek, alkol tüketmek, çok fazla güneşe maruz kalmak, çeşitli ilaçlar, hormon değişiklikleri ve cildin tehlikeli bir şekilde yaralanması şeklindedir. Tırnağı etkileyen sedefte etkilenen bölge; tırnak yatağı ve tırnağın baş tarafında görülür.
Tırnak Sedefinin Belirtileri
Tırnakta kuruluk, düzensizlik ve kalınlıkta tırnak en belirgin özelliğidir. Bunun yanında tırnakta iğne ucu kadar çukurlar, beyazlık, tırnak yüzeyinde çizgiler ve çöken bölgeler görülebilir. İlerleyen tırnak sedefleri acı verirken, tırnak yatağından tırnağın ayrılması, pembe lekeler, kanamalar oluşur. El ve ayak tırnaklarında da meydana gelebilir. Ancak el tırnaklarında daha çok görülür. Genelde en çok yaşlılarda ve yetişkinlerde rastlanır. Sedefli tırnaklarda, tırnak mantarı gelişimi oldukça yaygındır. Bu yüzden sedefli tırnağa çok iyi bakılmalıdır.
Tırnak Sedefi Hastalığı Nasıl Geçer
- Sedef hastalığı teşhisi konulan tırnaklara manikür veya pedikür işlemi yapılmamalıdır. Tırnaklar düzenli olarak sadece kesilmelidir. Tırnakları kısa tutulması bu dönemde çok önemlidir. Çünkü oldukça kırılgan yapıya sahip olurlar.
- Ev işi ya da tırnakların zarar görebileceği işler yapılırken, mutlaka tek kullanımlık eldiven giyilmelidir.
- Tırnak sedefi görünümü kamufle etmek için takılan protez yada takma tırnaklar, sedefin yayılmasına neden olacaktır. Ayrıca oje uygulaması, tırnağı havasız bırakarak daha da kötü hale getirecektir.
- Hiçbir şekilde tırnak ya da tırnak çevresindeki etler koparılmamalıdır.
- Tırnakları nemli tutmak sedef hastalığında çok önemlidir. Eller sık sık temizlendikten sonra, tırnak besleyen kremler ya da yağlar kullanılarak tırnakların nemli kalması sağlanmalıdır.
- Beslenme açısından A ve D vitamini içeren yiyecekler tüketilmeli ve bol bol güneş ışığından faydalanılmalıdır. Unutulmamalıdır ki vücutta D vitamini sentezi yalnız güneş ışığı ile olur. Ancak çok uzun zamanlar güneşte kalınmamalıdır. Aynı zamanda omega3, deve dikeni tohumu, çuha çiçeği yağı (evening primrose oil) kapsül ya da doğal olarak tüketilmelidir.
- Zamanla ilerleyen sedef hastalığı sonucu el veya ayaklarda fonksiyon bozukluğu görülebilir. Bu da kişiyi günlük yaptığı rutinlerden bile alıkoyar. Psikolojik bazı sorunlara açabilir.
- Tırnak mantarı ile tırnak sedefi genelde görüntü itibariyle birbiriyle çok karıştırılır. Tırnak sedefi, tırnak mantarı gibi bulaşıcı değildir.
- Ayakta olan tırnak sedefinden dolayı tırnağın zarar görmemesi için çok sıkı ayakkabı giyilmemesi tavsiye edilir.
- Tırnakta sedef başladıktan sonra vücudun başka yerlerinde de sedef hastalığı başlayabilir.
Tırnak Sedefi Tedavisi
Klinik olarak tırnak sedefleri çeşitli dalga boyutundaki ultraviole ışıklar ve lazer yöntemleri ile tedavi edilmektedir. Bunun yanında sürülen ve doktor tarafından sürülen pomadlar da kullanılır. Tırnağın %70 i sedef hastalığına tutulmuşsa, tırnak cerrahi olarak alınır.
Tırnak Sedefi Bitkisel Tedavi
- Tırnağın nemli kalması tırnak mantarı tedavisinde çok önemlidir. Bunun için sıklıkla gün içinde sabunla yıkanıp temizlenen, sedef bulunan tırnağı birkaç damla zeytinyağı ya da hindistancevizi yağı ile nemlendirilebilinir. Uygulamaların etkin olması için mutlaka tırnakların kısaltılmış olmasını sağlayın.
- Çay ağacı yağı: Kısaltılmış tırnağınıza geceden damlatacağınız birkaç damla çay ağacı sayesinde 15- 20 dün içinde etkili bir sonuca ulaşabilirsiniz. Çay ağacı yağı ile gece boyunca uyuyabilmek için, fazla sıkmadan o parmağınızı gazlı bezle sarabilirsiniz. Böylelikle tırnak üzerinde kalabilen yağ, etrafa bulaşmamış ve tırnağa nüfuz etmiş olur.
- Vicks: Çoğu zaman soğuk algınlığında nefes açmak için kullanılan vicks tırnak sedefinin gidermede etkili sonuçlar almanızda güzel sonuçlar yakalamanızı sağlar. Gün içinde yıkadığınız tırnağınıza, her yıkamadan sonra sürülmelidir. Ayrıca 1 damla çay ağacı yağıda eklenebilir.
- Deniz suyu ve güneş banyosu: Çok fazla güneşte kalmak sedef lezyonlarını arttırır. Deniz suyunda bir miktar yumuşayan tırnaklarınızı güneşe 20 dakika göstermek iyi gelecektir. Aynı tedaviyi, epsom ya da himalaya tuzundan hazırlayacağınız banyo ile evde de yapabilirsiniz. 1 litre ılık suya tuzlardan herhangi birinden 1 çorba kaşığı karıştırmanız yeterlidir. Ilık suda 15-20 dakika bekletip, güneşe göstermekle de hemen hemen aynı faydayı sağlarsınız.
- E vitamini: Kapsül olarak eczaneden satın alacağınız E vitaminini makasla keserek sedeften etkilenen tırnağınızın üzerine sürün. Mümkün olduğu kadar uzun süre kalmasını sağlayın. Aynı kapsülden ağızdan alarak içten de destek sağlarsınız.
Tırnakta sedef tedavisi hakkında sizlere bilgi vermeye çalıştım. Tırnakta sedef hastalığı bitkisel tedavi yöntemleri ve tırnakta sedef belirtileri hakkında aklınıza takılanları yorum kısmına yazarak sorabilirsiniz.
tırnak sedefim var ve bununla alakalı artık ne yapacağımı bilemiyorum .kısa sürede iyileştirmek istiyorum ne yapmalıyım . istanbulda bu konuda iyi bildiğiniz bir doktor var mı ?
yada bu anlattıklarınızı uygulasam ne kadar sürede geçer.bana e posta yoluyla dönüş yaparsanız sevinirim iyi günler